Carrefour vrea sa cumpere Lenta, cel mai mare lant de hipermarketuri din Rusia

Miercuri, 06 August 2008, ora 15:59
1610 citiri
Carrefour vrea sa cumpere Lenta, cel mai mare lant de hipermarketuri din Rusia

Grupul francez de distributie Carrefour, concurentul sau american Wal-Mart, lantul finlandez de magazine Kesko si Agrokor din Croatia sunt printre potentialii cumparatori ai retelei de hipermarketuri Lenta din Rusia, potrivit editiei de miercuri a cotidianului Kommersant, citata de RIA Novosti. Oleg Jerebtov si Avgust Meier, principalii actionari ai grupului rus, cu participatii de 35%, respectiv 36,4% din actiuni, urmeaza sa definitiv un cumparator pana in septembrie 2009.


Potrivit unei surse avizate, citate de Kommersant, cumparatorii potentiali sunt gata sa plateasca circa 1,4 miliarde dolari pentru 89% din actiounile Lenta, tranzactie care i-ar pune intr-o pozitie foarte buna pe piata vanzarilor cu amanuntul din Rusia.


Fondata in 1993, reteaua Lenta cuprinde 31 de hipermaketuri in 14 orase din Rusia. In 2007, Lenta a avut incasari de 1,559 miliarde de dolari si a devenit cel mai mare operator de hipermaketuri din Rusia.


Marile companii internationale de distributie vizeaza de mult timp o intrare pe piata ruseasca.


Carrefour urmeaza sa deschida in Rusia primul hipermarket pana la sfarsitul lui 2008, Wal-Mart a inaugurat o reprezentanta pentru tarile emergente, la conducerea careia l-a plasat pe fostul responsabil al lantului german Rewe, Stefan Fanderl, iar Kesko este prezent deja pe piata ruseasca prin magazinele sale de materiale de constructie K-Rauta.