România, confruntată cu riscul de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calităţii aerului

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 23:18
0 citiri
România, confruntată cu riscul de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calităţii aerului
Problemele legate de monitorizarea calităţii aerului au apărut din cauza nesemnării contractelor de mentenanţă pentru staţiile de monitorizare. FOTO Pixabay

România se află în risc de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calităţii aerului, potrivit unui anunț făcut în Comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor, de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Laurențiu Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), a fost invitat în Parlament la cererea Uniunii Salvați România (USR) pentru a explica modul în care funcționează stațiile de monitorizare a calității aerului. Această solicitare vine în urma unor numeroase reclamații publice care indicau că multe dintre aceste stații de monitorizare nu sunt operaționale.

„Preşedintele ANPM nu a reuşit să răspundă în mod convingător întrebărilor care i-au fost puse pe această temă şi a arătat că instituţia pe care o conduce nu are atribuţii de mentenanţă în cazul staţiilor de monitorizare a calităţii aerului. Aceste atribuţii sunt în prezent la Ministerul Mediului, care trebuie să modifice de urgenţă legislaţia, pentru ca ANPM să aibă toate atribuţiile necesare în cazul măsurării calităţii aerului în România”, a relevat sursa citată.

Poluarea aerului ne costă amenzi uriaşe la nivel european prin proceduri de infringement şi, mai important decât orice, ne omoară cu zile. 29.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului. Este clar că astăzi sistemul nu funcţionează. Din peste 180 de staţii, doar aproximativ 40 colectau date complete acum două săptămâni. Este un eşec. Astăzi, reprezentanţii ANPM au spus că doresc să primească şi atribuţii cu privire la mentenanţa staţiilor de colectare a calităţii aerului, dar şi bugetele necesare. Vom face toate demersurile necesare ca acest lucru să se întâmple pentru a nu ne mai afla pe viitor în situaţia în care românii să nu ştie dacă respiră un aer otrăvit sau curat”, a declarat deputatul USR Diana Buzoianu, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor.

Problemele legate de monitorizarea calităţii aerului au apărut din cauza nesemnării contractelor de mentenanţă pentru staţiile de monitorizare, deşi data de expirare a acestora era cunoscută la nivelul Ministerului Mediului, potrivit unui comunicat publicat de către USR pe acest subiect.

...citeste mai departe despre "România, confruntată cu riscul de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calităţii aerului" pe Ziare.com

#calitate aer, #calitate aer Romania, #mediu poluare, #Camera Deputatilor, #Camera deputatilor plen , #Stiri Mediu

Curs valutar

1 EUR = 4.9732 RON

0.0024

1 USD = 4.7413 RON

0.0081
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  3. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  4. Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic
  5. O faimoasă stațiune din România va fi revitalizată cu fonduri europene. Cât costă proiectul și ce include
  6. Argentina nu mai are deficit bugetar pentru prima dată după 123 de ani. Terapia de șoc a președintelui Javier Milei inspiră un lider USR. "Sper să avem și noi așa guvern"
  7. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
  8. Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
  9. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"