Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Politica si piata de capital

Politica si piata de capital
Pentru prima data in ultimii ani, luna Decembrie a debutat pe Bursa cu scaderi aproape generale, singurul indice care a reusit sa incheie saptamana pe plus fiind BET, in conditiile unei cresteri semnificative a unuia dintre emitentii cu pondere mare in acest indice: RRC (+6,6% la nivelul saptamanii), in timp ce indicele BET-FI a pierdut circa 3,5%.Aceasta evolutie este surprinzatoare tinand cont de tonul pozitiv al pietei cu care ne-am obsnuit in ultimii ani in luna Decembrie (tonus specific burselor la final de an), dar si in contextul in care in luna precedenta inregistrasem deja o corectie importanta pe toate segmentele pietei bursiere.
Pe de alta parte, se pare ca in acest an vom asista (din nou comparativ cu ultimii ani) la o premiera: daca indicele BET nu va reusi un salt de circa 6% in ultimele sapte sedinte de tranzactionare din acest an, vom avea situatia in care cel mai vechi indice al BVB nu va incheia anul la valori mai mari decat maximele obtinute la inceputul anului (asa cum a facut-o cu regularitate in ultimii ani), aparand pentru prima data, dupa o perioada mai indelungata, un iz de plafonare in evolutia celui mai important indice bursier.

Care ar putea sa fie explicatia pentru aceste evolutii?

Evident multi sunt factorii care influenteaza cursul unui actiuni si, deci, si mai multi cei care determina evolutia unui indice. In primul rand ar trebui sa ne uitam spre economie (bursa se spune ca este un barometru al acesteia), unde faptele si indicatorii specifici nu ar putea decat sa sporeasca confuzia: avem crestere economica peste asteptari, inflatia in scadere (din nou peste multe asteptari), riscul de tara imbunatatit in ultima jumatate de an, marea majoritate a emitentilor importanti prezinta situatii financiare pozitive, perspectivele si increderea in economia romaneasca in plina crestere. De altfel, alte piete investitionale, precum cea imobiliara si cea monetara demostreaza mersul pozitiv al economiei nationale.

Evident, evolutia economiei nu ar putea explica regresul pietei din ultima perioda. Ar mai ramane un al doilea vector important care influenteaza, deseori puternic, piata bursiera si anume cel al mediului politic. Iar aici avem, din pacate, multe evenimente si fapte care pot explica in buna masura evolutia Bursei prin prisma evolutiei starii de spirit a investitorilor prezenti pe aceasta.

Luna Noiembrie a adus in prim plan, dinspre sfera politica, o serie de discutii, acuze, comentarii care nu au fost clar argumentate, lasand deseori loc diverselor interpretari, referitoare la contractele de privatizare din sectorul energetic, inclusiv contractul de privatizare PETROM cel mai mare emitent listat la BVB. Inceputul lunii decembrie a marcat o brusca inrautatire a stabilitatii politice in urma retragerii de la guvernare a Partidului Conservator. Ulterior am avut un intreg sir de declaratii politice incerte, extrem de schimbatoare care au reusit sa duca incertitudinea privind guvernarea si evolutia vietii politice la cote nemaintalnite in acest an.

Aceasta pleiada de evenimente generate de viata politica romaneasca a crescut extrem de mult gradul de incertitudine privind evolutia pe termen scurt a societatii romanesti, alegeriile anticipante redevenind subiect de prima pagina. Piata bursiera, in mod absolut normal, a reactionat rapid asa cum o face orice piata financiara la cresterea gradului de incertitudine: s-a vandut mai "generos" si s-a cumparat mai "prudent", astfel incat cursurile de tranzactionare au desenat un mai mult sau mai puternic trend descendent.

Dilema unui investitor in acest moment este evident legata de strategia pe care ar trebui sa o adopte intr-o astfel de perioada: sa vanda, intuind ca mediul politic nu va reusi sa redevina cu adevarat functional, sau sa cumpere, beneficiind poate de scaderi nesperate. Experienta pietei romanesti nu poate da un raspuns cert la o astfel de dilema ceea ce face si mai greu de luat o decizie. Totusi putem spera ca acest instrument care a functionat atat de bine (printre putinele) in plan politic si anume cel al presiunii institutiilor europene, dar si specificul mai mult sau mai putin balcanic al clasei politice romanesti ar putea sa determine o reasezare rapida a situatiei in domeniu si evident eliminarea unei surse de perturbare majora a evolutie pietei bursiere.

Alin Brendea


Telefon : +(40) 749.044.044
Fax : +(40) 31.805.79.09
email : office@primet.ro
Pagina internet : www.primet.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1066 ori