Scaderile economiilor Europei si Japoniei creeaza noi oportunitati pentru SMART MONEY

Joi, 19 Februarie 2009, ora 09:41
3124 citiri
Scaderile economiilor Europei si Japoniei creeaza noi oportunitati pentru SMART MONEY

Buna investitorule ! Ai reusit sa supravietuiesti si pe piata actuala? Daca da, insemna ca esti pregatit sa faci fata viitoarelor incercari. Din pacate, sunt multi cei care au renuntat atat de usor sau vor renunta in viitor la viata bursiera foarte activa si plina de pasiune indiferent de tipul trendului: dominat de tauri sau de ursi.

Piata BEAR testeaza aptitudinile atat ale investitorilor cat si ale traderilor profesionisti Iata ca agentia Moody's pune solid gaz pe foc avertizand prin studiul sau asupra pericolelor sistemelor bancare si scaderilor economiilor tarilor din Estul si Centrul Europei.

Tot pe baza acestui raport nefavorabil investitorii straini au "fugit" efectiv de pe pietele de capital ale tarilor emergente anuntand astfel ca se asteapta la noi scaderi la fel de abrupte ale preturilor actiunilor. Parerea mea este ca in acest mod grosier si foarte exagerat al studiului Moody's tarile "asa zis puternice din Europa" incearca sa distraga atentia investitorilor de la problemele cu adevarat dificile prin care trec insasi sectoarele lor financiare.

Referitor la "testele serioase de supravietuire" pe bursa, dupa unii forecasteri sau guru ai pietelor de capital ele pot fi cu mult mai dificile decat ne-am inchipuit vreodata, iar dupa altii exista posibilitatea ca acestea sa fie la fel sau ceva mai blande, cel putin inca 16 luni de aici inainte.

Chiar incercam, pana duminica 15 februarie 2009 - inainte de intalnirea periodica a tarilor G 7 sa emitem ipoteza ca am putea fi aproape de jumatatea perioadei de recesiune globala, conform prognozelor autoritatilor guvernamentale, poate mai putin avizate, dar care, cu sau fara voia lor, sunt nevoite sa se implice in rezolvarea acestui fenomen mondial fara precedent.

Si totusi, in ciuda situatiei actuale destul de grave, intalnirea G 7 nu a adus nici un suflu nou in rezolvarea problemelor financiar-economice actuale, ba dimpotriva investitorii au sanctionat asa cum stiu ei neputinta celor mai importanti primi ministri si ministrii ai finantelor din lume prin deprecierea dura a lirei sterline si impulsionand o noua crestere a dolarului comparativ cu celelalte monede.

In alta ordine de idei, daca nu te-ai obisnuit cu o piata BEAR cu adevarat dura si nemiloasa sau inca nu esti activ pe bursa, atunci mai ai multe de invatat, iar principala tinta pentru obtinerea succesului ar trebui sa fie obtinerea comportamentului specific unui trader/investitor profesionist. Sunt convins ca multi dintre voi stiti ce reprezinta acest lucru, insa stiu ca va este mult mai dificil sa va supuneti constant unei asemenea mentalitati, as spune mai mult mecanice, fara sentimente si comparabila cu specificul pietei de capital actuale.

Adevarul este ca in ultimele 16 luni bursa a suprasolicitat emotiile investitorilor activi, dar si a celorlalti participanti la bursa. Numai daca ne gandim ca pe acest fond si conform statisticilor, capitalizarea fondurilor de investitii straine a scazut in 2008 in medie cu 37,6%, iar economia tarilor din Uniunea Europeana a pierdut 1,5% in trimestru IV din 2008, iar cresterea anualizata a ajuns la 0,9%. Motorul acesteia - economia Germaniei scade si mai mult, adica cu 2,5%.

Si uite asa vine Japonia - care stim ca se chinuie de mai bine de 10 ani sa-si rezolve propria criza economica si .... ce face ? Efectiv se prabuseste pe esafodul acestei recesiuni recunoscand o scadere a cresterii economice de 12,7% in luna ianuarie 2009, care o impinge astfel in urma cu aproape 35 de ani.

Ei bine toate aceste informatii, precum si cele adunate in cele 16 luni de existenta ale recesiunii economice actuale ne sunt suficiente pentru a observa masivitatea deprecierii tuturor sectoarelor sau sub-sectoarelor economiei globale si pot spune ca ne-am apropiat de inca o etapa majora a acestui fenomen si anume cea care poate marca si minimele recesiunii actuale.

Dar pentru aceasta va trebui sa mai asteptam inca 16 luni. Si totusi exista si cresteri in ultimele trei luni, unele destul de mari, impresionante as spune, asa cum este cazul indicelui BDI - Baltic dry index - care masoara costul transportului naval al marfurilor, care a crescut cu cca. 230% mai mult pe baza cererii de import maritim din partea Chinei pentru unele materii prime (carbune, otel, cereale).

Tot referitor la China vom constata la nivelul indicelui Shanghai SN Composit o crestere de 36% pentru aceeasi perioada, ceea ce inseamna ca economia Chinei inca este atractiva pentru multi investitori. Asa ca, in aceasta conjunctura internationala, cu atatea oportunitati de investitii create tocmai de aceasta criza, vom incerca sa observam cum gandeste si actioneaza un trader/investitor profesionist.

Cum gandim ca un trader profesionist ?

Multe exemple de acest fel ne ofera Schwager in cartile sale prin intermediul interviurilor luate la cel putin 17 traderii de succes.

Toti acesti investitori au un lucru in comun si anume DISCIPLINA de zi cu zi, care se adauga la experienta acumulata in decursul timpului. Exemple : Richard Dennis, Tom Baldwin, Ed Sekyota. Pe de alta parte sunt multe modalitati/tipuri in care participantii pietei de capital (firmele de brokeraj si investitorii) interpreteaza informatiile si folosesc celelalte resurse puse la dispozitie.

Astfel, majoritatea investitorilor asimileaza drept costuri suplimentare - costuri inutile serviciile prestate de firmele de brokeraj, cum ar fi: analiza preturilor, rapoartele zilnice sau periodice, educatia investitionala prin cursuri ori seminarii si alte servicii folosite pentru investigatii si tranzactionare.

De multe ori acestia ar dori ca ele sa fie gratuite sau foarte ieftine. La polul opus un trader/investitor profesionist are alta conceptie despre aceste unelte foarte utile activitatii din piata. El se intreaba in primul rand la cat de multi bani pot obtine folosind aceste servicii sau cati bani pot salva daca le utilizeaza eficient.

Daca acestea le va aduce venituri in plus la capitalul folosit atunci investitorul profesionist le vor utiliza. Unii dintre noi ar spune ca multi dintre traderii profesionisti, care platesc in plus aceste unelte o face pentru ca au de unde cheltui.

In schimb acestia vor fi foarte atenti la toate deciziile referitoare la actiunile din piata si le vor trata pe toate la fel. Investitorii obisnuiti vor fi atenti doar la deciziile de "a cumpara" si de "a vinde" si de aceea ei vor avea mai mult de pierdut datorita acestei conceptii mai putin profesioniste.

Asa ca, daca ai fi tentat sa rationezi ca un trader profesionist, ar trebui sa te gandesti la tranzactii ca la propriile afaceri din care ar trebui sa traiesti, iar fiecare cheltuiala care trebuie s-o faci ar trebui s-o gandesti sa fie eficienta, adica sa-ti aduca ceva in plus fata de banii plasati pe bursa.

Cum invatam sa interpretam cat mai corect informatiile ?

Suntem, asa cum marea majoritate si-a dat seama, in plin proces de studiere, analiza si evaluare a datelor preliminare raportate de emitentii BVB pentru activitatea din anul 2008, dar si de regandire, eventual restructurare a portofoliului real sau virtual monitorizat, sper eu foarte atent. Voi face o paranteza si voi spune ca un broker fiind intrebat in ce ar investi in aceste momente a dat un raspuns direct si fara ezitare : in aur.

De ce credeti ca a dat acest raspuns ? Pai, este foarte simplu de raspuns si anume ca, pe o criza a creditului combinata cu dobanzi bancare critice tot mai aproape de 0, la care se adauga o inasprire a cursurilor monetare internationale si o politica de redresare economica statala izolata si nesigura, atunci investitia cea mai sigura este tot aurul pentru orice moneda de schimb. Este cunoscut ca aurul nu-si pierde valoarea in aceste conditii, ba dimpotriva asigura stabilitate portofoliului de investitii.

Desigur ca, la raportarile preliminare, prea multe informatii certe nu vom avea cu atat mai mult cu cat ele sunt doar o prima si minima estimare pana la publicarea rezultatelor finale detaliate si de ce nu auditate, conform standardelor europene, din care putem extrage mult mai multe date si sa luam o decizie cat mai corecta. In fond si scaderea actuala ne va ajuta sa fim mai rezervati/prudenti pana atunci.

Asa ca am extras cateva sfaturi promovate de consilierii financiari sau de brokeri ce trebuiesc respectate, cel putin in acest an, daca vom dori sa investim intr-un emitent :

a) sa evitam plasamente in acele societati care au riscat angajandu-si o parte din capital in instrumente financiare cu riscuri si care au avut mari deprecieri (ex. Biofarm a pierdut financiar datorita scaderii pretului la actiunile SIFS cumparate in anii 2007 si 2008. La aceasta se adauga unele pierderi operationale ca urmare a neincasarii unor creante);

b) sa nu facem achizitii la emitentii care au gradul de indatorare mare, mai ales in valuta si a carui degradare nu poate fi estimata in perspectiva (ex. Transelectrica, care si-a schimbat in sens pozitiv BVC pe anul 2008 la AGA din toamna trecuta fara a lua in considerare evolutia cursului euro/leu pentru creditele facute in valuta). Este evident ca aici avem de a face cu un management nu prea solid, adica unul foarte slab.

c) sa ocolim sau sa cerem ca evaluarea rezultatelor economico-financiare trimestriale, dar mai ales anuale sa se faca de catre auditor, depozitar si cenzori potrivit legislatiei specifice. In caz contrar ne putem trezi cu cateva contestatii facute de unii actionari, care sa dureze cel putin un an, timp in care sa avem actiunile/banii blocati pierzand alte oportunitati mai profitabile (ex. SIF3- acordarea de actiuni gratuite suspendata in perioada iunie 2007 - iulie 2008, SNP - suspendare drepturi de alocare peste 1 an de zile).

Concluzia: oricine poate deveni trader de succes sau investitor profesionist, insa pe langa disciplina va avea nevoie si de o experienta bogata. Recesiunea actuala este exemplul cel mai bun pentru asa ceva. Cine va sta deoparte si nu va profita de oportunitatile crizei acela nu va deveni niciodata un trader profesionist. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Deficitul De Cont Curent, In Creștere În primele 2 luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de cont curent în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent,...
#broker, #bursa, #bvb, #capitalizare, #investitori, #trader , #stiri BVB