Scaderile economiilor din Europa de Est au afectat monedele din regiune

Vineri, 15 Mai 2009, ora 17:57
1240 citiri
Scaderile economiilor din Europa de Est au afectat monedele din regiune

Monedele din tarile emergente s-au depreciat vineri, ca urmare a comprimarii economice peste asteptari din Germania si din Europa Centrala si de Est, in timp ce bursele din zona au urcat, sustinute de un apetit mai mare de risc, relateaza Reuters, conform Newsin.

Statisticile mai rele decat asteptarile pentru produsul intern brut al Germaniei, care au indicat o comprimare a economiei cu 3,8% in primul trimestru, au generat pesimism, depreciind monedele nationale din tarile emergente, mai ales din cele expuse la comertul cu cele mai mari economii europene.

Economiile Romaniei, Ungariei, Slovaciei si Cehiei au inregistrat toate scaderi peste asteptari in primul trimestru, determinand, de asemenea, o depreciere a monedelor din regiune.

"Elementul care a influentat azi totul este dat de statisticile pentru produsul intern brut (PIB)", a spus seful departamentului de cercetare pentru piete emergente de la Danske Bank, Lars Christensen.

"Datele arata ca recesiunea din Europa Centrala si de Est va fi mai grava decat anticipasem initial si va crea presiuni asupra bugetelor. Europa Centrala si de Est sunt cele mai garv afectate de criza si situatia din regiune se deterioreaza, in pofida unor semnale de ameliorare transmise de economia mondiala", a adaugat Christensen.

Coroana ceheasca s-a depreciat cu 0,6% fata de euro, zlotul cu 0,5%, forintul a coborat cu 0,38%, iar leul cu 0,6%. Statisticile au indicat ca atat economia Romaniei cat si cea a Ungariei s-au comprimat cu o rata anuala de 6,4%, economia Slovaciei a scazut cu 5,4%, iar a Cehiei, cu 3,4% in primul trimestru.

Pietele de capital din regiunile emergente au avansat cu 1,10%, in crestere anuala cu circa 25%, dupa ce au inceput sa urce de la jumatatea lui martie, ca urmare a unei revigorari a apetitului de risc, sprijinite de recenta depreciere a dolarului, care a facut mai atractive activele de pe pietele emergente.

Cu toate acestea, au incheiat saptamana in scadere, pentru prima data din martie, dupa o vanzare masiva de la inceputul saptamanii, ca urmare a ingrijorarii cu privire la redresarea economiei mondiale.

Toate marile burse din regiune au urcat. Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) a inregistrat cele mai ample castiguri, de 4,22%, piata de capital din Turcia a avansat cu 1,54%, iar cea din Cehia, cu 2,12%. 

 

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#economii, # scadere, # europa, # monede , #stiri BVB