Banii viitorului sunt aici! De la portofelul digital la scanarea venelor

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 18:00
3448 citiri
Banii viitorului sunt aici! De la portofelul digital la scanarea venelor
Foto: CNN

Cafeaua de dimineata poate fi platita in diverse moduri: in San Francisco, trecerea smartphone-ului prin fata unui terminal de plata poate fi de ajuns, asa cum in Londra sau in Lund, Suedia, prezentarea unei bratari smart sau scanarea palmei ar rezolva problema.

Intr-adevar, viitorul este deja aici si se arata in stare sa schimbe radical felul in care vom folosi banii in viitor, arata reporterii CNN.

"Cashless"- un nou stil de viata

Tranzactiile fara bani fizici isi croiesc din ce in ce mai mult loc in lumea noastra influentand si modul in care gandim si traim.

"Cashless" este un termen pe care il vom auzi cu siguranta tot mai des in anii urmatori, fie ca vizeaza tranzactii realizate prin carduri contactless sau prin intermediul telefonului smart.

Nu exista inca un dispozitiv care sa intruneasca sufragiile cumparatorului universal, dar acest lucru nu este alarmant atata vreme cat suntem inca in faza de a invata sa ne descurcam fara teancurile de bancnote.

"Sunt mai multe tehnologii care sunt testate in acest moment pentru a permite plata rapida si intr-un mod cu totul nou. Nu cunoastem inca un castigator si, cel mai probabil, cu greu vom avea unul, din moment ce modul de plata dintr-un supermarket ar putea diferi radical de cel dintr-o cafenea. Inca suntem la inceput", considera Sarah Clark, editor al revistei NFC World+.

Plata din gesturi

O metoda raspandita de plata rapida a cumparaturilor o reprezinta la aceasta ora cardurile contactless, pe care doar trebuie sa le fluturi in dreptul cititorului de carduri din magazine.

2014 este un an de referinta pentru uzul acestor instrumente de plata. In cursul anului trecut aproximativ 250 de milioane de carduri contactless au fost folosite la efectuarea de plati, conform unui studiu al agentiei Juniper Research, iar britanicii se laudau inca din martie cu tranzactii de peste 100 de milioane de lire prin intermediul acestora.

In 2014, cardurile contactless au inregistrat o popularitate crescuta in Australia, Canada si Polonia.

"Vedem o crestere a activitatii in acest segment, ceea ce, cu siguranta, va duce la urmatorul nivel: tranzactii mobile contactless", considera Alex Rolfe, director la Payment Cards & Mobile.

Expertii subliniaza ca evolutia tehnologica din acest segment ne-ar putea scapa treptat de dependenta de clasicele carduri de debit.

Influenta dispozitivelor mobile

Tehnologia introdusa in ultimele generatii de telefoane mobile abia deschide noi orizonturi de explorat in domeniul tranzactiilor cashless.

"Pana acum, incercarile au fost de a tatona terenul pentru a stabili care sunt cele mai atractive metode de plata prin intermediul mobilelor atat pentru consumatori, cat si pentru retaileri", mai spune Clark.

Una dintre acestea este NFC, un sistem care iti permite sa iti folosesti smartphone-ul precum un card contactless. Google wallet si mpass sunt doar doua aplicatii destinate platii prin intermediul mobilului.

Totusi, o problema o constituie faptul ca nu toti producatorii de telefoane smart si-au configurat echipamentul pentru a face fata cerintelor acestui sistem. Si nu vorbim de nume mici. Apple, de exemplu, nu are inca un telefon care sa suporte tehnologia NFC.

Tehnologia se bazeaza pe introducerea unui cip smart in portul cartelei SIM a smartphone-ului, pentru a-ti permite sa folosesti telefonul mobil ca pe un card contactless.

Metoda a permis operatorilor de telefonie mobila sa ofere inclusiv solutii de plati digitale, in modul in care o banca clasica vine in intampinarea nevoilor clientilor. Iar operatorii financiari din piata au reactionat imediat. Visa si MasterCard au adoptat rapid tehnologia HCE, pentru a stoca ordinele de plata in cloud, in timp ce Google a introdus varianta HCE in sistemul de operare Android KitKat.

Pentru moment, problema luata in discutie nu este insa daca aceasta metoda reprezinta cea mai buna cale de a efectuata tranzactii, ci daca mediul cloud este atat de sigur incat sa pastreze confidentialitatea acestor date sau daca telefoanele NFC/HCE au nevoie de un sistem suplimentar de protectie.

Plati vocale sau cecuri biometrice?

Nici tehnologia Bluetooth nu este lasata deoparte, cand vine vorba de tranzactiile viitorului. Bluetooth low energy (BLE) este deja un sistem luat in calcul la plata prin PayPal, un senzor activand aplicatia de pe telefonul tau mobil si permitand apoi plata doar prin simpla activare a programului de recunoastere vocala.

Datele biometrice complexe, scanari ale anumitor parti din corp, pot inlocui in curand sistemele de plata care presupun verificari, coduri de securitate si alte masuri de protectie.

"Noi si noi senzori de identificare se adauga cu fiecare generatie a dispozitivelor iesite pe piata, asa ca din acest punct de vedere companiile au deja o baza de date care permite identificarea indivizilor", crede Luke Edwards, editor de stiri al revistei Pocket-Lint.

Quixter, o noua varianta de citire a datelor biometrice, a fost deja patentata de inginerul suedez Fredrik Leifland si te scapa inclusiv de grija de a cara dupa tine telefonul mobil.

Tot ce trebuie sa faci este sa tastezi ultimele 4 cifre ale numarului de telefon si apoi sa-ti scanezi palma, pentru a plati direct. Sistemul recunoaste reteaua unica de vene ascunse in palma fiecarui individ.

Astfel, iata ca deja poti merge la cumparaturi fara niciun ban la tine, fara telefon sau portofel, doar cu mana in buzunar.

#tranzactii cashless, #carduri contactless, #metode plata viitor , #Plata cu cardul