Carti electronice: Piata incepe sa creasca in Europa

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 11:39
5853 citiri
Carti electronice: Piata incepe sa creasca in Europa

Vanzarile de carti electronice in Europa au inceput sa creasca, anunta reprezentantii din domeniu reuniti la Targul de Carte de la Frankfurt.

Cota de piata a cartilor electronice in Europa este mult sub cea din America de Nord, in special din cauza faptului ca dispozitivele de tip eReader ajung mai tarziu pe aceasta piata.

Atasamentul sociologic pentru cartea tiparita ar putea explica, cel putin partial, de ce o parte a Europei, in frunte cu Franta si Germania, este reticenta in a adopta cartea pe suport digital, a declarat directorul Targului de Carte de la Frankfurt, Juergen Boos.

In Europa, "ne definim de asemenea si in functie de cartile pe care le avem in biblioteca, in timp ce in SUA acestea sunt mai degraba un produs de consum, de divertisment", a explicat el.

In Germania, cartile electronice reprezinta 2% din totalul operelor vandute in 2012, comparativ cu procentul de 20% estimat in SUA, a subliniat presedintele federatiei germane a librariilor, Gottfried Honnefelder, la inaugurarea celui mai mare eveniment mondial al cartii.

"Ramane de vazut daca Germania va urma aceeasi dezvoltare ca Statele Unite", a adaugat el. Acest avans reprezinta totusi deja dublarea, intr-un an, a cotei de piata a cartilor digitale pe piata germana.

Marea Britanie, favorizata de lansarea in 2010 a Kindle de catre Amazon, gigantul online din domeniul cartilor - tiparite sau electronice -, se afla pe prima pozitie in Europa la acest capitol, cota de piata a e-book-urilor fiind de 13%, potrivit asociatiei editorilor britanici.

Britanicii sunt foarte deschisi fata de tor ceea ce este electronic sau fata de comertul pe Internet, a declarat presedintele asociatiei editorilor britanici, Richard Mollet.

"Nu inseamna ca ei iubesc mai putin obiectul carte, ci doar ca adopta mai rapid digitalul", a precizat el.

Olanda ar urma sa inregistreze de asemenea o dublare a cotei de piata a cartilor electronice in vanzarile din 2012, la circa 3%, o tendinta care se va prelungi, estimeaza Erik-Jan Bulthuis, din partea grupului de distributie CB.

Piata din SUA, mult mai extinsa si cu o retea de librarii mai densa, este predestinata pentru cartile digitale, a sugerat Kornelia Holzhausen, responsabila de media digitale pentru editura Piper.

#carti electronice Europa, #piata carti electronice, #vanzari carti electronice Europa , #Carti electronice