Un fost angajat dezvaluie genocidul de la Carrefour

Marti, 21 Iulie 2009, ora 10:27
5532 citiri
Un fost angajat dezvaluie genocidul de la Carrefour

In spatele rafturilor pe care stau ordonate fel de fel de produse, in spatele carucioarelor doldora, a cartilor de credit golite, in spatele uniformelor si a tot ceea ce pot inseamna, din afara, magazinele Carrefour, sta realitatea: regimul de lagar in care angajatii lantului francez isi zilnic existenta.

Cum arata, insa, un anunt de angajare la Carrefour? Cam asa: "Unul din factorii - cheie pentru dezvoltarea noastra viitoare ramane capitalul uman. Politica de resurse umane a Carrefour se bazeaza pe impartasirea valorilor grupului, egalitatea de sanse la angajare, pachete avantajoase de beneficii, conditii de munca la standarde internationale, o gestiune a carierei personalizata, formare si promovare interna.

Investim foarte mult in tineri, pe care ii integram in programe locale de formare, si facem periodic evaluari in interiorul companiei, pentru a detecta oamenii cu potential evolutiv.

In acest fel, fiecaruia dintre angajatii nostri i se ofera sansa de a-si dezvolta o cariera in marea distributie. Cerinte: absolventi studii medii, orientare catre client, disponibilitate de a invata, dorinta de dezvoltare in cariera, capacitate de lucru in echipa, seriozitate, dinamism, rezistenta la stres, responsabilitati si realizari. Beneficii: pachet de beneficii motivant, mediu de lucru dinamic, conditii de munca la standarde europene, siguranta locului de munca si formare profesionala si avansare rapida in cariera".

Accidente de munca

Adica un lagar care functioneaza in spatele halelor. Ce inseamna lagar intr-o Romanie a lui 2009, care inca n-a scapat de greaua mostenire? Accidentele de munca musamalizate, munca suplimentara neplatita, disponibilizarile fortate, eliminarea gravidelor, mancarea stricata la preturi exorbitante si alimentele cu termenul de valabilitate depasit sunt doar cateva din legile nerespectate de sefii lantului francez, printre care si Patrice Lespagnol, responsabilul pe Romania, potrivit Ziua.

Imaginea respectabila pe care si-a constuit-o, cel putin din exterior, lantul de magazine francez este insa doar un soi de mancare stricata ambalata frumos. Un fost salariat Carrefour, clujeanul Mircea Harsa, spune ca "daca ar exista o evidenta cu accidentele din Carrefour s-ar putea vedea ce genocid are loc acolo".

El acuza faptul ca accidentele de munca raman de multe ori nedeclarate, propriul sau caz, din 2007, fiind "aranjat cu inspectorii ITM Cluj". Nu numai ca nu exista nicio preocupare pentru protectia angajatilor, dar, potrivit sursei citate, drepturile acestora sunt batjocorite zilnic.

Astfel, potrivit fostului angajat, femeile nu declara an­gajatorului ca sunt insarcinate pentru ca ar fi date rapid afara, iar disponibilizarile fortate sunt o practica raspandita, oamenii fiind aruncati in strada cu doar trei salarii compensatorii.

"Daca e la Carrefour... va cred, am trait-o pe propria piele. Ai fost implicat intr-un accident, au grija sa ia declaratie cum ca s-a intamplat acasa si nu la munca. Motivul este simplu, nu vor sa declare, fiindca esti peste orele de program. La un moment dat vroiam sa ii actionez in judecata, dar ce pot sa demonstrez daca am dat declaratia cum mi-a fost dictata de unu' de la protectia muncii, dupa ce am fost convins de seful meu ca asa e mai bine", spune, pe site-ul www.urbaniulian.ro, un alt angajat care semneaza Marcel.

Nu doar angajatii clujeni confirma lagarele in care muncesc zi de zi, ci si cei din Ploiesti, Brasov, Bucuresti si Ramnicu Valcea. "Salariatii Artima-Carrefour denunta abuzurile angajatorului", asa incepe o sesizare de pe site-ul www.AsistentaPentruConsumatori.ro, trimisa de un grup de angajati ajunsi la capa­tul rabdarii.

Documentul a fost trimis spre analiza si investigare si Inspec­toratului Teritorial de Munca, precum si Ministerului Muncii. Acuzatiile din me­sajul postat la jumatatea lunii mai sunt dintre cele mai grave: promisiuni salariale neonorate, neplata zilelor muncite in plus, tratament jignitor, abuzuri ale conducerii etc.

Directorul Carrefour Ramnicu Valcea, un anume domn Hertea, are pretentii sa fie respectat ca un su­veran: "Ce are in plus de noi ceilalti? Are o facultate? Si noi, majoritatea, avem o facultate facuta. Altii chiar doua. Dar mai presus de toate suntem oameni. Sa faci o facultate si sa fi jucat in picioare este dureros", se plang oamenii. Ei reclama ca, zilnic, aud aceleasi amenintari: "va dau afara" sau "va arat usa pe dinafara", rostite de directorul unitatii. Oamenii sunt disperati de tratamentul la care sunt supusi si, faptul ca apeleaza la Internet ca o ultima soultie, arata ca nu stiu cui sa se mai adreseze.

Sindicatul sugrumat

La aproape 10 ani de cand s-a deschis primul Carrefour in Romania, timp in care angajatii nu au beneficiat de reprezentare sindicala, cineva a avut curajul sa-si riste slujba pentru o idee. Astfel, pe data de 30 mai 2009, la Ploiesti s-a infiintat Sindicatul Salariatilor Carrefour Ro­mania. Sindicatul are statut juridic si s-a afiliat la CNSRL-Fratia si Union Network International. Cel care a avut curajul sa se ia la tranta cu transna­tionala din Hexagon, este Vasile Leescu, fost sef de vanzari la Carrefour Ploiesti. Spun fost, pentru ca printr-o stranie coincidenta postul tocmai i-a fost desfiintat. Mai exact, pe data de 14 iulie, care, culmea ironiei, este si ziua Frantei, sin­dicalistul a avut ultima zi de munca la Carrefour.

Probabil ca, un motiv pentru care sefii Carrefour s-au grabit sa scape de sindicalist a fost si faptul ca, in data de 16 iulie ar fi trebuit sa aiba loc prima runda de negocieri intre administratie si sindicatul nou infiintat. Intalnire la care evident ca Leescu nu a mai fost primit, pe motiv ca sindicatul nu este "reprezentativ".

"Am infiintat sindicatul pentru apararea drepturilor lucratorilor si pentru, lucru care o sa va mire, fidelizarea angajatilor Carrefour. In alta ordine de idei mi-as dori ca angajatii Carrefour, cel de-al doilea lant de retail din lume, sa aiba venituri decente", ne-a declarat telefonic sindicalistul. In prezent, un lucrator comercial castiga lunar 600 de lei, iar o casiera, 650 lei, plus indemnizatia de transport si bonurile de masa, ne-a mai precizat el. Spre comparatie, in Franta, un lucrator comercial din acelasi grup castiga 700 de euro plus diverse sporuri care ridica substantial venitul.

Daca patronatul a vazut rosu in fata ochilor atunci cand a auzit de sindicat, reactiile angajatilor Carrefour au fost dintre cele mai favorabile. Din pacate, de teama represaliilor, multi dintre ei prefera sa isi exprime parerile doar sub protectia anonimatului oferit de Internet. Pe www.sindicatul carrefour.lx.ro, multi oameni din sistem au salutat initiativa lui Vasile Leescu.

Una dintre postari, datata chiar de ziua Frantei, clameaza revolutionar: "Pacat ca domnul Leescu nu spune ca si-a pierdut locul de munca pentru ca a avut curajul sa infiinteze acest sindicat. Miseii... au sarbatorit ziua Frantei cu sampanie frantuzeasca si mese pline de bunatati, iar noua angajatilor nu ne-au oferit o bomboana". Un alt mesaj contine si un aver­tisment: "Mult succes sindicatului! Sa fiti atenti ca va mananca angajatorii Carrefour - nu le plac sa fie controlati - au legile lor proprii facute de ei! Nu-i lasati sa-si bata joc de voi!".

Deocamdata, chiar daca a ajuns pe drumuri, sindicalistul Leescu nu se da batut. Pentru a demonstra bosilor de la Carrefour ca este "repre­zentativ", el vrea sa faca un periplu pe la toate cele 47 de magazine din Romania ale grupului, pentru a strange adeziuni. Deocamdata, sindicatul are aproape 400 de membri, mai toti angajati la hiper­marketul din Ploiesti. Potrivit lui Leescu, Romania era, pana de curand, singura tara in care opereaza retailerul fran­cez, fara un sindicat al lucratorilor Carrefour.

Carrefour prospera

In timp ce angajatii, cei care duc greul fiecarui astfel de hipermarket, sunt calcati in picioare, sefii isi lauda prosperitatea chiar si in vreme de criza. Conform datelor furnizate de grupul francez, vanzarile au crescut cu 4,8%, pana la 532 de milioane de euro, fata de primele sase luni din 2008, potrivit unui comunicat remis, recent, Ziare.com.

"Carrefour a anuntat rezultate solide intr-un climat economic care nu arata semne de imbunatatire pe termen scurt", a declarat directorul executiv al Carrefour, Lars Olofsson. Excluzand impactul cursului valutar, vanzarile companiei franceze pe piata din Romania s-au majorat cu 20,7%.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#carrefour, # angajati, # sindicat, # disponibilizari, # accidente, # munca, # drepturi , #stiri Carrefour