SIF 6 ar putea fi infiintata pana la sfarsitul acestui an

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 16:52
1135 citiri
SIF 6 ar putea fi infiintata pana la sfarsitul acestui an

Statul ar putea infiinta pana la sfarsitul anului societatea care sa vanda pachetele minoritare de actiuni detinute de AVAS, institutia avand in prezent discutii cu arbitrul pietei de capital pentru avizarea noului "SIF", a declarat miercuri Mircea Ursache, presedintele AVAS, precizeaza NewsIn.

"Sunt in faza in care cred ca pana la sfarsitul anului acest portofoliu de pachete reziduale trebuie instrainat si scos in afara bugetului AVAS, pentru ca nu mai poate fi dus, mai ales in conditiile actuale", spune Ursache.

"Pentru 2010 eu intentionez sa nu mai bugetez la AVAS nici un leu cu personal sau cheltuieli de administrare a societatilor comerciale la care avem pachete minoritare", a adaugat presedintele AVAS.

In acest sens, Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a avut mai multe intrevederi cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), in vedea obtinerii avizului de functionare a viitoarei societati. Potrivit sefului AVAS, 3.700 de societati comerciale din portofoliul agentiei au dificultati economice, in prezent, din cauza crizei financiare.

"In momentul de fata, in perioada de criza, institutia AVAS isi justifica din ce in ce mai mult rolul pe piata, ca acela de asanator al activelor putrede si determinatoare de datorii, in speranta ca odata cu revigorarea economiei vom lasa doar acele societati care se pot tine pe picioare", a subliniat Ursache.

Totodata, potrivit presedintelui AVAS, institutia nu va mai acorda ajutoare de stat din 2010, ultimele astfel de ajutoare fiind acordate doar pana la sfarsitul lunii decembrie.

"Operatorii economici trebuie sa inteleaga ca trebuie sa joace de la egal la egal, iar cine nu rezista pe piata trebuie sa inchida si sa plece", a mai spus Mircea Ursache.

Societatea de investitii in cauza va fi un fond de investitii inchis atipic, care ar urma sa preia pachetele minoritare de la 336 de societati la care AVAS mai detine actiuni.

Fondul, care va avea un capital social initial de 30 milioane euro, va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar principalul obiectiv al acestuia va fi valorificarea si nu administrarea pachetelor minoritare de actiuni pe care AVAS le detine, urmand ca, dupa ce acestea vor fi vandute, societatea de investitii sa isi inchida activitatea.

In prezent, AVAS are in monitorizare postprivatizare 3.657 de contracte incheiate pentru 3213 societati. In primul semestru al acestui an au fost reziliate 3 contracte si s-a incetat monitorizarea postprivatizare, in urma indeplinirii tuturor obligatiilor contractuale, pentru 163 de contracte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SIF, #arbitru, #piete, #capital, #stat , #stiri BVB