Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata de capital este favorabila introducerii obligatiunilor ipotecare

Piata de capital este favorabila introducerii obligatiunilor ipotecare

Investitorii de pe piata de capital romaneasca ar putea avea in curand o noua alternativa de plasament - obligatiunile ipotecare, pachetul de legi care reglementeaza aceasta piata fiind in dezbaterea institutiilor statului.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) considera ca, din punct de vedere al pietei bursiere, este un moment favorabil pentru introducerea acestui nou instrument financiar, caruia BVB ii poate asigura lichiditate. "Pe primele trei trimestre din 2005 au fost inregistrate cresteri semnificative ale lichiditatii bursiere, iar pe termen mediu exista perspectiva cresterii cererii de valori mobiliare emise pe piata de capital romaneasca, stimulata de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, continuarea cresterii economice, a procesului de dezinflatie si unor dobanzi reduse", a declarat Stere Farmache, la Forumul financiar sud-est european. Directorul BVB a precizat ca valoarea medie zilnica a tranzactiilor in acest an este de 7,2 milioane euro, iar capitalizarea bursiera se situeaza la 14 miliarde euro. In 2005, trei societati s-au finantat prin piata autohtona de capital, iar in prezent sunt tranzactionate 14 serii de obligatiuni municipale si sapte serii de obligatiuni corporatiste, dintre care trei emise de institutii bancare.

Potrivit presedintelui companiei IMO Finance, Iosif Pop, in Romania creditele ipotecare sunt finantate in proportie de 98 la suta prin depozitele bancare individuale, unu la suta din capitalurile proprii ale bancilor si unu la suta prin economisire in sistem colectiv, in timp ce in UE obligatiunile ipotecare detin o pondere de 19 la suta, depozitele individuale - 62 la suta, economisirea in sistem colectiv - cinci la suta, capitaluri proprii - unu la suta.

Expunerea pe credite ipotecare in PIB este de 40 la suta in UE si de numai 1-1,5 la suta in Romania, insa rata de crestere a creditului ipotecar a fost in UE de opt la suta, in medie in ultimii 10 ani, iar Romania, in ultimii trei ani, este de 42-45 la suta.

Cristina Popescu

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 752 ori