Scandalul preturilor in industria e-book. Apple si Macmillan la un pas de tribunal

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 12:01
2679 citiri
Scandalul preturilor in industria e-book. Apple si Macmillan la un pas de tribunal

Apple si editura Macmillan isi aduna avocatii pe masura ce Departamentul de Justitie american se pregateste sa dea in judecata cele doua companii pentru intelegerea secreta asupra stabilirii preturilor la e-book-uri.

Apple si Macmillan, care au refuzat sa discute cu Departamentul de Justitie despre rezolvarea problemei in afara tribunalului, neaga ca au avut o intelegere asupra preturilor. In cadrul procesului antitrust, ambele companii vor nega ca discutiile dintre cele doua companii au crescut competitia in industria cartilor electronice, care era dominata de Amazon.

Departamentul de Justitie investigheaza maniera in care Apple a schimbat modul in care editurile stabilesc pretul pentru e-book-uri pe iPad. Departamentul care se ocupa de probleme antitrust a informat Apple si inca cinci edituri ca se pregateste sa le intenteze procese pentru stabilirea unor preturi comune pentru cartile electronice.

Simon & Schuster, Hachette Book Group si HarperCollins incearca sa evite ajungerea la un proces pentru a scuti bani pe taxe legale si spera sa ajunga la o intelegere cu Departamentul de Justitie.

Apple, Penguin si Macmillan vor sa protejeze modelul de business care permite editorilor sa stabileasca pretul cartilor electronice, nu comerciantilor, au declarat persoane apropiate situatiei.

Miza procesului - libertate pentru comercianti

Guvernul vrea sa ajunga la o intelegere cu companiile care sa permite Amazon si altor retaileri sa vanda pe model angro, unde comerciantii decid cat sa ceara cumparatorilor pentru un produs. Astfel, s-ar anula si clauza din contractele cu Apple conform careia editurile trebuie sa ofere companiei preturi mai mici decat competitorilor.

Cand Apple a lansat iPad-ul in 2010, editurile si-au putut stabili propriul pret pentru cartile electronice, atat timp cat Apple primea 30% din profit, iar editurile au fost de acord rapid sa scada preturile pentru companie. Acest nou model a stricat business-ul Amazon, care obisnuia sa cumpere cartile cu discount de la edituri si apoi sa stabileasca propriul pret pentru dispozitivele e-reader.

Pastrarea modelului instaurat de companii in acest moment ar oferi editurilor un control mai mare asupra stabilirii pretului si limitarea reducerilor, ajutand industria sa evite pierderi pe masura ce din ce in ce mai multi consumatori cumpara carti online.

Vanzarile de carti electronice au crescut cu 117% in 2011, generand aproape 970 milioane dolari, a raportat Publishers Weekly in februarie, citand Asociatia Editurilor din America. Prin eliminarea costurilor de tiparire si de transport, versiunile digitale genereaza un profit mai mare decat copiile fizice.

"Atat consumatorii, cat si competitia ar putea suferi daca mai multe companii semneaza contracte in raport cu alte intelegeri ale unor companii dominante", a declarat Fiona Scott-Morton, economist la Departamentul de Justitie.

#carti electronice, #proces antitrust Apple, #antitrust preturi ebook , #Carti electronice