Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unitatile de fond STK se tranzactionau in debutul sedintei la 124 lei, cu mult sub pretul din oferta

Unitatile de fond STK se tranzactionau in debutul sedintei la 124 lei, cu mult sub pretul din oferta
Titlurile fondului inchis de investitii STK Emergent (STK) au atras in prima jumatate de ora a sedintei bursiere de luni un rulaj de 558.708 lei, iar o unitate de fond se tranzactiona la 124 lei, la mai putin de jumatate decat pretul din oferta, potrivit datelor Bursei. Cele 609.753 unitati ale fondului se tranzactioneaza la sectorul Organismelor de Plasament Colectiv (OPC) al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), categoria unitati de fond si au o valoare nominala de 200 lei.


STK Emergent a derulat, in perioada 19 februarie-10 martie, o oferta publica primara de vanzare de unitati de fond in vederea tranzactionarii la Bursa, la care investitorii au subscris doar 42,8% din titlurile puse in vanzare, situatie generata, potrivit presedintelui fondului, de conjunctura internationala nefavorabila, care i-a descurajat pe investitori.Oferta primara de vanzare a cuprins 177.877 unitati de fond STK Emergent, la un pret de vanzare de 281 lei/unitatea de fond.Fondul STK Emergent are o politica de investitii orientata spre piata actiunilor financiare si imobiliare, fiind implicat si pe piata dezvoltarilor imobiliare, prin vehiculul de investitii imobiliare STK Properties, infiintat in octombrie 2007 si detinut in proportie de 99,99% de STK Emergent.In opinia presedintelui societatii de administrare, STK se poate compara cu fondurile de pe bursele externe, spre exemplu cu fondurile de tipul "investment trust" in sectorul imobiliar (REIT-urile din America), care se tranzactioneaza la un raport pret/valoare contabila de 2,5."Aici avem ceva de muncit pentru a educa  piata, pentru ca se pare ca este foarte adanc inradacinata credinta ca fondurile se tranzactioneaza la valoarea activului net. Acest fapt este adevarat pentru fondurile mutuale (cu rascumparare continua si care nu isi conserva capitalul) sau in cazul fondurilor administrate pasiv (in care veniturile obtinute de fond sunt dividendele actiunilor detinute, iar actiunile detinute au la randul lor o valoare de piata determinata pe baza profitului si dividendelor", declara in martie pentru NewsIn Nicolae Pascu, presedintele societatii care administreaza fondul.In schimb, STK Emergent este un fond de tipul "investment trust", care nu face rascumparari, pentru a-si conserva capitalul in vederea realizarii de proiecte investitionale pe termen mediu si lung. In consecinta, valoarea de piata a titlurilor STK se va calcula pe baza valorii prezente a proiectelor in derulare, nefiind egala cu activul net. In cazul STK Emergent, aceasta valoare este aproximativ de trei ori mai mare decat activul net, a precizat administratorul fondului de private equity.  Potrivit prospectului de oferta, in portofoliul fondului se gaseau titluri ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), cu o pondere de 37,9%, STK Properties - 17,1% din portofoliu - si Constructii Bihor, cu o pondere de 15,8%. Resursele fondului erau plasate in depozite bancare, intr-o proportie de 8,1%, si in alte active, cu o pondere mai mica de 5%.Fondul inchis de investitii STK Emergent avea, la sfarsitul lunii mai, active de 114,6 milioane lei, ceea ce corespundeau unei cote de piata de 63%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1053 ori