Carte de business: A Leader's Legacy

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 00:00
2918 citiri
Carte de business: A Leader's Legacy

Ce lasa in urma sa un lider si ce semnifica de fapt sa lasi ceva in urma ta? Indiferent de domeniul in care activeaza o persoana, lucrurile pe care aceasta le face pot insemna mult mai mult si pot chiar schimba viitorul. Cand un lider lasa ceva in urma sa nu inseamna numai ca a realizat ceva extraordinar in domeniul in care lucreaza, ci implica si dezvoltarea partii umane a acestuia si a relatiilor pe care le are cu ceilalti.

Cartea "A Leader's Legacy", scrisa de James M. Kouzes si Barry Z. Posner, autorii celebrei carti "The Leadership Challenge", analizeaza problema leadershipului si mostenirii.

"Intrebandu-ne pe noi insine cum vrem ca ceilalti sa isi aminteasca de noi, cream premisele pentru a ne trai viata intr-un fel in care contam. Traind fiecare zi ca si cum ar conta, oferim mostenirea noastra unica. Oferind aceasta unica mostenire, facem ca lumea in care traim sa fie un loc mai bun fata de cum l-am gasit".

Autorii examineaza de-a lungul celor 22 de capitole intrebari esentiale pe care orice lider trebuie sa si le puna. Eseurile sunt grupate pe patru categorii: Importanta, Relatii, Aspiratii si Curaj, potrivit BloombergBusinessweek.

Cartea abordeaza teme precum modul in care liderii trebuie sa se comporte cu ceilalti si ce inseamna sacrificiul din perspectiva functiei pe care o au, de ce au liderii nevoie de critici spuse cu prietenie, de ce si-ar dori liderii sa fie placuti, de ce liderii trebuie sa aiba anumite retineri atunci cand vine vorba de incredere, ce inseamna viziune, de ce esecul reprezinta intotdeauna o optiune, de ce este nevoie de curaj pentru a-ti cladi o viata, cum poate fi eliberat liderul din orice persoana si cum mostenirea pe care acesta o lasa este reprezentata de viata pe care o duce.

Potrivit autorilor cartii, crearea unei mosteniri "implica o apreciere din partea celorlalti", ca si realizarea faptului ca actiunile unei persoane au consecinte, ceea ce necesita asumarea unor responsabilitati pentru deciziile pe care le ia cineva.

"A cauta din toata inima sa lasi o mostenire de durata presupune sa faci o calatorie de la succes la insemnatate", scriu autorii. Daca liderii sunt interesati de ceea ce lasa in urma lor, acest lucru poate schimba in bine viitorul.

Cele mai mici actiuni si alegeri au cel mai mare efect

Cartea ofera prezinta experientele mai multor lideri, aratand cum deciziile obisnuite care se iau zilnic contribuie la crearea unei mosteniri care ramane in timp.

Analizand alegerile pe care liderii le fac in drumul lor catre succes, autorii explica ce se intelege prin insemnatate, relatii, aspiratii si curaj.

Autorii sunt de parere ca liderii care se afla in slujba celor de langa ei, ajutandu-i, "lasa cele mai durabile mosteniri". Facand ceva pentru ceilalti, liderii se ajuta de fapt pe ei insisi, dezvoltandu-si o serie de aptitudini model.

In plus, James M. Kouzes si Barry Z. Posner explica ceea ce se intelege prin succes in leadership, care este vazut ca fiind mai mult decat inregistrarea unor rezultate palpabile: succesul presupune durerea si suferinta unui lider atunci cand acesta se implica in rezolvarea problemelor celorlalti.

Implicandu-te in asigurarea fericirii celorlalti si punand in prim plan nevoile lor, se creeaza o anumita loialitate intre lideri si cei care ii urmeaza.

"A Leader's Legacy" contine o serie de mesaje valoroase, precum: "Accepta-i si multumeste-le celor care te-au ajutat sa realizeze ceva ce are sens", "ridica-te si fa ceva incat sa schimbi lucrurile", "invata in timp ce ii inveti pe altii" si "construieste, hraneste si sustine increderea".

Cartea "A Leader's Legacy" este valoroasa prin faptul ca pune accent pe umanitatea liderilor si pe importanta relatiilor dintre acestia si oamenii din jurul lor.

"A Leader's Legacy" poate fi cumparata de pe Amazon, la pretul de 16,18 dolari.

#carte de business, #leadership carte business, #lider mostenire, #lideri relatii umane , #Carte business