Cele mai impresionante biblioteci din lume (Galerie Foto)

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 14:38
4922 citiri
Cele mai impresionante biblioteci din lume (Galerie Foto)

Bibliotecile se pot transforma in adevarate obiective turistice, datorita designului impresionant si elementelor definitorii. Printre cele mai inedite biblioteci din lume se numara Central Library, Trinity College Library si TU Delft Library.

De multe ori, turistii sunt atrasi de elementele deosebite caracteristice pentur biblioteci, pentru ca acestea stabilesc o legatura cu istoria tarii respective sau constituie o sursa de inspiratie pentru alte domenii de cunoastere.

>CNN a prezentat o lista a celor mai interesante biblioteci din lume, prezentand trasaturile distinctive ale acestora.

Central Library: Seattle, Washington, Statele Unite ale Americii

Central Library din Seattle se caracterizeaza prinr-un stil abstract si sofisticat, avand turisti din intreaga lume. Vizitatorii biblioteci pot face un tur al obiectivului. Aspectul neobisnuit al bibliotecii se datoreaza colaborarii dintre arhitectul danez Rem Koolhaas si designerul american Joshua Ramus.

Institutul American al Arhitectilor a inclus aceasta biblioteca in cele mai bune 150 de structuri din SUA.

Biblioteca din Seattle a fost inaugurata in anul 2004, avand peste doua milioane de turisti in primul an de la inaugurare.

In cadrul acestui obiectiv se organizeaza diverse evenimente, precum expozitii de arta sau lansari de carti. Vizitatorii Central Library au la dispozitie telefoane mobile prin intermediul carora sunt ghidati in incinta bibliotecii.

Trinity College Library: Dublin, Irlanda

The Trinity College Library din Dublin este cea mai veche biblioteca din Irlanda, fiind infiintata in 1592 de catre regina Elisabeta I.

Pe langa exteriorul sau impresionant, biblioteca din Dublin detine cea mai mare camera din lume, cunoscuta si ca Long Room, in care se gasesc peste 200.000 de carti vechi.

Unul dintre cele mai faimoase manuscrise este "The Book of Kells: Turning Darkness into Light", care contine cele patru Evanghelii in Latina, scrise pe un pergament subtire. Peste 500.000 de vizitatori vin sa vada acest manuscris in fiecare an.

In Long Room se afla una din cele mai vechi harpe din Irlanda, datand din secolul al XV-lea.

Geisel Library, Universitatea din California: San Diego, Statele Unite ale Americii

Cladirea in care se afla Biblioteca Geisel din San Diego este una dintre cele mai moderne din lume. La o prima vedere, are aspectul unei nave spatiale.

Designul acestei biblioteci a fost realizat in 1970 de arhitectul William Pereira, cel care a realizat si designul actual al instalatiilor de lansare spatiala din Cape Canaveral, Houston, Texas. Cladirea a aparut in filme din genul SF sau a fost mentionata in diverse romane.

Biblioteca din San Diego include si o sala numita "Dinner in rhe Library", unde cititorii pot servi cocktailuri, pot participa la licitatii sau pot asista la diverse discursuri ale unor autori importanti.

TU Delft Library: Olanda

Biblioteca TU Delft Library a fost construita in 1997 in cadrul Universitatii de Tehnologie Delft si include mai mult de 862.000 de carti. Partea interesanta in ceea ce priveste aceasta cladire consta in faptul ca este situata sub pamant, singura parte vizibila fiind acoperisul, care apare sub forma unui deal plin de verdeata.

Pe acest deal exista si un con imens, care simbolizeaza tehnologia. Acoperisul se intinde pe o suprafata de 5.500 metri patrati.

Biblioteca Alexandrina: Alexandria, Egipt

Bibliotheca Alexandrina constituie o reeditare a vechii Bibliotecii Regale a Alexandriei, care a fost una dintre cele mai mari si cele mai influente institutii de acest fel din lumea greaca. Biblioteca Regala a fost construita de Alexandru cel Mare in urma cu 2.300 de ani.

Noua biblioteca a fost inaugurata in 2002 pe malul Marii Mediterane, dupa zece ani de proiecte de design si constructie.

In afara de biblioteca propriu-zisa, complexul din Alexandria include patru muzee cu manuscrise si antichitati, cu 15 expozitii permanente.

#cele mai interesante biblioteci, #biblioteci impresionante, #biblioteci Europa, #biblioteci SUA, #cele mai impresionante biblioteci, #cele mai mari biblioteci , #Biblioteci