Romanii isi cheltuie toti banii pe mancare si haine

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 11:31
2529 citiri
Romanii isi cheltuie toti banii pe mancare si haine

Aproape 80% dintre sumele cheltuite de catre romani merg catre sectorul food, inclusiv supermarketuri, apoi catre benzinarii si magazinele de haine, a declarat, marti, intr-un forum de specialitate, Gabriel Ghita, business development manager CEE Master Card.

"Sistemul Pay Pass este folosit cel mai des in supermarketuri, farmacii, benzinarii. Daca vorbim despre Romania, 78-80% din totalul sumelor cheltuite de catre consumatori se duc in zonele de food, in care intra si supermarketurile, apoi benzinarii, magazinele de haine si farmacii", a spus Ghita.

Potrivit reprezentantului Master Card, la ora actuala, Pay Pass a fost implementat de trei institutii bancare, urmand ca pana la finele acestui an, sistemul sa fie inclus de alte sase banci.

"In Romania, sistemul Pay Pass a fost implementat de trei banci - BRD, ING si Garanti Bank, si mai avem in implementare inca la sase banci. In 2013, vom avea o masa critica si pe zona de emitere. In ceea ce priveste platile contactless de pe mobil, de cinci-sase ani exista o lupta pe piata de cine sa dea bani sau cine sa nu dea bani pentru introducerea acestor plati. Azi, se pot face plati contactless de pe mobil fara a fi nevoie de SIM, dar si fara a fi nevoie de terminalul mobil neaparat", a explicat Gabriel Ghita.

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in 2011 au fost inregistrate 350 de milioane de tranzactii cu carduri, in valoare de peste 27 miliarde de euro. Totodata, romanii detin peste 13 milioane de carduri, din care, la finalul anului 2011, erau active 10,77 milioane, in scadere cu 3,8% fata de 2010.

Numarul ATM-urilor a crescut cu 8,91% , la 11.000, iar cel al terminalelor de plati cu 16,61%, la 124.900. Numarul tranzactiilor la POS a urcat cu 26,8%, din care pe segmentul cardurilor de credit cresterea a fost de 38,95%, la 3,437 miliarde lei.

#cumparaturi romani, #cum cheltuie romanii banii, #cheltuieli mancare romani , #Card salarii