Cad proiectele investitorilor in ceata din imobiliare

Luni, 18 August 2008, ora 09:38
7841 citiri
Cad proiectele investitorilor in ceata din imobiliare

Incertitudinea inregistrata de segmentul imobiliar rezidential, situatie care a dus la scaderea apetitului cumparatorilor pentru apartamente, schimba strategiile companiilor care vizau acest segment, atat investitorii specializati, precum si cei de ocazie, potrivit Business Standard.

In ultimele sase luni, preturile pe segmentul mentionat au scazut cu peste 10% la apartamentele vechi si au stagnat la apartamentele noi, in contextul in care ultimii ani au adus cresteri spectaculoase, de circa 30% anual. In noua lumina, dezvoltatori precum Sonae Sierra, unul dintre cei mai mari jucatori de profil de pe piata portugheza, dar si Energoconstructia, una dintre cele mai mari firme de constructii din Romania, au renuntat la proiecte imobiliare la nivel local.


"Am decis sa renuntam la proiectul pe care intentionam sa il realizam pe terenul pe care il avem in cartierul Berceni, deoarece piata imobiliara este confuza in acest moment, iar oscilatiile sunt destul de mari pe aceasta piata. Suntem deja in negocieri cu un investitor pentru vanzarea terenului de aproximativ sapte hectare din zona Progresul, am solicitat 500 de euro pe metru patrat, fara TVA", a declarat pentru Business Standard Constantin Tabacaru, directorul tehnic al companiei.

In acest context, compania ar putea obtine circa 35 mil. euro din tranzactie. La inceputul acestui an, reprezentantii Energoconstructia au anuntat ca vor incepe constructia a 15 cladiri de 4-11 etaje, cu circa 3.000 de apartamente, pe un teren de 67.000 mp, cu o investitie evaluata la circa 100 mil. euro.


In iunie, dezvoltatorul portughez Sonae Sierra si irlandezii de la Caelum Development au hotarat, in urma unor discutii purtate cu autoritatile locale, sa renunte la dezvoltarea unuia dintre turnurile rezidentiale prezente in proiectul initial al Park Lake Plaza, unul dintre cele mai mari mall-uri anuntate in Bucuresti, considerand ca este justificata reducerea costurilor in contextul actual al pietei, chiar daca aceasta miscare semnifica incasari mai mici.

Companiile au decis ca, in locul proiectului rezidential, sa amenajeze o zona cu facilitati sportive. Mai mult, saptamana trecuta, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko avertizau cu privire la faptul ca blocajul pietei rezidentiale ar putea alunga mai multi dezvoltatori de pe piata romaneasca.

"Cred ca, daca nu ar fi fost criza financiara, piata crestea anul acesta exact ca anul trecut. Nu cred ca este o maturizare normala, o maturizare care, oricum, s-ar fi intamplat, fara sa fi avut o criza economica internationala", a declarat pentru Business Standard Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale din cadrul Colliers International.


Potrivit acesteia, maturizarea ar fi venit mai incet si nu ar fi fost o scadere brusca a interesului de achizitie. Ea a mai spus ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a impus o maturizare fortata a pietei imobiliare, pentru a tine inflatia sub control.


Piata rezidentiala din Romania a intrat in blocaj odata cu aparitia primelor zvonuri legate de criza imobiliara globala. Aceste zvonuri au condus la o stare de asteptare si de inghetare a tranzactiilor. In prima parte a anului, numarul tranzactiilor cu apartamente noi s-a injumatatit fata de perioada similara a anului trecut. Pe segmentul apartamentelor vechi, piata a fost aglomerata cu oferte, dintr-un impuls al proprietarilor care intentionau sa prinda punctul maxim de crestere a preturilor.

Aceasta supraoferta a dus la o scadere usoara a preturilor. Apartamentele de lux par a fi singurul segment al pietei rezidentiale neafectat puternic de blocajul actual din vanzari, cu toate ca agentiile care se ocupa de plasarea lor in piata si-au injumatatit, din al doilea trimestru al anului, targetul lunar de contracte semnate, potrivit principalelor companii de consultanta de pe piata imobiliara locala.

Pe segmentul de locuinte de lux au mizat ca investitori, printre altii, omul de afaceri Ion Tiriac, dar si proprietarii proiectului Baneasa. Desi, teoretic, clientul pentru un apartament de lux are acces facil la finantarea unei astfel de achizitii, ultimele luni au aratat ca acesta nu se grabeste sa faca o astfel de investitie.


Pretul pentru un apartament de lux poate ajunge cu usurinta la peste un milion de euro. "Piata apartamentelor de lux este afectata de faptul ca potentialii clienti nu mai au ca prioritate achizitia unei locuinte, din cauza ca au probleme cu afacerile personale", a declarat pentru Business Standard Andrei Sarbu, project manager in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.


Potrivit acestuia, compania pe care o reprezinta si care este agentul exclusiv de vanzari al proiectului Stejarii, dezvoltat de Tiriac Imobiliare, a fost nevoita sa isi ajusteze planul de vanzari din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata.

"Daca, in luna aprilie, cu o luna inainte de lansarea vanzarilor la Stejarii, aveam stabilit ca target lunar de vanzari cate zece apartamente, am fost nevoiti sa ne reducem planul la doar cinci-sase apartamente lunar. Motivul modificarii a fost acela ca noi ne-am bazat pe studii care aveau ca istoric anul trecut, iar situatia, in prima parte a acestui an, a inceput sa se schimbe", a subliniat Sarbu.

Chiar daca piata este invaluita in incertitudine in privinta achizitiilor, Colliers este nevoita sa incheie vanzarile la Stejarii, proiect care va cuprinde 535 de apartamente, in patru ani.


"Aura care planeaza asupra pietei de la inceputul anului, cu privire la asa-zisa cadere a pietei, a scenariului similar cu piata americana, i-a facut mai sceptici si pe potentialii clienti din zona de lux. Pot spune ca in zona de nord, unde sunt o serie de proiecte la 4.000 de euro/mp, jumatate sunt goale", a mentionat Octav Mihailescu, residential agency director in cadrul Atisreal Romania.


Randamentele inregistrate in ultimii ani de piata imobiliara atrag incontinuare investitori. Camelia Sucu, unul dintre fondatorii Mobexpert si proprietarul companiei de mobilier de lux Class Mob, este optimista cand vine vorba de "afaceri in imobiliare", pana in prezent investind aproximativ 35 milioane de euro in terenuri pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare.

"Sunt in faza de proiectare. Am investit in ceea ce inseamna terenuri, numai 15.000 mp fiind necesari acestui proiect, a carui constructie va incepe in primavara anului viitor", a declarat pentru Business Standard Camelia Sucu. Aceasta are programate investitii de pana la 70 mil. euro in acest segment.


Un alt proiect destinat clasei de lux cu venituri medii de 4.000 de euro/familie este Baneasa Rezidential, dezvoltat de Baneasa Investments. Compania a vandut 226 de apartamente din prima faza a proiectului.

Chiar daca, in primavara acestui an, Baneasa Investments a anuntat ca va incepe vanzarile pentru a doua faza, care cuprinde 600 de apartamente, in lunile mai-iunie, termenul s-a schimbat pentru septembrie, din cauza lunilor de vara.


"Prima faza am vandut-o cu o medie lunara de 20 de apartamente, cu fluctuatii in lunile ianuarie-februarie, cand ajungeam la zece unitati. Este posibil ca, pentru a doua faza sa nu mai inregistram aceeasi rata, insa chiar si o scadere de 10-20% la vanzari nu ne afecteaza. Noi nu avem impus un target lunar, putem sa vindem apartamentele si la sfarsit", sustine Alin Negulescu, director de vanzari al Baneasa Rezidential. Proiectul Baneasa Rezidential va cuprinde, pana la finalizare, un numar de 5.000 de unitati locative.