Speculatii privind castigatorul premiului Nobel pentru Literaura 2012

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 10:40
2337 citiri
Speculatii privind castigatorul premiului Nobel pentru Literaura 2012

Castigatorul premiului Nobel pentru Literatura 2012 va fi anuntat joi, la ora 11.00 GMT, iar printre favoriti se numara suedeza Alice Munro (Canada) si japonezul Haruki Murakami. Exista insa o serie de speculatii in ceea ce priveste castigatorul, pornind de la portretul tipic al acestuia si pana la nationalitate.

Persoana tipica recompensata cu premiul Nobel scrie romane, in engleza, este de origine europeana, are in medie 65 de ani si, aproape intr-un caz din doua, poarta barba sau mustata, spune televiziunea publica SVT referindu-se la portretul robot al castigatorului.

Multi specialisti considera ca alegerea logica ar fi o femeie sau un nord-american. Statele Unite n-au mai obtinut premiul din 1993, cand a fost recompensat Toni Morrison, iar din 1901 doar 12 femei din 108 laureati au primit premiul Nobel pentru Literatura.

Numele scriitoarei canadiene Alice Munro, al americanului Philip Roth si al algeriencei Assia Djebar sunt des mentionate cand vine vorba despre autorul pe care l-ar prefera expertii intervievati de cotidianul Svenska Dagbledet. Haruki Murakami, in schimb, este pomenit ca posibil laureat.

Si albanezul Ismail Kadare, somalezul Nuruddin Farah si britanicul Salman Rushdie ar putea fi alegerea din 2012.

"Continentul african este cel care a primit cele mai putine premii Nobel pentru Literatura", a spus criticul Gunnar Bolin la postul de radio SR, adaugand ca i-ar acorda recompensa nigerianului Chinua Achebe. Mai circula si numele kenyanului Ngugi wa Thiong'o si al sud-africanului Karel Schoeman.

Pe lista posibililor castigatori figureaza poetul sirian Adonis, romancierii americani Joyce Carol Oates si Don DeLillo, precum si israelianul Amos Oz sau olandezul Cees Nooteboom.

Consultarea site-urilor internet a pariurilor poate da o idee asupra laureatului. Miercuri, Ladbrokes il dadea favorit pe Murakami, aflat inaintea maghiarului Peter Nadas, japonezul fiind precedat de chinezul Mo Yan la Unibet. Alice Munro s-a situat pe locurile al treilea si, respectiv, al patrulea.

Lista candidatilor nu se publica niciodata, iar deliberarile raman secrete o jumatate de secol.

Laureatul din 2012 ii va succeda poetului suedez Tomas Transtromer, care a fost distins in 2011, urmand sa primeasca opt milioane de coroane (929.000 euro), mai putin cu 20% decat in anii precedenti, in contextul crizei.

Efectele crizei: Valoarea premiului Nobel va fi redusa cu 20%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premiul Nobel pentru Literatura, #castigator premiul Nobel Literatura, #speculatii premiul Nobel Literatura, #premiul Nobel Literatura 2012 , #Cele mai bune carti