Angajatorii vor putea acordara tichete de masa in format electronic

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 10:35
2531 citiri
Angajatorii vor putea acordara tichete de masa in format electronic
Foto: Wired

Angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic, oferite sub forma unui portofel electronic alimentat de emitenti, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii privind acordarea tichetelor de masa, postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la rubrica Transparenta decizionala.

Conform unui comunicat de presa al MFP, proiectul de Hotarare de Guvern implementeaza modificarile aduse Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masa prin Legea nr. 291/2013, prin introducerea posibilitatii emiterii de tichete de masa si pe suport electronic, ca o alternativa moderna la cele pe suport de hartie.

Potrivit proiectului de act normativ, angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, prin contractele colective de munca, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si / sau hartie.

MPF precizeaza ca in cazul acordarii tichetelor de masa in format electronic, angajatorii vor alimenta suportul electronic cu valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a fi permisa efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.

De asemenea, noile reglementari care vor fi introduse in proiectul de hotarare creeaza angajatilor posibilitatea de a utiliza mai flexibil tichetele de masa. In acest sens, vor fi eliminate prevederile care limiteaza utilizarea a maximum doua tichete de masa/ zi, in concordanta cu modificarile aduse prin Legea nr. 291 /2013 pentru modificarea Legii nr. 142/ 1998 privind acordarea tichetelor de masa.

Care sunt noutatile

Potrivit MPF, un alt element de noutate introdus de proiectul de act normativ consta in aplicarea unitara a reglementarilor in cazul salariatilor care lucreaza in regim de tura. Astfel, in cazul in care un angajat lucreaza in ture si timpul de lucru este mai mare de 8 ore/ zi, numarul de tichete de masa (indiferent de suportul pe care sunt emise: hartie sau electronic) la care are dreptul pe luna se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8. Concret, in proiectul de hotarare se mentioneaza ca salariatii vor beneficia lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care sunt prezenti la lucru in unitatea angajatorului, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare.

Proiectul de act normativ include, de asemenea, informatii privind modul in care angajatorii vor putea achizitiona tichetele electronice. Pe langa implementarea reglementarilor privind acordarea tichetelor de masa pe suport electronic, proiectul urmareste si alte obiective, precum cresterea disciplinei contractuale si sigurantei financiare a sistemului tichetelor de masa si asigurarea unui control mai eficient al utilizarii tichetelor de masa.

In cadrul procesului de elaborare a proiectului de hotarare a Guvernului s-a avut in vedere ca noile prevederi legale sa asigure accesul tuturor entitatilor interesate sa devina emitenti de tichete de masa pe o piata concurentiala, concomitent cu respectarea caracterului de beneficiu social oferit angajatilor pentru acoperirea costurilor de masa.

Reglementarile cuprinse in proiectul hotararii de guvern au fost stabilite in urma consultarii cu Asociatia Emitentilor de Tichete de Masa din Romania, Asociatia Romana a Bancilor, Asociatia de Plati Electronice din Romania, Confederatia Nationala Sindicala 'Cartel ALFA', Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si Asociatia Marilor Retele Comerciale.

MFP mai precizeaza ca asupra proiectului de Hotarare de Guvern vor avea loc consultari in cadrul Comisiei de Dialog Social miercuri, 26 noiembrie 2014.

#romania carduri, #tichete masa card, #angajati tichete , #Stiri Carduri