Vosganian: Fondul Proprietatea, in curand la BVB

Joi, 20 Martie 2008, ora 12:10
910 citiri
Vosganian: Fondul Proprietatea, in curand la BVB

Comisia care va alege administratorul Fondului Proprietatea se va forma in scurt timp, iar in doua luni de la numirea acestuia Fondul va putea fi pregatit pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de companii internationale, iar fostul presedinte al consiliului de supraveghere, Emanoil Negut, estima ca societatea care va administra Fondul va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie.


La finalul anului trecut, Fondul Proprietatea a inceput alegerea evaluatorului pentru activele Fondului, primul pas pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acestuia.


Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (3,8 miliarde euro).


In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.


Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara a mai trebui sa astepte listarea la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.


Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii ale conducerii Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, in decembrie 2008.