Treci la carti electronice? Afla ce sa faci cu colectia din biblioteca

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 11:49
4820 citiri
Treci la carti electronice? Afla ce sa faci cu colectia din biblioteca

Decizia de a trece la carti electronice in detrimentul celor traditionale aduce schimbari in viata fiecaruia. Achizitionarea unui e-reader si a cartilor tale preferate in editie digitala este prima dintre ele.

Daca numarul lucrurilor carora le vom duce lipsa odata cu aceasta trecere este destul de lunga, cu siguranta putem fi fericiti ca nu vom mai avea atata loc ocupat in casele si gentile noastre.

Avantajele trecerii la e-books

- Poti avea peste 1.000 de carti la un loc, intr-un device de cateva sute de grame;

- Cartile electronice sunt mai ieftine decat cele fizice;

- Cartile electronice ocupa putin spatiu;

- Un numar mare de carti, publicate inainte de 1920, sunt disponibile pentru descarcare gratuita pe numeroase site-uri;

- Atunci cand cumperi o carte pe internet, o primesti instant si poti incepe lectura.

Cum poti citi

- Cumpara-ti un e-reader. Pretul unui astfel de device incepe de la 80 de dolari, iar locatiile de unde le poti achizitiona sunt multiple. (Sfat - asteapta perioada reducerilor sau cauta oferte);

- Aplicatia Kindle de la Amazon poate fi descarcata de pe orice calculator, iar odata ce ti-ai facut un cont, iti poti sincroniza toate device-urile pentru a tine minte mai usor unde ai ramas la ultima lectura, indiferent de locul de unde citesti;

- Poti citi chiar si pe telefon, programe care citesc formatul de carti electronice fiind disponibil atat pentru smartphone-uri Android, cat si Apple.;

- Aplicatii browser - Browserul Chrome de la Google, spre exemplu, permite instalarea unor aplicatii care nu numai ca iti permit citirea de carti pe calculator, dar te ajuta sa si gasesti titlurile care te intereseaza.

Ce faci cu cartile din biblioteca

Atunci cand ai reusit sa schimbi cartile din biblioteca cu cele in format electronic, e timpul sa faci loc in casa. Sigur, sunt carti pe care vei dori sa le pastrezi, dar sunt si multe pe care poate doar le-ai rasfoit. Cum aruncarea lor nu e acceptabila adevaratilor iubitori de carti, trebuie sa gasim alte modalitati.

- Vinde-le

Titlurile de care nu mai ai nevoie sau pe care le-ai inlocuit pot fi vandute pe internet, pe site-uri precum Okazii.ro. Astfel, vor beneficia si altii de biblioteca stransa de tine.

Anticariatele sunt in continua cautare de carti vechi si cu siguranta te vor ajuta sa scapi de titlurile de care nu mai ai nevoie. Sigur, nu vei primi foarte multi bani, dar macar ele vor ajunge din nou in circulatie.

- Doneaza-le

Donarea de carti poate fi facuta foarte usor, tot ce trebuie sa stii e unde sa mergi. Astfel, Orasulciteste.ro te invita sa iti trimiti cartile la ei, sau sa mergi direct la Biblioteca British Council sau la Carturesti pe Arthur Verona. Lecturi Urbane este un proiect de implicare sociala, ce urmareste incurajarea lecturii in spatiile publice.

Diverta a lansat, in urma cu cativa ani, campania "Dai carte, ai parte". Astfel, prin aceasta campanie, orice client care doneaza o carte veche, primeste un voucher de reducere de 20% pentru una noua. Cartile colectate ajung la organizatia SOS Satele Copiilor sau catre diverse biblioteci si scoli din tara.

Biblioteca Nationala a Romaniei primeste de asemenea donatii de carti, in functie de starea acestora. Tot ce trebuie sa faci e o lista cu titlurile de care vrei sa scapi si sa o trimiti prin email. Cartile de care este nevoie vor fi alese, iar ele vor ajunge pe rafturile Bibliotecii.

Pe langa aceste variante, numarul fundatiilor destinate educarii copiilor e mare, iar contactarea uneia dintre ele foarte usoara. ONG-urile se vor asigura ca donatiile tale vor ajunge unde trebuie.

#carti electronice, #ebooks, #carti biblioteca, #scapa de carti, #doneaza carti, #donatii carti, #vanzare carti , #Carti digitale