Sobolewski, BVB: Legea pentru eliminarea barierelor de pe piata de capital va fi adoptata in iunie

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 16:52
1568 citiri
Sobolewski, BVB: Legea pentru eliminarea barierelor de pe piata de capital va fi adoptata in iunie

Guvernul va adopta in cursul acestei luni o ordonanta de urgenta prin care vor fi eliminate barierele care impiedica dezvoltarea pietei de capital din Romania, identificate de un grup de lucru si prezentate de conducerea Bursei de Valori Bucuresti la inceputul acestui an, a anuntat, miercuri, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski.

"Ordonanta de urgenta a fost elaborata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Am lucrat la ea impreuna cu Ministerul Finantelor si Ministerul de Justitie, iar primul ministru a declarat foarte clar in cadrul intalnirii cu Coalitia (Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei - n. r.) de acum doua saptamani ca aceasta ordonanta va fi adoptata in iunie", a explicat Sobolewski.

Actul normativ urmeaza sa elimine o mare parte din cele opt bariere mentionate, cu exceptia celor legate de fiscalitate, legea societatilor comerciale si legislatia secundara pentru piata de capital. Potrivit directorului general al BVB, aceste aspecte vor fi tratate separat, cu institutiile competente.

In privinta modificarilor fiscale, Sobolewski a precizat ca se colaboreaza cu Ministerul Finantelor, iar legislatia secundara a fost definitivata si inaintata spre aprobare ASF.

"95% din propunerile noastre au fost acceptate de ASF si sper ca aceste masuri sa fie adoptate in viitorul apropiat", a adaugat oficialul BVB.

"Ne aflam la jumatatea drumului"

El a precizat ca procesul de eliminare a barierelor care impiedica dezvoltarea pietei de capital este departe finalizare, fiind undeva la jumatatea drumului.

In contextul preocuparii pentru atragerea unui numar cat mai mare de investitori la Bursa, Sobolewski a amintit si de decizia din data de 5 mai a BVB de a elimina impunerea unui pachet de actiuni la tranzactionare.

Seful BVB a atras atentia ca aceasta masura va trebui implementata si la nivelul Depozitarului Central, dupa obtinerea aprobarilor de la BNR si ASF, astfel incat investitorii sa poata tranzactiona oricate actiuni vor.

In privinta evolutiei Bursei de la Bucuresti, Ludwik Sobolewski sustine ca aceasta este inca departe de Bursa de la Varsovia, dar ar putea sa ajunga la nivelul celor din Praga sau Budapesta, in materie de volum de tranzactionare, anul viitor.

#piata capital Romania, #conducerea BVB, #Sobolewski BVB , #stiri BVB