Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Predictii speculative - analize mai putin certe ( 2 )

Predictii speculative - analize mai putin certe ( 2 )

Folosind rational si corect uneltele analizei tehnice (AT), asa cum s-a observat in episodul anterior cu ajutorul nivelelor de retragere/extensie Fibonacci, putem estima/anticipa pentru o perioada scurta de timp (2-3 saptamani) o posibila evolutie a unei burse sau ale unor actiuni listate atat pe Wall Street cat si la BVB si sa luam niste decizii cat mai corecte fiind alaturi de directia trendului.

Dupa evolutia zilei de ieri de pe Wall Street avem confirmarea predictiei privind spargerea pragului de 8000 puncte la indicele american Dow (minim intraday la 7947 puncte, chiar la mijlocul zilei de tranzactionare, putin deasupra minimului Intraday al anului de la 7774 puncte din 10 octombrie) si apoi o revenire violenta de peste 6%, indicele inregistrand in timpul zilei o variatie totala de peste 10% (+ 6,63% / - 3,6%) ceea ce nu pare o zi obisnuita si putem sa ne asteptam in viitor la noi surprize, de aceasta data mai placute dar tot temporare.

Concluzia este ca trebuie sa ne pregatim pentru un range adevarat si mai lung de aceasta data si va trebui sa avem rabdare pana vom vedea minimele si apoi maximele canalului de evolutie anticipand si chiar asteptand rabdatori o scadere a volatilitatii acestui indice si implicit al celorlalte burse broad straine, inclusiv la BVB.

Sa vorbim totusi de fundamentele bursei, in general

In cei 13 ani de la infiintare, piata de capital din Romania ramane inca o prezenta foarte modesta si nesemnificativa in comparatie cu celelalte piete din regiune.

Pe de alta parte bursa autohtona este o mare necunoscuta pentru majoritatea populatiei ci chiar din anul 1995 de la infiintare, iar promovarea acesteia gen „pentru o bursa puternica” este ca si in spotul electoral de tipul „numai pentru tine, doar tu contezi”.

Totusi noi investitorii avem dreptul si putem imputa autoritatilor trei particularitati negative notorii: subcapitalizarea companiilor romanesti in contextul listarii acestora pe piata de capital; mentinerea lichiditatii pe piata la cote deosebit de scazute, iar bursa poate fi la dispozitia oricarui investitor strategic sau semnificativ mai mare, care are un capital disponibil si de 15-20 mil. euro, dar mai ales a unui fond care detine disponibilitati de peste 100 mil. euro.

In alta ordine de idei daca cineva ar putea cuantifica, eventual ar putea estima limitele evolutiei celor doi factori - slabiciunile economiei globale si erodarea increderii investitorilor fata de riscuri - toate lucrurile ar fi usor previzibile si atunci orice investitor din piata si-ar stabili strategia de investitie in conditii mult mai usoare, cu sanse mult mai mari de reusita.

Voi spune totusi ca pentru acuratetea si confirmarea in piata a analizelor si predictiilor realizate, mai ales de analiza fundamentala, exista o conditie de baza, una obiectiva si anume bursa trebuie sa fie una puternica, adica una normala. De aceea, cu atat mai mult este evident ca nici cel mai priceput specialist in domeniu nu poate realiza cuantificarea de mai sus pe orice piata de capital, de oriunde din lume, dar mai ales de pe plaiurile noastre.

Totodata deteriorarea cadrului economic, ca in situatia actuala, constituie, in general, o conditie de baza pentru scaderea increderii investitorilor in mediul economic si in slabirea atractivitatii pentru pietele bursiere.

Numai analizand evolutiile inregistrate in anul 2008 pe pietele financiare internationale vom putea constata cea mai fidela imagine a mediului economic dintr-o anumita tara sau la nivel global, precum si perspectivele de dezvoltare ale acesteia. Daca la acestea mai pun umarul si cateva agentii de rating internationale, care executa retrogradari in serie pentru mai multe tari dupa bunul plac si fara a da socoteala nimanui, atunci imaginea atractivitatii investitionale este completa.

Modul de actionare al pretului in piata reflecta, de fapt, raportul dintre cerere si oferta. Daca cererea depaseste oferta atunci pretul ar trebui sa creasca, iar daca oferta depaseste cererea atunci pretul ar trebui sa scada. Aceasta lege sta la baza tuturor previziunilor economice si trebuiesc legate de gradul in care numarul cumparatorilor/vanzatorilor din piata este dominant fata de cealalta categorie, iar acest raport este strans legat de perceptie si asteptare.


Amandoua abordarile (analiza tehnica si fundamentala) incearca sa realizeze previziunea pietei si sa determine directia evolutiei pretului. Rezolvarea acestei probleme este abordata din doua unghiuri diferite. Analiza fundamentala studiaza cauzele care stau la baza miscarii pietei, in timp ce tehnicienii studiaza efectul.

Cine stie sa imbine semnalele/predictiile celor doua categorii de analize aceia au mai multe sanse de castig, mai ales in aceste conditii, iar adeptii acestei simbioze se numesc analisti RATIONALI, mai ales in conditiile in care nu intotdeauna ne putem baza pe semnalele oferite doar de o anumita categorie de analiza.

Confirmare predictie AT si ….. comparatii fata de AF

Spunem in episodul intai, fara a cunoaste intentiile administratiei Bush-Paulson, ci doar ca o estimare teoretica posibila dar si practica impusa de mersul evenimentelor, ca daca ar fi un alt plan de ajutorare situatia/conjunctura actuala s-ar schimba radical.

Iata ca miercuri indicele american Dow a tot coborat realizand in final o depreciere de 411 puncte ajungand pana la nivelul de 8282 puncte, in apropierea pragului psihologic de 8000. in ziua urmatoare, adica joi, indicele Dow a avut o revenire semnificativa de peste 6% nu inainte de a cobori sub pragul psihologic de 8000, adica in apropierea minimului anului indicand corectitudinea predictiei facute.

Totusi totul devine neclar atunci cand piata nu se comporta conform fundamentelor cunoscute si preturile nu evolueaza in conformitate cu cele cunoscute. O alta diferenta majora intre analiza tehnica si cea fundamentala este cea referitoare la intervalul de timp analizat. Analiza tehnica, utilizand grafice, este usor de folosit in previziuni si evaluari pe intervale scurte de timp, pe cand analiza fundamentala este recomandata pentru previziuni de lunga durata.

Analiza fundamentala este obiectiva si se axeaza, pe relatiile de cauzalitate: preturile sunt previzionate prin identificarea factorilor de influenta. Aproape in toate cazurile informatiile utilizate descriu pe larg elementele fundamentale considerate a fi la baza unor fluctuatii ale preturilor testate prin metode matematice sau statistice (analiza neuronala, teoria haosului, etc.). Cele care esueaza sunt eliminate pe cand cele care sunt confirmate sunt percepute drept credibile.

Exista insa si argumente care sunt contra analizei fundamentale. Analiza fundamentala necesita un volum considerabil de date pentru a testa reprezentativitatea variabilelor. Aceste date sunt greu de gasit, costa si, mai mult, adesea sunt alterate de erori de inregistrare care trebuie identificate si corectate.

Analiza fundamentala necesita un volum urias de munca ce nu poate fi automatizata, timp si energie. Metodele au devenit atat de complexe astfel incat un numar mic de economisti strict specializati sunt in masura sa le aprecieze si sa le dezvolte. De exemplu, marile banci angajeaza adesea echipe de analisti pentru a elabora modele de previziune proprii, care uneori pot fi si eronate.

In schimb unii investitori concep fisiere Excel de calcul a indicatorilor de evaluare a elementelor caracteristice activitatii curente ale unei companii. Aceste fisiere pornesc de la datele primare furnizate de situatiile financiare anuale publicate de catre companii, de regula bilantul contabil trimestrial/anual. Pe baza acestora se determina indicatorii financiari care s-au integrat in modelele de prognoza.

Companiile care isi desfasoara activitatea in ramuri industriale sau comerciale si care sunt listate pe pietele de capital isi concentreaza activitatea pentru a adauga valoare investitiilor actionarilor. Acest lucru a condus la acordarea unei atentii mai mari managementului riscului si managementului activelor.

Posibilitatea rascumpararii actiunilor emise pe piata a impus companiilor sa-si imbunatateasca activitatea de gestionare a activelor. Problema care se pune este de a alege din multimea de strategii din managementul de capital si managementul riscului, varianta care maximizeaza valoarea investitiei.

Trebuie sa mai stim inca un lucru. Traderii short (intraday si swing) au mare nevoie de multi investitori de talie mica si medie pe termen lung la bursa pentru ca numai ei dau stabilitate pietei in momentele in care institutionalii nu sunt activi in piata.

Atunci cand clasa investitorilor mari - sofisticati sau strategici - este retrasa din piata, iar cea de mijloc lipseste cu desavarsire (cazul BVB actual) piata este la cheremul marilor speculatori (asa cum a fost intreg anul 2008) .... si atunci chiar este mare necaz (continuarea in episodul urmator).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3239 ori