Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Terenurile ieftine din sud si vest concureaza cu cele scumpe din nordul Bucurestiului

Terenurile ieftine din sud si vest concureaza cu cele scumpe din nordul Bucurestiului

Preturile mai mici ale terenurilor din sudul si vestul Capitalei atrag investitorii, cu toate ca pana in prezent acestia au preferat investitiile zona de nord, unde metrul patrat de teren a urcat pana la 1.000 euro, spun analistii pietei imobiliare.

"In vest se gaseste orice suprafata de teren dorita, iar cele au proprietari unici variaza intre 0.2 hectare si 100 hectare. Preturile variaza, de asemenea, foarte mult in functie de facilitatile oferite si se incadreaza intre 70-80 euro/metru patrat in zona Carrefour si scad pe masura ce te indepartezi de Bucuresti. Cu toate acestea, distanta nu este un factor hotarator in masura in care se ofera un produs imobiliar complet", a declarat pentru NewsIn, Ionut Ciocan, consultant in cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox.

Acesta mai spune ca pretul terenurilor din vestul Capitalei a crescut in ultimul an cu 50-70 % din cauza dezvoltarii continue a acestei zone, gratie prezentei autostrazii A1. "Consider ca pretul terenurilor nu este intotdeauna justificat, asa ca mare parte din crestere se datoreaza si speculei, iar proprietarii vad ca daca se cere atat de mult teren in zona de vest, inseamna ca ei pot sa creasca pretul si mai mult", adauga reprezentantul DTZ.

Nici zona de sud nu este ocolita de devoltatorii de proiecte imobiliare. Multi investitori au ales sudul din cauza preturi mai mici decat in nord, existenta utilitatilor, dar si distanta relativ mica fata de centru. In prezent, terenurile cu suprafete mici, in jurul unui hectar, expuse la vanzare au preturi intre 22 si 80 de euro, iar terenurile mari, care pot fi amplasamente pentru constructii inalte, au un pret cuprins intre 350 si 850 euro/metru patrat.

Potrivit lui Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului terenuri al DTZ, in ultimul an, preturile au crescut mult mai mult in partea de nord decat in partea de sud a orasului, iar cresterile in perioada urmatoare nu pot fi spectaculoase. "Ritmul de crestere pentru preturile terenurilor a inceput sa scada. Cu toate acestea este posibil ca pretul de constructie sa influenteze indirect pretul terenurilor din toate zonele Capitalei. Astfel ca daca preturile produselor imobiliare vor creste mai incet decat costurile de constructie presiunea se va restrange asupra pretului terenulurilor", spune Mitarcu, care mai adauga si faptul ca in ultimii doi ani in Bucuresti si imprejurimi s-a observat o crestere generalizata a preturilor la terenuri, de la 50 % la 400 % in functie de facilitatile create in zona.

In principal, terenurile din vestul Bucurestiului sunt cautate pentru dezvoltari industriale, pentru depozitare, logistica si productie usoara, cele din sud pentru specificul industrial al zonei, iar cele din nord pentru spatii de birouri si proiecte rezidentiale de lux.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 813 ori