Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pilonul II, 335 mil lei in T2

Pilonul II, 335 mil lei in T2

Plasamentele fondurilor de pensii private obligatorii (pilon II) in actiuni erau de 334,8 milioane lei la finalul lunii iunie, in scadere cu 2,3% fata de nivelul inregistrat la finalul primului trimestru, arata un raport al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit NewsIn.

La finalul lunii iunie, fondurile de pensii private obligatorii aveau 9,9% din active plasate in actiuni, fata de 11,55% la finalul primului trimestru.

"Preturile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au scazut, in trimestrul II 2010, pe fondul scaderii de pe piata bursiera romaneasca (indicele BET a scazut in aceasta perioada cu 20,47%).

Actiunile cotate la BVB reprezinta 7,67% din totalul activelor inregistrate in pilonul II, comparativ cu 9,03% la sfarsitul trimestrului I 2010", se mentioneaza in raport.

In schimb, plasamentele fondurilor de pe pilonul II in titluri de stat erau de 2,2 miliarde lei la 30 iunie, in crestere cu circa 13% fata de finalul lunii martie.

Dintre acestea, obligatiunile de tip benchmark, cu scadente mai mari de 1 an, erau de 1,97 miliarde lei, reprezentand 89,66% din totalul plasamentelor in titluri de stat.


Certificatele de trezorerie cu discount cu scadente de pana la un an reprezentau 212,97 milioane lei, respectiv 9,64% din totalul titlurilor de stat.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau, la sfarsitul lui iunie, depozite de 245,24 mil. lei, in crestere cu 168% fata de nivelul de 91,375 milioane lei de la sfarsitul primului trimestru, acestea fiind constituite in lei la banci din Romania.

"Majoritatea depozitelor sunt constituite pe termen scurt, sumele fiind plasate in depozite care au scadenta mai mica de 30 de zile, ceea ce semnifica intentia administratorilor de a asigura necesarul de numerar in vederea fructificarii oportunitatilor din piata, pe de o parte si, pe de alta parte, de a oferi posibilitatea repozitionarii portofoliilor in cazul accentuarii situatiei de incertitudine la nivel financiar", se mai arata in raport.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1393 ori
Citeste mai multe desprepilon pensii private obligatorii