Care sunt cele mai avantajoase carduri de credit

Marti, 03 Iulie 2012, ora 08:17
7362 citiri
Care sunt cele mai avantajoase carduri de credit

Cardul a devenit un instrument indispensabil vietii cotidiene, mai ales cand veniturile sunt peste medie. Business24 a incercat sa afle care sunt cele mai avantajoase oferte pe aceasta piata.

In general mai usor de accesat, cardul de credit se poate dovedi util in situatii ce impun cheltuieli neprevazute. Pe de alta parte, costurile aferente cardului de cumparaturi sunt mult mai ridicate, comparativ cu cele ale creditelor. Evident, nivelul acestor costuri poate varia semnificativ de la un produs la altul. Am luat in calcul un card pe care sa fie incarcata suma maxima de 50.000 de lei.

Astfel, la ING Card Credit, rata dobanzii, atat pentru cumparaturi cu cardul, cat si pentru retragere numerar, este de 15,50%. Acelasi principiu este implementat si la costurile totale cu creditul, DAE - tranzactii la comercianti si DAE - retragere numerar ATM fiind la acelasi nivel: 17,25%.

Comisioane identice pentru cumparaturi si retrageri

La BCR, cardul Powercard Standard - garantat cu depozit colateral rata dobanzii, atat pentru cumparaturi cu cardul, cat si pentru retragere numerar, este de 17,57%. Acelasi principiu este implementat si de catre cei de la BCR, la costurile totale cu creditul, DAE - tranzactii la comercianti si DAE - retragere numerar ATM, fiind la acelasi nivel: 19,57%.

La Marfin Bank, cardul Marfin Classic are o rata a dobanzii pentru cumparaturi cu cardul de 17,63%. Acelasi procent se aplica si pentru pentru cumparaturi cu cardul, adica 17,63%. DAE - tranzactii la comercianti ajunge la 19,42 la Marfin Classic, aceeasi valoare fiind perceputa si pentru DAE - retragere numerar ATM.

Conditiile de rambursare difera. Astfel, la ING Card Credit suma minima de rambursat lunar este taxata cu 5%, in timp ce la cardul Powercard BCR Standard comisionul scade la 3%, insa sunt percepute diverse dobanzi si comisioane aferente. La cardul Marfin Classic dobanda este de 5%, dar nu mai putin de 10 lei.

La cardul ING tranzactiile care beneficiaza de perioada de gratie sunt reprezentate de platile la comercianti, in timp ce la BCR sunt acceptate tranzactiile la comercianti, in timp ce la Marfin sunt acceptate si tranzactii la comercianti, dar si retragerea de numerar.

Bancile penalizeaza diferit

La capitolul penalizari, bancile au politici putin diferite. Astfel, la cardul celor de la ING se aplica o penalizare de 25% pe an la suma restanta, in timp ce la BCR se percepe o penalizare de 5%, dar nu mai putin de 30 lei pentru suma minima de plata datorata si neachitata. Interesanta este decizia celor de la Marfin Bank de a nu impune nicio masura punitiva, in cazul in care se inregistreaza intarzieri sau neachitari ale restantelor.

La ING Card Credit se percepe o taxa de emitere de 35 de lei, in timp ce la BCR Powercard Standard se cer 24 de lei. In schimb, pentru emiterea cardului la la Marfin Bank nu se percepe niciun fel de taxa.

Scenariul se repeta cu aceleasi sume si la capitolul administrare a contului, astfel la ING platesti 35 de lei pe an, la BCR 24 de lei pe an, in timp ce la Marfin nu te costa nimic. Comisionul retragere in numerar de la ATM este de 0,5% la ING, 2% sau minim 4,5 lei la BCR si 2,75% sau minim 10 lei la Marfin.

La retragerea de numerar de la ATM-ul altei banci se percepe un comision de 1% plus 5 lei, la ING, 2% sau minim 4,5 lei la BCR si 2,75% sau minim 10 lei la Marfin.

Interesant este ca toate cele trei banci au ales sa nu perceapa niciun fel de comision la plati efectuate la comerciantii din Romania, dar nici la comerciantii din strainatate.

Beneficii in functie de cat de mult folosesti cardul

La alte beneficii, cardul de la ING te atrage cu reduceri aplicate la comerciantii parteneri, in timp ce la BCR, la fiecare 1 leu cheltuit la cumparaturi, banca acorda un 1 punct (1 punct = 0,006 lei). Trimestrial, punctele acumulate sunt transformate in bani ce pot fi utiliati la asigurarea pentru protectia cumparaturilor, asigurare de calatorie, reduceri la comerciantii parteneri sau program de rate fara dobanda pentru cumparaturile de la comerciantii parteneri. La cardul de la Marfin Bank, clientii cu istoric bun de plata beneficiaza de o reducere de 2 puncte procentuale la marja fixa standard, dupa un an de la data emiterii cardului.

La cardul de la ING Bank, limita retragere de numerar este de 10.000 lei pe zi in cinci tranzactii sau 20.000 lei, cumulat in patru zile. La cardul de la BCR, poti sa retragi maxim 40% din limita de credit, in timp ce limita zilnica este de 2.000 lei, maxim 20 de tranzactii. Cea mai interesanta decizie este a celor de la Marfin, care au ales sa nu impuna un plafon maxim de retrageri.

#carduri de credit, #comisioane carduri credit, #plata card comerciant , #Carduri credit