Biblioteca Nationala a Romaniei a fost inaugurata

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 16:03
6490 citiri
Biblioteca Nationala a Romaniei a fost inaugurata

Noul sediul al Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR) a fost inaugurat joi in prezenta premierului Emil Boc si al ministrului Culturii, Kelemen Hunor, valoarea investitiei ridicandu-se la aproape 105 milioane de euro fara TVA.

"Astazi asistam la cea mai importanta investitie din cultura din ultimii 20 de ani. Ati facut istorie, domnule ministru Kelemen Hunor, pentru cultura din Romania. Vreau sa-i felicitam pe cei care au contribuit la acest proiect", a declarat cu acest prilej premierul Emil Boc.

Premierul a mai precizat ca, in 2008, ministrul Iorgulescu a fost cel care a semnat contractul de imprumut, iar Theodor Paleologu a fost in functia de ministru al Culturii in 2009 cand au fost demarate lucrarile la aceasta investitie majora pentru cultura romana.

"Domnul ministru Kelemen Hunor a fost acela care - nu a fost vreo discutie in Guvern despre investitii - sa nu fie mereu cu mana ridicata si sa solicite in mod corect solutii financiare pentru finalizarea acestui obiectiv", a spus seful Executivului.

Boc: Biblioteca beneficiaza de o infrastructura de talie internationala

Potrivit premierului Emil Boc, cand este seriozitate se demonstreaza ca lucrurile pot merge bine. "De fapt, finalizarea acestei lucrari este o victorie a lui "se poate" impotriva negativismului care domina din nefericire societatea romaneasca", a subliniat premierul.

Primul-ministru a mai spus ca suntem in prezenta unei infrastructuri de talie internationala, care face fata la orice standard european.

Emil Boc a mai evidentiat faptul ca ne aflam in fata unei bijuterii culturale care a ajuns in acest stadiu dintr-o cladire aflata in paragina de multi ani.

"Este o invitatie la lectura, la carte, nu doar pentru tineri, ci si pentru orice om din orice generatie, pentru ca va gasi aici atat acces la internet sau la infrastructura ultramoderna, cat si contactul autentic cu cartea, cu colectiile de ziare sau cu literatura de specialitate de ultima ora", a mentionat premierul.

Lucrarile la BNR au inceput in aprilie 2009 si au finalizate la data de 30 noiembrie 2011. Valoarea investitiei este de 104.839.121 euro fara TVA. Suprafata totala desfasurata a edificiului este de 112.000 metri patrati, iar cea utila de 78.600 metri patrati.

#kelemen hunor, #emil boc, #inaugurare Biblioteca Nationala , #Biblioteci