Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Carte de business: Esti un lider adevarat?

Carte de business: Esti un lider adevarat?


A fi un lider autentic nu inseamna doar a conduce o anumita structura, precum o organizatie, ci implica mai multe lucruri. Exista o distinctie intre liderii adevarati si cei care doar detin functii de conducere. Drumul pe care trebuie sa il parcurga cineva pentru a deveni un lider veritabil are mai multe etape, iar calea catre perfectionare presupune depasirea fiecareia dintre acestea.

Adevaratul leadership nu inseamna sa ai un anumit job sau un titlu, iar alegerea unei persoane pentru o pozitie de conducere in cadrul unei companii reprezinta primul dintre cele cinci niveluri prin care fiecare manager trebuie sa treaca, este de parere John C. Maxwell, autorul cartii "5 Levels of Leadership".

Pentru a deveni mai mult decat un sef pe care oamenii il urmeaza numai pentru ca li se cere acest lucru, un lider trebuie sa detina abilitatea de a investi in persoanele care lucreaza cu el si de a le inspira. Apoi trebuie obtinute rezultate si este necesara intemeierea unei echipe eficiente.

Angajatii trebuie sprijiniti pentru a-si dezvolta abilitatile de a deveni lideri, la randul lor. Ultimul nivel pe care trebuie sa il atinga un lider autentic consta in extinderea influentei sale in beneficiul celorlalti dincolo de raza de actiune imediata si de timp.

Cele cinci niveluri de leadership sunt:

1. Pozitia - oamenii te urmeaza pentru ca sunt obligati sa faca acest lucru
2. Permisiunea - oamenii te urmeaza pentru ca vor
3. Productia - oamenii te urmeaza pentru ceea ce ai facut pentru organizatie
4. Dezvoltarea oamenilor - oamenii te urmeaza pentru ceea ce ai facut pentru ei personal
5. Punctul culminant - oamenii te urmeaza pentru ceea ce esti si pentru ceea ce reprezinti.

John C. Maxwell descrie fiecare nivel de leadership si prezinta sfaturi privind modul in care un manager poate atinge si stapani fiecare etapa, depasind-o si devenind o persoana din ce in ce mai influenta, respectata si un lider de succes.

Nivelul 1 - Pozitia

Pozitia reprezinta punctul de plecare pentru leadership, baza pe care trebuie construita influenta unui loder. La acest nivel, persoanele cu functii de conducere au intrat in lumea leadership-ului, insa acest lucru nu inseamna ca sunt indeptatatiti sa le ceara celorlalti respect. Liderii se bazeaza pe drepturile conferite lor de organizatie pentru a-i convinge pe ceilalti sa ii urmeze.

Nivelul 2 - Permisunea

Adevaratul leadership incepe sa se materializeze odata cu nivelul permisiunii. La nivelul 1, subordonatii faceau ceea ce li se cerea pentru a-si pastra joburile.

La nivelul 2, oamenii incep sa urmeze neconditionat un lider pentru ca acesta a construit o relatie cu ei. Din moment ce se inteleg cu liderul, il urmeaza cu placere, scrie John C. Maxwell.

Nivelul 3 - Productia

Nivelul 3 ii separa pe adevaratii lideri de cei care ocupa aceasta pozitie fara sa fie nimic mai mult decat sefi. La acest nivel, influenta liderilor se intensifica pe masura ce obtin rezultate.

"Producatorii" creeaza o culrtura organizationala castigatoare si culeg beneficiile unui moment pozitiv si al unui moral ridicat. In plus, reputatia lor de a face ca lucrurile sa mearga incepe sa atraga in echipa persoane cu realizari importante.

Nivelul 4 - Dezvoltarea oamenilor

La nivelul 4, liderii trec de la nivelul de producatori de profit la cel de dezvoltatori pentru oameni. Liderii ajung sa inteleaga ca oamenii constituie cel mai valoros activ al unei organizatii si vor sa multiplice influenta pe care o au, ajutandu-i pe cei din echipa lor sa devina lideri.

Dezvoltatorii incep sa vada persoanele talentate si fac tot ceea ce este posibil pentru a le aduce in sfera lor de influenta. Cresterea puterii oamenilor din echipa se reflecta la nivelul organizatiei, care se dezvolta semnificativ.

Nivelul 5 - Punctul culminant

Numai liderii care au un dar natural pentru aceasta pozitie ating nivelul 5. Pana la atingerea acestui nivel, liderii au castigat o reputatie pentru ceea ce inseamna excelenta, astfel ca oamenii ii urmeaza pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce reprezinta.

Liderii care ating acest nivel au creat o mosternire care depaseste limitele organizatiei lor si se extinde dincolo de industria in care activeaza organizatia.

Cartea "The 5 Levels of Leadership", de John C. Maxwell poate fi achizitionata de pe Amazon, la pretul de 11,44 de dolari.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2657 ori