Tot mai multi romani sunt atrasi de speculatiile cu contracte futures

Luni, 20 Martie 2006, ora 02:04
993 citiri

De la inceputul anului in piata la termen de la Sibiu se observa o inmultire a investitorilor, ceea ce s-a reflectat in cresterea constanta a lichiditatii. In scurt timp au fost inregistrate volumele care erau anticipate abia pentru 2010, pragul de 20.000 contracte/zi fiind depasit tot mai des. Saptamana trecuta, evolutia oscilanta a preturilor derivatelor pe actiuni a oferit oportunitati de castiguri mari speculatorilor. A"Lor li s-au adaugat, pe fondul scaderilor si hedgerii care au initiat operatiuni de protejare a portofoliilorA", a observat Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al bursei sibiene.

Saptamana a debutat cu o tendinta ascendenta a preturilor pentru ca marti, dupa anuntarea rezultatelor financiare ale SNP, cotatiile sa scada destul de puternic. La jumatatea ei, preturile SIF-urilor au revenit pe crestere iar sectorul petrolier si-a mentinut tendinta de scadere. Joi, SIF-urile si-au continuat tendinta aprecitiva, acompaniate de aceasta data de SNP, titluri pentru care randamentul pe cumparare in aceeasi zi (A"intraA-dayA") a fost de pana la 30% pentru iunie si 35% pentru finele lunii, pentru ca sedinta de vineri sa readuca preturile pe scadere.

A"Oscilatiile repetate crestere - scadere au fost apreciate de speculatori, in piata existand tendinta de inmultire a speculatiilor intra-dayA", comenta un broker evolutia din piata sibiana. De exemplu, diminuarea cotatiilor SNP de marti a fost circa 5 si, respectiv 6 % pentru martie si iunie, randamentele pe vanzare fiind de 52 si 65% .

A"Variatiile mari ale preturilor SNP au incurajat puternic speculatiile intra A-day care in functie de zile au oferit randamente bune fie pe pozitii vanzare fie pe cumparare, a observat Bogdan Ungureanu, broker la BT Securities. In ceea ce priveste fluctuatiile derivatelor pe SIF-uri ele s-au datorat numeroaselor stiri aparute in piata, care au avut ca efect atitudini diferite in randul investitorilor, de la incertitudine pana la deruta. Aceste situatii au fost speculate cu eficienta in piata la termen de la SibiuA".

Cei care doresc sa investeasca in piata la termen de la Sibiu trebuie sa stie ca posibilitatile de castig nelimitat sunt egalate de posibilitatea de a pierde, intr-un timp la fel de scurt, sumele investite. De aceea, este bine ca inainte sa intre in piata la termen sa studieze cu atentie evolutiile de pe piata spot, in acest caz BVB si sa fie dispusi sa riste la inceput sume mai mici iar castigul sa il reinvesteasca cu prudenta.

A"Speculatorii pot realiza profituri spectaculoase, intr-un timp foarte scurt, insa reactiile lor trebuie sa fie mult mai rapide decat pe piata spot, efectul de levier din piata futures sanctionand instantaneu orice pas gresitA", atrage atentia Darius Cipariu, director general adjunct al bursei.

Sursa: BMFM Sibiu

Nextcar.ro - Viitoarea ta masina te asteapta! Masini noi si second-hand.

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !