Stere Farmache, directorul general al BVB, asteapta noul Cod Fiscal

Miercuri, 23 Noiembrie 2005, ora 04:00
966 citiri

A"Bursa are nevoie de un tratament fiscal adecvatA" La implinirea a zece ani de existenta, BVB asteapta cotarea unor actori importanti, in special ultimele banci de stat, BCR si CEC, potrivit strategiei de privatizare anuntate in aceste zile de Cabinetul Tariceanu. Stere Farmache conduce Bursa de Valori Bucuresti din 1995, momentul reinfiintarii acestei institutii pe baze moderne de tranzactionare. Intr-un interviu acordat cotidianului A"AvereaA", directorul general al Bursei este optimist in ceea ce priveste viitorul institutiei pe care o conduce. Farmache mizeaza pe faptul ca privatizarile din sectoarele bancar, utilitati si comunicatii se vor realiza prin listarea la Bursa.

Cat de pregatita este Bursa pentru momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana?

In acest moment, sub aspectul infrastructurii, al mecanismelor si regulilor de tranzactionare, suntem o Bursa europeana. Important este ca BVB sa faca fata competitiei europene. Va trebui sa prinda mai multa substanta, sa aiba mai multe societati cotate, in special din domeniul bancar, al infrastructurii, utilitatilor publice - gaze, energie. Investitorii si participantii la piata nu vor face rabat la calitate cand vor investi pe piata financiara din Romania, vor cauta produse si instrumente de buna calitate, in cantitati suficiente.

Vor fi privatizate Banca Comerciala Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni prin BVB?

Bursa nu controleaza procedurile de privatizare si modul cum se deruleaza acest proces de vanzare, prin investitori strategici sau prin piata de capital si nu este un factor decident.

Cand se vor cota actiunile operatorului de telefonie Romtelecom si ce alti emitenti noi vor aparea la Bursa in 2006?

Transgaz, Transelectrica si operatorul de telefonie Romtelecom se afla in faza de pregatire pentru privatizarea pachetelor pe care statul le detine. Daca lucrurile vor evolua conform asteptarilor, in 2006 este posibil sa avem la Bursa macar o parte dintre societatile ce au demarat privatizarea prin oferte publice. Pentru Romtelecom a avut loc selectia intermediarului, dar nu am primit inca o cerere oficiala pentru cotare la BVB..

Piata asteapta listarea Fondului Proprietatea..

Fondul Proprietatea e o institutie care nu a fost suficient de mult luata in calcul la dezvoltarea Bursei in perioada urmatoare din mai multe motive. Primul - pentru ca este o institutie noua, cu o legislatie relativ noua, insuficient patrunsa si asimilata in acest moment. Fondul si legea se afla in plina faza de implementare si nu stim inca exact care ar fi dimensiunea si societatile, portofoliul pe care il va avea. Cand aceste lucruri vor fi cunoscute suficient de bine, putem lua in calcul si contributia Fondului Proprietatea la dezvoltarea Bursei. Asa cum a fost conturat, Fondul ar trebui sa aiba dimensiuni apreciabile - ca marime a capitalului social si portofoliu - de miliarde euro, deci vorbim despre sume foarte, foarte mari. In principal, intrarea Fondului Proprietatea este o veste buna pentru Bursa.

Asistam la o crestere artificiala sau reala a Bursei in aceste zile, legat de sistemul de impozitare aplicabil de la 1 ianuarie 2006 ?

S-a vazut cu ochiul liber la inceputul anului 2005, cand declaratiile fiscale, proiectele de lege si comunicarile autoritatilor au fost percepute de investitori ca avand impact asupra preturilor si s-au reflectat in evolutiile zilnice. Regimul fiscal al pietei de capital este in curs de modificare, dar, pe de alta parte, evolutiile de la BVB din ultima perioada inregistreaza un raport real intre cererea si oferta de titluri si sugereaza ca Bursa devine mai interesanta si atractiva pentru investitori. Romania are nevoie de un tratament fiscal adecvat, nu care sa favorizeze piata, ci adecvat. Trebuie ca investitorii si companiile comerciale sa beneficieze de aceleasi conditii de finantare ca orice alta companie din UE, sa se poata finanta si prin piata de capital, fara sa suporte taxe suplimentare. Nu este numai o chestiune de fiscalitate, ci acest regim se transforma intr-o problema de competitivitate. Investitorii ce contribuie la finantarea societatilor pe termen mediu si lung isi asuma riscuri, pentru ei e nevoie de un sistem de taxare adecvat. Ungaria aplica 0% taxe pentru persoane fizice la plasamente pe termen mediu si lung, Bursa din Varsovia se gandeste serios sa reduca fiscalitatea dupa doi ani cu taxe mari ce au adus scaderea bursei. Cred ca o abordare flexibila, nu un tratament favorizant, este solutia potrivita pentru Romania in aceasta perioada.

Cine sunt actorii si jucatorii din piata si ce schimbari au intervenit in cei zece ani de tranzactii?

In 1997, 80% erau investitorii straini si 20% cei romani, in special companii. Raportul s-a inversat in timp si in anul 2000 au fost 80% romani si 20% straini, pe fondul scaderii activitatii si a valorii tranzactiilor. O data cu redresarea pietei bursiere si cresterea cifrei de afaceri a BVB, a crescut aportul ambelor categorii de investitori. In acest moment, 30% sunt investitori straini si 70% sunt investitori autohtoni. Dintre romani, ponderea importanta o reprezinta investitorii persoane fizice. Explicatia cea mai clara pentru prezenta lor este ca in ultima perioada multi s-au indreptat spre piata bursiera o data cu reducerea nivelului dobanzilor. Randamentele investitiilor - sau cat se castiga efectiv la BVB - se poate vedea urmarind indicatorii. Randamentul pietei este dat de indicele bursier BET, ce a crescut cu 50% de la inceputul anului 2005 si de BET FI, ce a urcat cu peste 219%! Concret, daca un investitor ar avea actiuni la societati ce sunt incluse in acesti indici bursieri, cresterea sau scaderea valorii inseamna ca A"investitiaA" sa creste sau scade, concomitent cu indicii.

Este mai scumpa cotarea unei companii la BVB fata de alte burse din Uniunea Europeana?

Cred ca, din punct de vedere al Bursei, costurile de operare nu sunt mai mari decat la alte burse. Totusi, cand vorbim despre costurile pietei de capital trebuie sa luam in calcul toate costurile pe care le platesti fata de toate institutiile, inclusiv operatiunile. Intervine insa Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ce isi colecteaza banii si de la alti participanti din piata. Nu cred ca taxele si comisioanele percepute acum de CNVM sunt in mod necesar corelate cu nevoia de dezvoltare a pietei si, respectiv, cu cererea de finantare a companiilor.

Cum va evolua BVB in 2006 si care sunt asteptarile pentru acest an care a mai ramas pana la integrare?

2006 va insemna un an de crestere si de consolidare foarte important pentru evolutia viitoare a BVB, pe care o vom A"vedeaA" in cifre. Contam pe privatizarile pe care le asteptam. Nu pot avansa valori certe, dar, la o prima estimare, privatizarea unora dintre societatile anuntate ar duce la o crestere a volumului si valorii tranzactionate cu cel putin 50% in 2006.

Interviu realizat de Cristina Ciobanu

Averea