Literatura clasica sau contemporana? Uite ce iti ofera ambele genuri!

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 12:38
1362 citiri
Literatura clasica sau contemporana? Uite ce iti ofera ambele genuri!
literatura clasica si contemporana FOTO: targulcartii.ro

Cartile pe care le citesti iti influenteaza gandirea, stima de sine, valorile morale si modul de a privi lumea, astfel ca este recomandat sa acorzi o atentie sporita atunci cand alegi urmatoarea carte pe care sa o citesti.

Ca orice alt cititor pasionat, iti doresti sa citesti carti de calitate, iar preferintele personale vor fi cele care te vor ghida spre urmatorul titlu, indiferent ca acesta face parte din literatura clasica sau cea contemporana. Atat clasicii cat si contemporanii sunt autori care merita sa fie cititi, insa preferintele pentru unii sau altii sunt unice pentru fiecare cititor in parte.

Termenul de literatura clasica acopera un spectru foarte larg de opere. Curentul literar-artistic, sub denumirea lui de clasicism, a pornit din Franta, iar principiile sale au ghidat creatia artistica europeana din secolele XVII-XVIII. Cartile publicate cu decenii in urma, dar care isi pastreaza popularitatea pana in prezent, sunt intotdeauna considerate clasice.

Majoritatea studiilor de istorie literara au subliniat ca literatura contemporana include lucrari care au aparut de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial pana in prezent. Cu toate acestea, in lumea literara, din cauza diferentelor de scriere majora in teme si stiluri de scriere, exista o cerere din ce in ce mai mare pentru o granita clara intre literatura postbelica si literatura moderna, aparuta dupa anul 1980.

Bariera si diferentele intre aceste doua stiluri literare s-au adancit cu atat mai mult cu cat operele din literatura clasica incep sa fie predate elevilor inca din primii ani de scoala, astfel ca suntem mult mai familiarizati la nivel de societate cu acestea. Autorii contemporani trebuie sa primeasca si ei aprecierea publicului, in special pentru modalitatile ingenioase de reinterpretare a realitatii.

Literatura contemporana

  • In operele literaturii contemporane s-a scris despre evenimente cunoscute, apropiate de prezent, pe care le poti recunoaste cu usurinta si s-a relatat despre trairi si probleme autentice cu care este facil sa te identifici. Autorii operelor contemporane propun un stil literar nou, iar temele abordate sunt actuale, mai apropiate de realitatea de azi.
  • Unele lucrari ale literaturii contemporane reflecta punctele de vedere sociale si politice ale autorilor lor. Unele opere pot reprezenta un manifest sau o revolta fata de evenimente care s-au petrecut, iar unele au fost chiar mediatizate, astfel ca sunt cunoscute publicului larg.
  • Modul de abordare al autorilor contemporani este unul mai accesibil fata de cel al autorilor clasici, iar cartile acestui gen sunt mai usor de citit.

Literatura clasica

  • Autorii clasici vor ramane in memoria cititorilor deoarece acestia au fost personalitati puternice care au contribuit la dezvoltarea literaturii de astazi.
  • Literatura clasica ofera o varietate de valori si nivele ample de perceptie ale operelor, iar lucrarile clasice nu se vor deprecia odata cu trecerea timpului, ceea ce dovedeste inca o data valoarea lor.
  • In operele literaturii clasice vei descoperi modul in care este analizat individul, societatea si lipsurile ei, dar in acelasi timp si propria filosofie a unui autor.
  • Multi autori clasici au fost fondatori ale unor mari curente literare, care sunt studiate si predate in mediul academic chiar si azi.

Interpretarea literaturii este aproape imposibil de facut deoarece este mult prea subiectiva iar prin multitudinea de opere existente nu pot fi generalizate anumite caracteristici. Pentru a vedea in practica diferentele dintre cele doua stiluri literare, iti recomandam sa alternezi lectura cartilor din aceste genuri literare. Citeste prima data o carte de un autor contemporan, ulterior o carte care face parte din literatura clasica, apoi revino la opera moderna si tot asa. Daca vei face acest lucru timp de cateva luni, vei observa aspectele pe care le au in comun aceste doua stiluri si cum fiecare dintre ele iti ofera valori unice.

In cele din urma, scopul unei carti este sa provoace cititorului dorinta de cunoastere, sa il scoata din zona lui de confort si sa il poarte pe drumul cercetarii launtrice, iar atunci cand reuseste acest lucru, indiferent ca este o opera clasica sau contemporana, inseamna ca este o lectura de calitate.

#literatura, #literatura clasica, #literatura contemporana , #Literatura