Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un nou volum al "Insemnarilor zilnice" ale reginei Maria, lansat joi

Un nou volum al "Insemnarilor zilnice" ale reginei Maria, lansat joi


Volumul al IX-lea al "Insemnarilor zilnice" ale reginei Maria va fi lansat joi, in sala Lapidarium a Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, in prezenta principelul Radu al Romaniei.

Volumul a aparut la editura Polirom, in traducerea Sandei Ileana Racoviceanu si sub ingrijirea Olgai-Silvia Turbatu.

Aparut si in editie digitala, volumul al IX-lea al consemnarilor diaristice ale reginei Maria, ce contine inclusiv facsimile dupa pagini de manuscris, acopera anul 1927, marcat de dizolvarea a doua guverne si de disparitia a doua figuri istorice: regele Ferdinand si I.I.C. Bratianu.

Lupta pentru putere, tensiunile dintre Casa Regala si partidele politice determinate de dezmostenirea principelui Carol si de educatia principelui Nicolae, dar si relatiile adesea complicate dintre membrii familiei regale - toate acestea se regasesc in jurnalul reginei Maria, alaturi de intamplari din viata de zi cu zi.

Regina Maria a Romaniei (1875 - 1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, a fost sotia regelui Ferdinand si mama regelui Carol al II-lea. Figura emblematica si una dintre cele mai incantatoare personalitati ale secolului XX, regina Maria a inceput sa-si scrie jurnalul in decembrie 1918, in limba engleza, si de atunci a facut insemnari ample, cu caracter documentar, aproape zilnic, pana in 1938, cu putin timp inaintea mortii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1278 ori