Carte de business: Cele 21 de legi incontestabile in leadership

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 00:00
4878 citiri
Carte de business: Cele 21 de legi incontestabile in leadership

Un lider adevarat are o anumita prestanta in fata celorlalti, este respectat fara a cere acest lucru si dezvolta legaturi puternice cu cei care il urmeaza. Stie sa ii valorifice pe ceilalti, iar puterea sa creste prin formarea altor lideri.

John C. Maxwell, autorul cartii "The 21 Irrefutable Laws of Leadership", prezinta o serie de legi care actioneaza in leadership, acestea fiind considerate incontestabile:

1. Legea limitei: abilitatea de a fi lider determina nivelul de eficienta al unei persoane, actionand ca un fel de limita. Gradul in care o persoana detine aceasta abilitate are impact si asupra organizatiei.

2. Legea influentei: adevarata masura a leadershipului este influenta. Daca un lider nu are influenta, nu va fi niciodata capabil sa ii conduca pe ceilalti, considera John C. Maxwell.

Autorul cartii prezinta cinci mituri despre leadership, evidentiind o serie de nuante ale acestora si argumentand ca leadershipul nu se reduce la anumite conceptii prestabilite:

- mitul managementului: a conduce si a avea control sau autoritate administrativa sunt doua lucruri diferite. Leadershipul inseamna influentarea oamenilor pentru a te urma, in timp ce managementul presupune mentinerea sistemelor si proceselor. Un lider poate sa aduca o schimbare pozitiva, in timp ce un manager nu poate sa faca acest lucru, considera John C. Maxwell.

- mitul antreprenorului: oamenii pot sa cumpere ceea ce vinde un antreprenor, dar nu il urmeaza pe acesta in mod necesar

- mitul cunoasterii: cunoasterea poate sa insemne putere, dar puterea nu este neaparat echivalenta cu leadershipul

- mitul deschizatorului de drumuri: deschizatorul de drumuri nu este neaparat liderul. Un lider nu are nevoie doar sa fie in fata, ci are nevoie si de oameni care sa il urmeze in mod intentionat si sa actioneze conform viziunii lui

- mitul pozitiei: nu pozitia este aceea care il contureaza pe lider, ci liderul este acela care creeaza pozitia.

Esenta oricarui tip de putere consta in a-i determina pe ceilalti sa se implice, sa participe la viziunea ta. Daca nu poti sa ii influentezi pe ceilalti, acestia nu te vor urma. Si daca nu te vor urma, atunci nu esti un lider.

3. Legea procesului: leadershipul se dezvolta zilnic, nu intr-o singura zi. A-ti petrece viata construindu-ti capacitatea de lider este un lucru care merita facut, spune autorul cartii. Secretul formarii unui lider este ca abilitatile sale trebuie dezvoltate in fiecare zi.

Liderii sunt persoane care invata. Procesul de invatare este in continua desfasurare, fiind un rezultat al autodisciplinei si al perseverentei. Insa fiecare zi constituie un progres comparativ cu ziua precedenta.

4. Legea navigatiei: oricine poate conduce nava, dar este nevoie de un lider care sa traseze directia.

Planificarea este o componenta esentiala pentru succes. Anticiparea viitorului si atentia la detalii sunt importante. Persoanele care urmeaza un lider au nevoie ca acesta sa vada calea care trebuie urmata.

Un lider trebuie sa stabileasca anterior actiunile pe care trebuie sa le intreprinda si telurile pe care le are, sa isi contureze prioritatile si sa anunte persoanele cheie care vor fi implicate in aceste demersuri.

5. Legea lui E.F. Hutton: atunci cand un lider adevarat vorbeste, oamenii il asculta.

Un lider adevarat detine puterea si nu doar pozitia. In cazul in care un lider trebuie sa le spuna oamenilor ca are aceasta pozitie, atunci probabil nu este un lider, considera John C. Maxwell.

Astfel, un lider adevarat influenteaza toate persoanele dintr-o camera, in timp ce o persoana care se considera lider, insa statutul sau se rezuma doar la pozitie, ii influenteaza doar pe liderii din subordinea sa.

Un lider autentic se iese in evidenta prin caracter, relatii, cunoastere, intuitie, experienta si abilitati.

6. Legea pamantului solid: increderea este fundamentul leadershipului. Pentru a castiga increderea oamenilor, un lider trebuie sa fie competent, sa stabileasca o legatura cu ei si sa aiba forta morala.

Un lider castiga respect prin luarea unor decizii bune, prin recunoasterea greselilor pe care le-a facut si prin faptul ca pune in prim plan ceea ce este mai bun pentru ceilalti si pentru organizatie, in detrimentul sau.

7. Legea respectului: oamenii urmeaza in mod natural liderii mai puternici decat ei insisi. Un lider respectat va fi intotdeauna urmat de ceilalti.

8. Legea intuitiei: intuitia este adesea factorul care ii separa pe cei mai mari lideri de cei care sunt doar lideri buni. Un lider interpreteaza o anumita situatie si stie instinctiv ce sa faca in acel caz.

9. Legea magnetismului: ceea ce esti este ceea ce ii atrage pe ceilalti. Persoanele care urmeaza un lider impartasesc aceleasi credinte si opinii ca si el in domenii cheie precum atitudinea, generatia, cunostintele, valorile, experienta de viata si abilitatea de leadership.

10. Legea conexiunii: liderii autentici stiu sa stabileasca legaturi puternice cu oamenii. Cu cat este mai stransa aceasta conexiune, cu atat ceilalti il vor ajuta mai mult pe lider. Aceasta legatura trebuie sa fie initiata de persoana aflata in functia de conducere.

11. Legea celor din interiorul cercului: potentialul unui lider este determinat de persoanele cele mai apropiate lui.

Liderii ar trebui sa includa in cercul lor de apropiati persoane care se pot autodepasi, ridica moralul organizatiei, determina evolutia liderului si ii ajuta pe ceilalti sa isi depaseasca limitele.

12. Legea imputernicirii: numai liderii pe care ceilalti se pot baza le pot conferi putere celorlalti. Capacitatea oamenilor de a dobandi ceva este determinata de abilitatea liderilor de a le conferi putere. Numai oamenii carora li se da imputernicirea de a face ceva isi pot atinge potentialul maxim.

13. Legea multiplicarii: este nevoie de un lider pentru a ridica un alt lider. Liderii formeaza, la randul lor, alti lideri. Liderii sunt sfatuiti sa invete de la cei pe care ii admira si sa petreaca cat mai mult timp cu acestia pentru a se perfectiona.

14. Legea subscrierii la un punct de vedere (aderarii): oamenii adera intai la un lider si apoi la viziunea sa. Oamenii urmeaza liderii de valoare care promoveaza cauze ce au valoare si sens.

15. Legea victoriei: liderii gasesc o modalitate pentru ca echipa lor sa castige, respingand ideea de infrangere.

Victoria implica o viziune unitara, o varietate a abilitatilor si un lider dedicat succesului, care face eforturi pentru ca cei care lucreaza cu el sa isi atinga potentialul maxim.

16. Legea impulsului important: impulsul sau avantul este cel mai bun prieten al unui lider, considera autorul cartii. Un lider trebuie sa initieze avantul, iar cei care il urmeaza trebuie sa il urmeze.

17. Legea prioritatilor: liderii inteleg ca activitatea nu inseamna in mod necesar randament. Astfel, in momentul in care deruleaza ceva, liderii trebuie sa isi stabileasca prioritatile in functie de trei intrebari:

- Ce se cere?

- Ce ofera cel mai mare castig?

- Ce aduce cea mai mare recompensa?

18. Legea sacrificiului: un lider trebuie sa renunte la ceva pentru a merge mai departe. Adevarata natura a leadershipului este sacrificiul, considera John C. Maxwell.

Pe masura ce se avanseaza in leadership, responsabilitatile cresc, iar drepturile scad. In momentul in care cineva devine lider, pierde dreptul de a se gandi la el insusi.

19. Legea sincronizarii: ceea si faci si directia in care te indrepti este la fel de importanta ca si a conduce. Actiunile care au cel mai mare succes se fac la momentul potrivit.

20. Legea cresterii explozive: pentru a adauga crestere, urmeaza-i pe subordonati, pentru a multiplica, urmeaza-i pe lideri

Liderii care dezvolta adepti se dezvolta si ei in acelasi timp, in timp ce cresterea lor este multiplicata prin fapul ca dezvolta alti lideri.

Formarea de lideri si adepti sunt doua lucruri diferite, fiecare implicand alte tipuri de concentrare si atitudine.

21. Legea mostenirii: valoarea durabila a unui lider se masoara prin ceea ce lasa in urma sa. Un lider va creste puterea organizatiei sale prin pregatirea unui succesor.

Un lider dezvolta o organizatie cu o viziune de durata, creeaza cultura leadershipului, face sacrificii, confera o valoare mai mare leadershipului de echipa comparativ cu aceea a leadershipului individual si paraseste organizatia ca o persoana integra.

Cartea "The 21 Irrefutable Laws of Leadership: Follow Them and People Will Follow You", de John C. Maxwell, poate fi comandata de pe Amazon, la pretul de 16,08 dolari.

#carte de business leadership, #legi leadership, #caracteristici lider, #prestanta lider, #formare lideri , #Carte business