Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Premiul Nobel pentru literatura merge la "maestrul prozei scurte contemporane" Alice Munro

Premiul Nobel pentru literatura merge la "maestrul prozei scurte contemporane" Alice Munro


Scriitoarea canadiana Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatura pe 2013, a anuntat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinta din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distinctii.

Aceasta a fost rasplatita cu aceasta distinctie intrucat este "un maestru al prozei scurte contemporane", potrivit Comitetului Nobel.

In 2012, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan, pentru modul sau "de un realism halucinatoriu in care imbina povestile populare cu istoria si contemporanul", potrivit Comitetului Nobel.

Sezonul Nobel pe 2013 a debutat luni, cand cercetatorii James E. Rothman, Randy W. Schekman si Thomas C. Sudhof au fost recompensati cu premiul pentru medicina, pentru descoperirea sistemului care regleaza traficul intracelular, un sistem major de transport din interiorul celulelor vii.

Marti, cercetatorul belgian Fran├žois Englert si cercetatorul britanic Peter W. Higgs au fost recompensati cu premiul Nobel pentru fizica pe 2013, pentru descoperirea teoretica a mecanismului care contribuie la o mai buna intelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmata recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizata de experimentele ATLAS si CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN.

Miercuri au fost anuntate numele castigatorilor premiului Nobel pentru chimie - cercetatorii Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel - care au fost recompensati pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile in cazul sistemelor chimice complexe.

Ce premii Nobel vor mai fi decernate

Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului distinctiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1433 ori