Scadere severa a BVB: 4,45%

Marti, 04 Mai 2010, ora 23:28
1544 citiri
Scadere severa a BVB: 4,45%

Bursa a scazut cu 4,45%, influentata de corectiile de pe bursele vest-europene si de iesirea din piata a unui investitor strain, pe o lichiditate de 52,2 milioane lei, asigurata in proportie de o treime de transferurile cu peste 7% din actiunile Bancii Carpatica (BCC), informeaza Mediafax.

Piata locala a inregistrat astfel, cea mai severa scadere dintre bursele din regiune , care la finalul sedintei de la Bucuresti inregistrau corectii cuprinse intre 1% si 2,5%. Pietele din Bulgaria si Slovenia avansau, insa, cu 0,2% si, respectiv, 1%.

Bursele mature din Europa erau in coborare cu pana la 2%. Majoritatea actiunilor de la BVB au debutat la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de luni , insa dupa prima ora investitorii au inceput sa introduca mai multe ordine de vanzare decat de cumparare, influentati de revenirea pe scadere a burselor mature din Europa si a pietei futures din SUA.

Presiunea la vanzare a fost mai accentuata chiar spre finalul sesiunii, cand corectia pietei s-a accentuat de la 2% la 4%.

Ritmul descendent a fost mai accelerat pe actiunile SIF-urilor, care au coborat chiar cu 6%.

"Cred ca iese din piata un investitor strain, probabil un fond, pentru ca de cateva sedinte se tot vede o presiune la vanzare atat pe actiunile SIF-urilor, cat si pe titlurile lichide, cum sunt BRD, Petrom si Banca Transilvania.

Acest investitor iese pe etape, pentru ca vinde pe rand mai multe pachete. Au fost unii cumparatori care au mai franat corectiile la BRD si Petrom, insa daca vanzatorul are pachete mari este normal sa duca pretul mai jos.

Asta este piata noastra, cand iese vreun investitor mai mare imediat intra la vanzare si altii mai mici si atunci preturile scad mai accentuat", a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 4,08%, iar titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au impins indicele BET-FI cu 5,03% sub referinta.

Corectii au inregistrat si actiunile companiilor din sectorul energetic, astfel ca indicele BET-NG a coborat cu 4,67%. In acest context, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat in scadere cu 4,67%.

Investitorii au tranzactionat titluri de 52,2 milioane lei (12,6 milioane euro), suma aproape dubla fata de rulajul de luni, de 27 milioane lei (6,5 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 32% de transferuri cu peste 7% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica, in valoare de 16,8 milioane lei (4 milioane euro). Cel mai mare pachet de titluri ale bancii a fost tranzactionat intre orele 14:30 si 14:40, cand s-au transferat 7% din actiuni. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bursa, #bucuresti, #scadere, #bvb, #actiuni , #stiri BVB