Primaria Capitalei vinde obligatiuni pe Bursa. Oprescu: Este o zi de exceptie pentru Bucuresti

Marti, 05 Mai 2015, ora 09:30
1960 citiri
Primaria Capitalei vinde obligatiuni pe Bursa. Oprescu: Este o zi de exceptie pentru Bucuresti
Foto: Bucuresti.ro

Obligatiunile municipale de 2,22 miliarde lei emise de Primaria Municipiului Bucuresti vor intra la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti marti, 5 mai 2015, pe piata reglementata destinata obligatiunilor.

Primaria Municipiului Bucuresti a atras saptamana trecuta 2,22 miliarde lei (501 milioane euro) prin emisiune de obligatiuni cu maturitati de 3, 5, 7 si 10 ani, cu scopul refinantarii unei emisiuni anterioare de obligatiuni in valoare de 500 milioane euro, care ajunge la maturitate in luna iunie, potrivit unui comunicat BVB transmis Business24.

Emisiunea are o valoare de 555 milioane lei (125 milioane euro) pentru fiecare maturitate, care vor ajunge la scadenta in 4 mai 2018, 4 mai 2020, 4 mai 2022 si 5 mai 2025.

Vanzarea obligatiunilor Primariei Municipiului Bucuresti a fost intermediata de consortiul Raiffeisen Bank Romania si casa de brokeraj BT Securities.

Inca din prima zi de tranzactionare, Raiffeisen Bank va fi market maker pentru aceste obligatiuni municipale.

Si primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a scris pe pagina sa oficiala de Facebook un mesaj cu privire la acest eveniment:

"Este o zi de exceptie pentru Bucuresti. Orasul isi arata adevarata valoare si potentialul real. Este pentru prima data cand obligatiunile municipale sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Multumesc echipei si institutiilor care au facut posibil sa traim acest moment, pe care fara modestie, pot sa-l denumesc de succes.

Este o satisfactie si o mandrie sa constati ca, prin aceasta emisiune, ca nivel, abordare si tinuta, Bucurestiul se alatura, fara complexe, altor capitale europene. Paris, Praga, Varsovia, de exemplu, emit obligatiuni municipale de o asemenea anvergura si tinuta.

Modul in care au reactionat investitorii arata in mod clar increderea acestora in forta Bucurestiului.

Este un nou punct de referinta care demonstreaza ce inseamna un plan ambitios, executat si aplicat cu tenacitate, in interesul bucurestenilor.

Si este doar inceputul! Ca intotdeauna, Capitala isi doreste ca prin tot ceea ce intreprinde sa mentina acest nivel de exigenta si de performanta.

Toti cei care au participat la aceasta actiune ambitioasa au avut de castigat:

In primul rand Bucurestiul a obtinut ce si-a propus:

- a ales formula corecta de finantare - oferta a fost suprasubscrisa la aproape dublul sumei necesare!

- Printr-un mod de abordare inteligent, s-au obtinut conditii financiare foarte bune, pe mai multe transe, cu o dobanda mai mica, iar metoda de finantare este moderna, transparenta si flexibila.

- Foarte important! Capitala Romaniei s-a imprumutat in moneda romaneasca, fara sa isi mai asume risc valutar.

Concret,

In termeni de specialitate, pentru cunoscatori, sunt relevante urmatoarele:

1. A fost cea mai mare oferta de obligatiuni municipale din Romania, respectiv de 2,2 miliarde de lei. Interesul crescut al investitorilor pentru Municipiul Bucuresti, dar si modul in care a fost conceputa structura instrumentului, au atras o cerere de circa 4,2 miliarde de lei, aproape dublu fata de valoarea ofertei.

2. Dobanda medie obtinuta de Municipalitate este de 3,98% in lei, ceea ce inseamna o economie la bugetul Primariei Capitalei de circa 4 milioane de lei anual.

3. Ne-am atins un obiectiv strategic: am eliminat riscul valutar.

Am ales sa ne imprumutam in lei. Decizie corecta si curajoasa. Astfel am protejat banii publici si pe viitor!

4. Netezirea varfului de refinantare face sa nu mai avem niciodata un varf de refinantare atat de mare, ca la emisia precedenta (de 500 de milioade de euro).

Orasul nu va mai fi sufocat de scheme financiare discutabile, care sa-i impiedice dezvoltarea sau abordarea flexibila si judicioasa a investitiilor.

E clar ca e un lucru bine facut! Suntem foarte multumiti de interesul investitorilor. Institutiile financiare au demonstrat ca au incredere in puterea orasului Bucuresti, in modul in care este administrat si manageriat, in viziunea si strategia de dezvoltare a orasului. Incet, dar sigur, Bucurestiul devine credibil si performant, ca marile capitale europene.

Ce barometru mai profesionist exista decat mediul marilor finante?!

Cei care stiu si au analize fundamendate nu-si baga banii acolo unde exista riscul de a pierde. Investesc doar unde stiu ca merita! Iar Bucurestiul merita!

Semnalul dat astazi de Bucuresti este extrem de puternic si consistent, cu dimnesiuni care depasesc interesul strict al orasului.

Si afirm asta deoarece:

- Investitorii au avut o oportunitate excelenta de investitie si de plasare a disponibilitatilor, fiind incurajati sa-si tina rezervele in lei si sa sustina moneda nationala.

- Bursa si institutiile romanesti de profil castiga un jucator important in piata.

- Piata romaneasca in ansamblu are de castigat! O investitie de asemenea anvergura, realizata in premiera, atrage o atentie pozitiva. Sa ne gandim ca orice investitor mare se uita acum spre Romania si isi da seama - daca nu a facut-o deja - ca in contextul geopolitic si la nivel european, este clar ca Romania e o zona activa, care vibreaza, de mare oportunitate!

Concluzia acestei experiente este evidenta: Bucurestiul a demonstrat ca este lider, reper si motor de dezvoltare pentru o Romanie civilizata, puternica si moderna.

Afirm ca putem privi cu incredere atat prezentul, cat si viitorul."

#obligatiuni Primaria Bucuresti, #obligatiuni Primarie BVB , #stiri BVB