Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Plasamentele investitorilor straini au depasit cu 20% iesirile de capital

Plasamentele investitorilor straini au depasit cu 20% iesirile de capital

Intrarile nete de capital strain la Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq s-au cifrat in prima luna a anului la circa 86 de milioane de euro, mai mare cu 10,83% fata de nivelul inregistrat in luna decembrie a anului trecut. Plasamentele investitorilor straini au devansat iesirile in prima luna a anului. Sumele aduse de investitorii staini societatilor de servicii de investitii financiare in luna ianuarie au totalizat aproximativ 300,65 milioane de lei noi (86 milioane de euro), in timp ce sumele transferate de pe piata autohtona de capital catre alte piete s-au cifrat la 252,61 milioane de lei noi (72,17 milioane de euro). Per ansamblu, volumul cumpararilor realizate de staini a fost de 521,9 milioane de lei noi (149,11 milioane de euro), iar sumele obtinute din vinzari au totalizat 312,78 milioane de lei noi (89,36 milioane de euro).

In ceea ce priveste tara de origine a cumparatorilor si vinzatorilor, este interesant de constatat ca cea mai ridicata valoare au avut-o plasamentele facute de investitori din tari precum Austria, Statele Unite ale Americii, Cipru si altele. Astfel, se detaseaza ca sectoare de interes pentru investitorii straini fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului, unde cele mai mari cumparari si vinzari le-au efectuat investitorii din Austria, Luxemburg si Cipru, fabricarea preparatelor farmaceutice - unde preponderent au actionat investitorii din Olanda. Alte activitati de intermediere monetara au devenit importante pentru investitorii din Insulele Cayman, Austria, Elvetia, Statele Unite ale Americii la fel si cel al intermedierilor financiare reprezentat la cumparare de tari ca Austria, Cipru, Elvetia, iar la vinzare de Luxemburg,Finlanda si Cehia.

Din repartitia fondurilor pe sectoare de activitate ne retine atentia faptul ca intrarile nete pe domeniul «alte tipuri de intermedieri financiare» sint de 175,45 milioane lei noi adica aproape jumatate din sumeletotale intrate in piata. Aceasta confirma o data in plus faptulca, in luna ianuarie, investitorii straini au cumparat actiuni SIF, fapt reliefat si de ajustarea cu 13,6% a indicelui BET-FI, care reflecta evolutia cotatiilor SIF. in prima luna a anului, valoarea totala a tranzactiilor a fost de 347,1 milioane de euro, iar capitalizarea bursiera a ajuns la 19,2 miliarde de euro.

Ritmul de dezvoltare a Bursei s-a accentuat semnificativ de la un an la altul. Astfel, valoarea tranzactiilor cu actiuni perfectata la Bursa a crescut in 2005 cu 260%, fata de o ajustare de 123% in 2004 si 20% in 2003. Capitalizarea bursiera a urmat o tendinta similara, evoluind de la 2,99 miliarde euro in 2003 la 8,82 miliarde euro in 2004 si 15,31 miliarde in 2005.Indicele BET s-a apreciat anul trecut cu peste 50%, iar randamentul mediu al titlurilor listate a fost de 65% in acelasi an.

Fata de capitalizarea BVB de 15,3 miliarde euro inregistrata la sfirsitul lui 2005, capitalizarea Bursei de Valori din Budapesta era de 27,6 miliarde de euro, cea a bursei din Praga de 45,9 miliarde de euro.

Anul trecut, numarul mediu de persoane fizice care au cumparat actiuni listate la Bursa a fost de aproximativ 7.875 pe luna. Acestora li se mai adauga un numar de 342 persoane juridice rezidente. Numarul mediu al investitorilor nerezidenti care au cumparat actiuni listate la Bursa in 2005 a fost de 278 pe luna, din care numai 72 au fost persoane juridice. Situatia nu s-a modificat nici in acest an, cind au intrat in piata 79 de investitori - 16 persoane juridice si au iesit 17 investitori persoane fizice.

Andreea Negru

BURSA - COTIDIANUL OAMENILOR DE AFACERI

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 913 ori