Afacerile urca femeile in Top 100

Miercuri, 29 Martie 2006, ora 00:37
1549 citiri

Domeniile de top management si afaceri concentreaza mai mult de jumatate din A"Top 100 Femei de SuccesA", lansat ieri de revista A"CapitalA". Cumulate cu sectorul artistic si medical, ponderea femeilor de succes din cele patru ramuri de activitate ajunge la 75%. Mona Musca este singura femeie-politician din top.

Cea de-a trei editie a topului cuprinde o suta de personalitati feminine care s-au bucurat de cel mai mare succes in 2005. Cele mai multe locuri sint ocupate de femei care detin pozitii de top management, cu 29 de candidate. Ca pondere, business women au ocupat 27 de locuri. Femeile care activeaza in lumea artistica reprezinta al treilea sector important, cu o pondere de doua cifre: 11% din total. In lumea medicala lucreaza 8% dintre femeile de succes din Romania, 5% in industria modei si a infrumusetarii, iar alte cinci au profesii liberale. Personalitatile implicate in cadrul unor organisme internationale si vedetele de televiziune ocupa patru locuri pentru fiecare categorie. Diplomatia, invatamintul si sportul au cite doua reprezentante fiecare. Politica sta cel mai prost: o singura reprezentanta dintr-un total de 100.

A"In toate aceste domenii exista modele de femei demne de urmat. Insa este adevarat ca domeniul cu cele mai putine reprezentante continua sa fie, ca si la editiile anterioare, politicaA", a declarat coordonatorul proiectului, Adrian Halpert.

Fostul ministru al Culturii Mona Musca este singura femeie politician inclusa in top si ocupa locul 87.

Cum s-a calculat

In comparatie cu cele doua editii anterioare, realizatorii topului au schimbat metodologia de calculare a clasamentului, umblind la ponderea pe care o detineau cele cinci criterii. Prin urmare, jumatate din punctaj (50%) a fost acordat pentru criteriul reusite in 2005.

Cu o pondere de 15% au fost calculate atit capitolul cariera, cit si implicarea sociala. Notorietatea si situatia financiara au contat in proportie de zece puncte.

Dintre cele 100 de personalitati prezente in editia de anul trecut, 95 au fost luate in calcul si pentru cea de acum. In plus, au mai intrat in cursa alte 60 de nume noi, dintre care 34 au fost incluse in noul clasament.

Cine are cel mai mult succes

In rindul primelor zece femei care s-au bucurat de cele mai mari reusite pe parcursul anului trecut, Georgiana Pogonaru, directorul general al companiei Romcolor 2000, a ocupat primul loc cu 48 de puncte. La egalitate, a fost desemnata Camelia Sucu, manager in cadrul Mobexpert. Pe locul al treilea s-a clasat Maria Grapini, cu 47 de puncte. Grapini este presedinte in Consiliul de Administratie al grupului de firme Pasmatex Timisoara. Mihaela Marcu Cristescu, medic pediatru in cadrul Medlife, a ocupat locul al patrulea in Top 100, obtinind un punctaj total de 46,25. Avocata Ana Diculescu Sova, senior partner al casei de avocatura NNDKP, este pe locul cinci in top, cu 45,5 puncte. Presedintelui companiei de medicamente Fildas, Anca Vlad, care detine o functie similara in cadrul Asociatiei Femeilor Creatoare de Arta Plastica din Romania, i-au fost acordate 45 de puncte. Trei medici cardiologi, Carmen Ghinghina, Maria Dorobantu si Crina Julieta Sinescu, au ocupat locurile sapte, opt, respectiv noua. Pe locul zece in top se afla managerul eContent Solutions de la Softwin, Mariuca Talpes, cu 43,37 de puncte.

Celebritati mondiale

Si in cadrul editiei din acest an, A"Top 100 Femei de SuccesA" cuprinde clasamentul international, preluat din publicatia americana A"ForbesA", al primelor 50 de celebritati pe plan mondial, ordonate in functie de cistigurile anuale si prezenta in public de-a lungul unui an. De asemenea, este prezentat si topul celor mai bine platite femei manager din lume. Topul este realizat de revista A"FortuneA". El este completat, in aceasta editie, de topul celor mai puternice femei din lume, publicat de A"ForbesA".

Cotidianul

Directnews.ro - cel mai dinamic site de stiri si comentarii online. Intra, citeste si voteaza cele mai interesante articole. Tu esti editorul!

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...