Vezi noile propuneri ale CE privind reducerea tarifelor la roaming

Joi, 07 Iulie 2011, ora 00:04
1464 citiri
Vezi noile propuneri ale CE privind reducerea tarifelor la roaming

Porivit noilor propuneri ale Comisiei Europene privind reducerea tarifelor la roaming, retailerii ca Tesco si Carrefour vor putea concura cu operatorii de telefonie mobila, informeaza Mediafax.

Schimbarile structurale ale pietei propuse de CE vor crea conditiile ca operatori virtuali de retele de telefonie mobila, care nu dispun de infrastructura proprie, sa foloseasca retelele altor companii, ca urmare a reducerii plafoanelor preturilor en-gros pentru serviciile de roaming, in urmatorii trei ani.

Masura va afecta afacerile operatorilor de retele integrate, precum Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica si France Telecom. Plafoanele pentru preturile en-gros vor fi eliminate din 2018.

O a doua propunere a CE va permite utilizatorilor de telefoane mobile care calatoresc in strainatate sa aleaga un serviciu de roaming mai ieftin de la un furnizor concurent, dar sa pastreze numarul de telefon de la operatorul din tara.

"Aceasta propunere trateaza o problema de baza, si anume lipsa concurentei pe pietele de roaming, prin cresterea optiunilor aflate la dispozitia clientilor si facilitarea accesului operatorilor alternativi pe piata", a declarat comisarul pentru Telecomunicatii Neelie Kroes.

In plus, preturile serviciilor de roaming pentru date, care confera in prezent operatorilor "marje de profit scandalos de mari", vor scadea imediat, a aratat Kroes.

Propunerile trebuie sa fie aprobate de Parlamentul European si cele 27 de state membre. Comisia a stabilit ca termen 1 iulie 2012 pentru intrarea in vigoare a masurii referitoare la tarifele pentru folosirea retelelor si 2014 pentru reducerea tarifelor de roaming.

Tesco ofera contracte de telefonie mobila la preturi mai mici decat operatorii consacrati si a indicat ca afacerile pe acest segment reprezinta o sursa majora de dezvoltare. Carrefour vinde la randul sau contracte de telefonie mobila si a salutat propunerea CE privind operatorii virtuali de retele.

"Masura va afecta probabil profitabilitatea operatorilor importanti, intrucat vor pierde utilizatori in favoarea operatorilor virtuali", a declarat Katja Ruud, director la compania de cercetare a pietei Gartner.

Din acest motiv, veniturile generate de utilizatori vor fi mai mici, a spus Ruud.

Propunerile comisiei includ pentru prima oara limitarea preturilor de retail pentru transmiterea de date in roaming prin intermediul aparatelor smartphone, tabletelor PC si altor dispozitive, pentru care utilizatorii nu vor plati mai mult de 50 de eurocenti pe megabit, de la jumatatea lui 2014.

Aceste limite se vor aplica pana la jumatatea lui 2016. GSM Association, care reuneste operatori consacrati de telefonie mobila, sustine ca aceste limite nu vor stimula concurenta.

Vodafone a apreciat insa ca propunerile vor clarifica prevederile legislative pentru operatori, fapt binevenit avand in vedere incertitudinile permanente si interventiile constante.

Comisia a mai propus si reducerea progresiva a plafoanelor pentru preturile de retail destinate serviciilor vrooce in roaming, cu scopul de a ajunge pana in iulie 2014 la 24 de eurocenti pe minut, comparativ cu 35 de centi in prezent.

Tarifele pentru mesajele text vor fi plafonate la 10 centi fiecare, comparativ cu 11 centi in prezent.

Este pentru a treia oara cand Comisia reduce tarifele operatorilor de telefonie pentru serviciile de roaming. Prima masura de acest fel a avut loc in 2007, iar a doua in 2009. 

#roaming, #telefonie mobila, #servici roamng, #tarife roaming, #operatori telefonie mobila, #comisia europeana , #stiri Carrefour

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Cum va arăta omul din anul 3000: va avea al doilea rând de pleoape, spatele cocoșat și mâini încleștate. Ce stă în spatele schimbării drastice
  2. România a semnat un memorandum cu Google. Suma fantastică pe care gigantul tech o va investi în țara noastră ca să creeze o „regiune Google Cloud” în Europa
  3. Un avion privat Google a aterizat în România după un zbor direct din California. Cine ar putea fi la bord
  4. Funcția din Google Maps care îi poate scăpa pe șoferi de amendă. Cum se activează
  5. Funcții ascunse ale Windows 11 pe care trebuie să le încercați. A doua va schimba modul în care lucrați
  6. Apple a transmis un avertisment pentru utilizatorii de iPhone-uri. Ce riscuri există
  7. Compania care ar putea să valoreze 50 de mii de miliarde de dolari în 10 ani. „Dacă inteligenţa artificială va continua să atragă clienţi”
  8. Noua fabrică Xiaomi, controlată de Inteligența Artificială, va produce peste 10 milioane de dispozitive anual
  9. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  10. Aplicația WhatsApp nu va mai funcționa pentru anumiți utilizatori. Află care sunt modelele de telefoane care vor avea probleme