Veti putea castiga la bursa cand actiunile scad

Vineri, 08 Septembrie 2006, ora 04:35
1065 citiri

Codul bursier publicat joi pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) reglementeaza doua noi tehnici de tranzactionare - cumpararile in marja si vanzarea in lipsa, a precizat, intr-o conferinta de presa, presedintele BVB, Septimiu Stoica.Potrivit presedintelui BVB, operatiunile de cumparare in marja pot fi realizate cu orice valori mobiliare admise la tranzactionare la bursa, exclusiv pe segmentul principal Regular (acolo unde se formeaza de fapt pretul de referinta al actiunilor).

In cazul acestui tip de tranzactii, prin care firmele si persoanele fizice vor putea apela la credite acordate de societatile de brokeraj pentru a cumpara actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, fondurile de cumparare a actiunilor pot fi asigurate clientului de catre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) prin imprumut, pana la limita a 50 la suta din valoarea tranzactiei.

In ceea ce priveste operatiunile de vanzare in lipsa, acestea pot fi initiate numai cu valorile mobiliare cuprinse in 'Lista valorilor mobiliare eligibile', exclusiv pe segmentul Regular. Aceasta tehnica permite unui investitor care intuieste ca pretul unei actiuni va scadea in viitor sa imprumute un pachet de actiuni si sa le vanda imediat in piata. Ulterior, el va recumpara aceste actiuni la un pret mai mic si va returna datoria, obtinand un profit din diferenta de valoare. Pentru imprumut se percepe un comision, functie de perioada de timp.

Lista valorilor mobiliare eligibile va fi publicata semestrial de catre BVB si doar cele mai lichide valori mobiliare tranzactionate la BVB pot face obiectul unor astfel de operatiuni.

Codul bursei va inlocui totalitatea regulamentelor si procedurilor BVB care reglementeaza in prezent activitatea desfasurata pe piata bursiera, constituindu-se intr-un document cuprinzator al tuturor normelor ce vor reprezenta regimul juridic bursier incident negocierii si incheierii tranzactiilor pe piata reglementata administrata de BVB.

Bloombiz

si

Rompres