SIF-urile au cazut cu 11,18%

Marti, 25 Mai 2010, ora 13:02
1293 citiri
SIF-urile au cazut cu 11,18%

Bursa si-a accelerat declinul in prima ora si jumatate a sedintei de marti, la 8,12%, sub influenta scaderilor inregistrate de pietele externe, dar si de ordinele de vanzare ale unor investitori straini, iar actiunile SIF-urilor au cazut in medie cu 11,18%, precizeaza Mediafax.

Piata a deschis sesiunea in scadere cu 4,3%, insa presiunea la vanzare a dus preturile din ce in ce mai jos. Astfel, la ora 11:25, indicele general al bursei, BET-C, era in picaj cu 8,12%.

Totodata, primele zece actiuni de la BVB erau tranzactionate la preturi in scadere in medie cu 9,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 8% sub nivelul de vineri.

In acelasi timp, pe plan extern, bursele vest-europene coborau cu pana la 2,9%, traiectoria fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care erau in scadere cu pana la 3,8%.

"Semnalul de vanzare a fost dat inca de saptamana trecuta, pe analiza tehnica, si acum depinde cat de mult vor mai scadea preturile.

In plus, peste problemele de pe plan extern se suprapune si incertitudinea din Romania legata de ce masuri se vor lua pentru reducerea deficitului.

Inca nu este clar daca reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar va fi de ajuns, sau daca se vor majora si taxele.

In plus, mai este si aceasta discutie in contradictoriu intre FMI si Guvernul Romaniei, cine a propus, ce a propus, iar asta afecteaza credibilitatea Romaniei in fata investitorilor", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Directorul de tranzactionare al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan, considera si el ca investitorii reactioneaza in principal la ceea ce se intampla pe plan extern, insa unii dintre investitorii straini ies din piata, anticipand eventuale probleme in economia Romaniei. 

"Semnalul de vanzare a fost dat de ceea ce se intampla pe plan local, unii investitori vor sa iasa din piata, daca si-au facut unele scenarii privind problemele viitoare cu care s-ar putea confrunta Romania, in ceea ce priveste deficitul bugetar", a adaugat Moldovan.

Investitorii au tranzactionat in prima ora si jumatate titluri de 20,5 milioane lei (4,8 milioane euro), suma cu 50% mai mare comparativ cu rulajul din perioada similara a sedintei precedente, de 13,7 milioane lei (3,2 milioane euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#sector, #sif, #bursa, #indici, #actiuni , #stiri BVB