Carte de business: Invata sa conduci prin inteligenta emotionala

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 00:00
3624 citiri
Carte de business: Invata sa conduci prin inteligenta emotionala

Un lider trebuie sa aiba tot timpul in vedere relationarea lui cu ceilalti, pentru ca de acest lucru depind viitorul si succesul afacerii sale. A relationa bine cu ceilalti implica insa existenta unei autocunoasteri si a intelegerii sentimentelor si emotiilor proprii, spun Daniel Goleman, Richard Boyatzis si Annie Mckee, autorii cartii "Inteligenta emotionala in leadership".

Autorii ofera raspunsuri esentiale privind conducerea bazata pe inteligenta emotionala, aducand in prim plan experientele multor lideri la care aceasta capacitate se manifesta pe deplin.

Autorii cartii "Inteligenta emotionala in leadership" au incercat sa afle ce resurse le sunt necesare liderilor pentru a fi eficienti, de unde isi trage forta launtrica un lider, cum ii poate inspira pe cei din jur si cum creeaza un climat favorabil inventivitatii, performantei si relatiilor interumane.

Dimensiunea emotionala a activitatii de conducere, element cheie in structura organizationala

Ideea de baza este ca dimensiunea emotionala a activitatii de conducere, aspect uneori ignorat de lideri, determina functionarea tuturor celorlalte aspecte organizationale. Explicatia consta in faptul ca actiunile liderilor si starile lor de spirit au un impact puternic asupra celor pe care ii indruma.

Inteligenta emotionala reprezinta abilitatea de a identifica, evalua si controla propriile emotii, pe ale altora sau pe ale unui grup. Acest tip de inteligenta presupune in primul rand constientizare de sine, autodisciplina si empatie. Ea da seama de felul in care ne controlam impulsurile si sentimentele.

Autorii cartii argumenteaza ca un lider care stie sa isi foloseasca inteligenta emotionala inspira si stimuleaza pasiunea si entuziasmul, sustinand, in acelasi timp, motivatia si devotamentul. Cei care si-au dezvoltat abilitatile emotionale au inceput sa se cunoasca mai bine, sa manifeste mai multa empatie, sa dea dovada de mai multa stapanire de sine si sa beneficieze de relatii interumane mai armonioase.

In final se dovedeste ca maniera in care relationam cu noi insine si cu ceilalti, numita de Daniel Goleman "inteligenta emotionala", garanteaza reusita in viata intr-o masura mai mare decat acumularea de titluri si diplome.

Cum functioneaza inteligenta emotionala in leadership

Psihologul Daniel Goleman este autorul cartii "Inteligenta emotionala", un best-seller lansat in 1995. In aceasta carte, Goleman a aratat ca abilitatile care nu tin de cunoastere pot sa conteze la fel de mult ca si coeficientul de inteligenta al unei persoane. Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie importanta in psihologie prin analiza importantei emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane.

Exista doua directii in care un lider poate folosi inteligenta emotionala: isi poate schimba propria raportare fata de angajatii sai prin imbunatatirea capacitatilor sale de relationare si ii poate stimula pe cei din subordinea sa, care pot sa manifeste uneori dezinteres fata de munca pe care o presteaza.

In momentul in care nu esti capabil sa iti controlezi emotiile sau sa le intelegi, acestea te pot afecta in mod negativ. Emotiile sunt factori esentiali in viata noastra, avand un caracter spontan. Uneori, manifestarea acestora poate submina cele mai bune intentii ale unei persoane.

Daca invatam sa controlam anumite emotii sau sa le manifestam numai atunci cand trebuie si incepem sa dezvoltam altele, castigam controlul asupra vietii noastre, considera Goleman in "Inteligenta emotionala". Intelegand emotiile, dobandim o privire de ansamblu asupra vietii noastre si a celor de langa noi.

Puterea gandirii pozitive, cheia succesului

Goleman spune ca emotiile in sine nu constituie o problema, ci trebuie sa avem in vedere folosirea lor in situatii date. Psihologul insista asupra "puterii gandirii pozitive", o metoda sigura pentru dobandirea succesului, lucru care s-a dovedit stiintific.

Goleman considera ca inteligenta emotionala poate fi imbunatatita pe durata intregii vieti, iar modalitatea de a intelege cum se poate face acest lucru constituie cheia unei vieti implinite.

"Inteligenta emotionala in leadership" poate fi achizitionata de pe www.libris.ro, la un pret de 28 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carte business, #leadership inteligenta emotionala, #calitati lider , #Recenzii carti