Profituri in scadere: S2 mai greu decat S1 pentru companiile listate la BVB

Luni, 17 August 2009, ora 09:46
1274 citiri
Profituri in scadere: S2 mai greu decat S1 pentru companiile listate la BVB

Recesiunea severa in care a intrat Romania, ca urmare a crizei financiare, a lovit puternic companiile romanesti de la Bursa, profitul net agregat coborand cu 48% in prima jumatate a anului, la 1,77 miliarde lei (418,44 milioane euro), potrivit unei analize realizate de NewsIn.

Pe de alta parte, profitul net al companiilor din sectorul energetic a scazut cu 56%, la 860,36 milioane lei (203,39 milioane euro), iar veniturile cu 26%, pana la 12,8 miliarde lei (3,03 miliarde euro), in contextul in care companiile petroliere au fost puternic afectate de ieftinirea barilului de titei.

Seful departamentului de analiza de la Intercapital Invest, Andreea Gheorghe, considera ca pierderile inregistrate de companiile de la BVB in semestrul pot fi justificate si de neincadrarea in bugetul stabilit la inceputul anului si de lipsa unui management al crizei, "putini anticipand in prima parte a anului 2008 recesiunea economica din Romania si scaderea puternica a cererii".

Vanzarea de participatii si dividendele mari de la banci au umflat profiturile SIF-urilor in semestrul I

Sectorul SIF este printre singurele cu rezultate mai bune decat anul trecut, analistii fiind de parere ca dividendele mai mari incasate de la banci si vanzarea unor participatii au urcat in medie cu 72% profiturile nete ale celor cinci societati de investitii financiare. Rezultatul agregat s-a ridicat in primele sase luni la 546,18 milioane lei (129,12 milioane euro), in vreme ce veniturile totale au avansat in acelasi ritm, pana la 761,76 milioane lei (180,08 milioane euro).

Cu exceptia SIF Muntenia, toate SIF-urile si-au vandut in iunie detinerile in cadrul Bancpost, pentru care au primit de la grupul elen EFG Eurobank peste 12,7 milioane euro. In plus, SIF Oltenia a incasat in aprilie de la Ford Motor Company 75 milioane lei din vanzarea participatiei detinute la Automobile Craiova.

Sectorul bancar romanesc reprezentat pe bursa, in schimb, a consemnat un declin de circa 29% in ceea ce priveste castigurile nete in intervalul ianuarie - iunie 2009, pana la nivelul de 444,67 milioane lei (105,12 milioane euro), dar veniturile au sporit cu 40%, la 12,53 miliarde lei (2,96 miliarde euro). Potrivit analistului de la Prime Transaction, Paul Brendea, principala cauza a performantelor mai slabe in sectorul bancar sunt provizioanele mari, in condintiile in care "bancile se confrunta din ce in ce mai mult cu o crestere a creditelor neperformante, care incep sa muste din profituri".

Pe langa SIF-uri, au mai fost emitenti cu profituri semestriale in crestere, printre aceste cazuri izolate numarandu-se Banca Carpatica, Alumil, Farmaceutica Remedia, Sinteza Oradea, Transgaz, Condmag, VAE Apcarom, Aerostar, Santierul Naval Orsova, Titan Ilfov sau Zimtub si Turbomecanica, care au trecut pe profit.

Perspective sumbre pentru profiturile companiilor si in a doua jumatate a anului

"Dupa cum arata economia in momentul de fata ma astept sa fie chiar mai rau in ceea ce priveste rezultatele financiare ale companiilor de la BVB in urmatorul semestru. Avem acum o economie gripata, in special din cauza fricii consumatorului individual de a mai cumpara sau datorita fricii oamenilor de afaceri de a mai investi", a declarat, pentru NewsIn, analistul Prime Transaction, Paul Brendea.

El a explicat ca firmele au inceput sa umble din ce in ce mai mult la costuri, iar cheltuielile salariale sunt primele vizate, ceea ce duce la o scadere si mai mare a consumului. "Totusi, sunt si companii care au luat masuri de reducere a costurilor din timp, care au dat afara oameni si in acest fel au avut profit, insa aceste masuri se iau doar pentru a supravietui pe termen scurt, dar daca criza dureaza mai mult sansele acestora de a intrara in colaps sunt mari", apreciaza Brendea.

Pe de alta parte, Andreea Gheorghe se asteapta ca scaderea profiturilor sa se tempereze in trimestrul III al anului, in conditiile in care companiile vor lua probabil masuri de ajustare graduala a costurilor, pe masura comenzilor si a volumului de activitate. In schimb, este posibil ca in ultimul trimestru al anului sa avem indicatori de profitabilitate similari cu cei din trimestrul IV din 2008, la o scadere mai modesta a veniturilor, intrucat in ultimul trimestru al anului trecut criza deja isi facea resimtite efectele, iar companiile aveau de suferit si de pe urma deprecierii puternice a monedei nationale.

In al patrulea trimestru din 2008, mai mult de jumatate din companiile listate marcau pierderi sau inregistrau o dinamica negativa a profiturilor, iar veniturile aveau o crestere moderata, in contextul in care produsul intern brut (PIB) in T4 2008 crestea cu doar 2,6% fata de perioada similara din 2007.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #companii, #criza, #profit , #stiri BVB