Google ii omagiaza pe Fratii Grimm printr-un logo special

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:20
1751 citiri
Google ii omagiaza pe Fratii Grimm printr-un logo special

Google sarbatoreste, joi, printr-un logo special, implinirea a 200 de ani de la lansarea primului volum de basme scris de fratii folcloristi germani Jacob si Wilhelm Grimm, intitulat "Die Kinder und Hausmarchen".

Logoul motorului de cautare online american este interactiv si prezinta mai multe scene din una dintre cele mai celebre povesti ale fratilor Grimm, "Scufita Rosie". Este suficient ca utilizatorul sa faca click pe butonul din partea dreapta a logoului pentru a vedea aceste scene, care sunt diferite capitole ale povestii.

Povestea isi are radacinile in folclorul francez al secolului al 17-lea si a cunoscut numeroase versiuni - inclusiv cea a lui Clarles Perrault -, dar poate cea mai celebra este cea publicata de Fratii Grimm.

Fratii s-au nascut in orasul german Hanau si s-au mutat apoi in Steinau. Moartea tatalui lor, in 1796, i-a adus in saracie si i-a afectat foarte multi ani. Au urmat cursurile Universitatii din Marburg, unde istoricul si juristul Friedrich von Savigny le-a starnit interesul pentru filologie si studii germanice - un domeniu in care sunt considerati pionieri -, dar si gustul pentru folclor.

Povestile culese de Fratii Grimm sunt celebre si in zilele noastre, fiind disponibile in peste 100 de limbi straine si cunoscand numeroase adaptari cinematografice, atat animate - dintre care cele mai cunoscute sunt semnate de Disney -, cat si cu actori reali.

La jumatatea secolului al 20-lea au fost utilizate ca material de propaganda de catre al Treilea Reich, in timp ce, mai tarziu, anumiti psihologi le-au reconfirmat valoarea, in ciuda unor scene crude si violente din unele versiuni originale care au fost ulterior cenzurate - considerandu-se a nu fi potrivite pentru copii.

Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

#logo special Google, #Google sarbatoreste Fratii Grimm, #aniversare publicare primul volum Fratii Grimm, #povesti Fratii Grimm , #Literatura universala