Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unificarea burselor se apropie de final

Unificarea burselor se apropie de final
Actionarii BVB si Rasdaq au aprobat fuziunea prin absorbtie. Noua entitate S.C. BVB. S.A. devine operationala dupa 1 ianuarie 2006, iar in ceea ce priveste capitalizarea, se va ajunge la 25% din PIB. Cu toate astea, mai avem pina vom fi la nivelul vecinilor nostri.A"Capitalizarea bursiera ar putea ajunge la 40% din Produsul Intern Brut in urma fuziunii celor doua piete bursiere, Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica RasdaqA", zice Stere Farmache, directorul general a BVB. A"Ne-am propus o capitalizare de 30-40% din PIB dupa procesul de fuziune a BVB cu Rasdaq si o valoare zilnica a tranzactiilor intre 15 si 20 de milioane de dolariA", a mai anuntat Farmache. Totusi, la ora actuala, capitalizarea BVB este de 14 miliarde de euro, la care se mai adauga cele doua miliarde de euro de la Rasdaq. Astfel, noua entitate va avea o capitalizare de 16 miliarde de euro, ceea ce reprezinta in momentul de fata 25% din PIB.
S-a aprobat planul fuziunii dintre cele doua piete

Din planul de unificare a Bursei de Valori Bucuresti cu Bursa Electronica Rasdaq s-a realizat pina acum doar un prim pas. Mai precis, in data de 30 noiembrie, adunarile generale extraordinare ale actionarilor de la BVB si BER au hotarit aprobarea fuziunii prin absorbtie a BER, in calitate de societate absorbita, cu BVB, in calitate de societate absorbanta, respectiv: aprobarea dizolvarii, fara lichidare, a BER, ca urmare a finalizarii fuziunii cu BVB prin transmiterea universala a patrimoniului BER catre BVB si aprobarea majorarii capitalului social al BVB prin emisiunea corespunzatoare de actiuni atribuite actionarilor BER. Potrivit directorului BVB, la ora actuala, piata Rasdaq continua sa functioneze. Asta pentru ca fuziunea trebuie acum aprobata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar mai apoi va trebui inregistrata la Registrul Comertului. A"Speram ca la inceputul noului an sa avem o singura bursaA", zice Farmache. De fapt, de-abia dupa ce ies actele de la Registrul Comertului se poate spune ca piata electronica Rasdaq nu mai exista.

Capitalizare de 19 miliarde de dolari

Dupa ce unificarea va fi realizata propriu-zis, Romania va ramine tot la coada, intre tarile din Europa de Est, in ceea ce priveste capitalizarea bursiera. Asta pentru ca noua entitate S.C. BVB S.A. va avea o capitalizare (previziuni de 19 miliarde de euro la finalul acestui an) mult in urma bursei din Ungaria (capitalizare de 30,83 de miliarde de euro), Polonia (69,21 de miliarde de euro), Cehia (30,29 de miliarde de euro), Bulgaria (4,5 miliarde de euro). Din pacate, si la capitolul lichiditate stam foarte prost. Chiar la un volum al tranzactiilor zilnice de 20 de milioane de euro, S.C. BVB S.A. nu se apropie de lichiditatea bursei din Ungaria, cu o medie de 4 miliarde de euro pe luna, Polonia, cu 7 miliarde de euro, Cehia, cu 5 miliarde de euro.

Cum va arata noua bursa

Potrivit regulamentului 13/2004 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, actiunile unei societati comerciale pot fi admise la tranzactionare pe o piata reglementata daca aceasta are o capitalizare anticipata de cel putin echivalentul in lei al unui milion de euro. In cazul in care capitalizarea poate fi anticipata, valoarea capitalului si a rezervelor, incluzind profitul sau pierderea companiei din ultimul exercitiu financiar, trebuie sa fie de cel putin echivalentul in lei al unui milion de euro.

O alta conditie este ca societatea sa fi functionat in ultimii trei ani anterior solicitarii de admitere la bursa si sa fi intocmit si comunicat situatiile financiare pentru aceeasi perioada. Din noua arhitectura a BVB va face parte piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala. Ambele piete vor fi structurate pe doua segmente, respectiv cash (actiuni si obligatiuni) si derivative (futures si optiuni). Se estimeaza la 200-300 numarul emitentilor care vor fi prezenti pe piata reglementata si la aproximativ 1.900 totalul titlurilor aflate in sistemul alternativ de tranzactionare.

Distribuirea actiunilor la S.C. BVB S.A.

Bursa de Valori Bucuresti a fost evaluata anul trecut la 15,5 milioane de euro de catre firma de consultanta si audit PriceWaterhouseCoopers (PWC), din aceasta suma urmind sa fie constituit un capital social de cinci milioane de euro. Repartizarea capitalului social se va face gratuit, in cote egale, intre cele 68 de societati de servicii de investitii financiare, membri ai Asociatiei Bursei de Valori Bucuresti. Potrivit directorului general al BVB, evaluarea a fost realizata dupa metoda fluxurilor viitoare de numerar.

Deci, daca in 2004, valoarea BVB a fost stabilita la 5 milioane de euro (capitalul social), in 2005, BVB valoreaza circa 8 milioane de euro, iar Rasdaq a fost evaluata la circa 0,8 milioane de euro.

Avantajele unificarii dintre BVB si Rasdaq

Unificarea burselor va avea o serie de avantaje pentru investitori. In primul rind, societatile cotate la BVB vor deveni mai vizibile si deci vor atinge, acolo unde este cazul, pretul corect. Mai apoi, ar putea scadea si costurile de tranzactionare cu 15-20%, ceea ce ar putea aduce chiar o micsorare a comisionului perceput de casele de brokeraj. Ultimul avantaj este dat de faptul ca o bursa puternica va atrage cu siguranta fonduri de investitii mari.

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 872 ori