Ne place Romania, NU si coruptia - AMBASADOR FRANTA

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 19:55
3274 citiri
Ne place Romania, NU si coruptia - AMBASADOR FRANTA

"Costul coruptiei in Romania este urias. Tarile cele mai corupte sunt cele care acumuleaza cele mai multe intarzieri de dezvoltare. Nu vi se pare ciudata aceasta coincidenta ?! Romania este privita de Franta cu prietenie si simpatie, insa coruptia nu ne place ", a declarat ambasadorul Frantei, Henri Paul, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Acesta a precizat ca Romania sufera de "birocratie, hartogaraie, circuite complexe de decizie si coruptie ".

In ceea ce priveste dezvoltarea economica a Romaniei, ambasadorul Frantei a precizat, in cadrul interviului acordat Bloombiz.ro, ca statul roman castiga teren, imbunatatirea recenta a rating-ului de catre agentia Fitch dovenind acest lucru.

Cu toate acestea, Romania mai are inca lucruri de corectat.

"In mod cert, TVA-ul este ridicat si are un impact asupra consumului si asupra pretului produselor, nu asupra beneficiilor firmelor. Cresterea acestuia a contribuit la franarea consumului, ceea ce are consecinte grave pentru Auchan sau Carrefour", a mai subliniat ambasadorul Frantei.

Potrivit ambasadorului, relatiile comerciale ale Romaniei cu Franta, cel de-al treilea partener comercial, s-au imbunatatit avand in vedere faptul ca in primele 5 luni ale lui 2011 exporturile Frantei catre Romania au crescut cu 16%.

Recent, ambasadorul Frantei a spus pentru Mediafax ca firmele franceze se plang ca in Romania li se cere mita.

"Mi-au spus ce a spus ambasadorul american. Adica mi-au spus ca au existat cazuri de coruptie", a adaugat el.

Intrebat daca a fost vorba despre cereri explicite de mita el a spus: "Da".

"Au fost propuneri aluzive/discrete («appels du pied»), stiti cum se face", a adaugat ambasadorul.

Ambasadorul mai spunea atunci ca le-a recomandat oamenilor de afaceri francezi sa apeleze la politie.

"Ceea ce este clar este faptul ca Franta a semnat toate conventiile internationale contra spalarii banilor, contra traficului... Deci, noi nu dam niciodata mita. Niciodata. Nu putem. Nu este deontologia intreprinderilor franceze. Intreprinderile franceze care au venit in Romania vor sa fie exemplare. Si sunt exemplare", a mai declarat Henri Paul.

Cu toatea acestea, ambasadorul nu stia daca in cele din urma firmele franceze s-au adresat politiei.

Si americanii sunt deranjati de coruptia din Romania

La inceputul acestei luni, ambasadorul Americii, Mark Gitenstein a atras atentia asupra coruptiei din Romania care alunga investitorii americani.

"Exista un numar de companii care se gandeau sa investeasca in Romania si care fie nu au luat inca o decizie, fie se tem sa investeasca aici din cauza coruptiei.

Pentru ca exista o lipsa de previzibilitate si exista acuzatii si probleme semnificative cu transparenta si coruptia", a spus Gitenstein intr-un interviu acordat la inceputul acestei luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ambasador franta, #coruptie, #franta, #henri paul, #interviu henri paul , #stiri Carrefour