Peste jumatate dintre brokerii de la BVB nu sunt pregatiti pentru introducerea conturilor globale

Marti, 19 Mai 2009, ora 12:54
1255 citiri
Peste jumatate dintre brokerii de la BVB nu sunt pregatiti pentru introducerea conturilor globale

Mai mult de jumatate dintre casele de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucuresti nu sunt pregatite in totalitate pentru introducerea sistemului de tranzactionare bazat exclusiv pe utilizarea conturilor globale, potrivit rezultatelor chestionarului transmis de BVB participantilor la piata, relateaza NewsIn.

Astfel, dintre cele 72 de case de brokeraj participante la sistemul BVB, 62 au raspuns sondajului.

Dintre acestea, 39 de firme, care au generat 45% din volumul tranzactiilor la Bursa in primul trimestru, au mentionat ca nu sunt pregatite in totalitate pentru implementarea conturilor globale.

In schimb, doar 23 de brokeri, care au realizat 32% din volumele tranzactionate in T1 la Bursa, au raspuns ca sunt pregatiti sa pentru introducerea acestui sistem.

In urma acestui sondaj si a argumentelor si cometariilor aduse de brokeri, Consiliul Bursei a hotarat ca "nu este oportuna migrarea la data de 1 iunie 2009 la un sistem bazat exclusiv pe conturi globale".

"Trecerea la conturile globale ramane un obiectiv prioritar al BVB, dar Consiliul Bursei a hotarat adoptarea unei abordari care sa raspunda atat participantilor care solicita acest model operational, cat si celor care opteaza, pentru moment, la mentinerea conturilor individuale", potrivit raspunsului transmis de Bursa caselor de brokeraj.

Astfel, Bursa vrea sa faca o trecere graduala la utilizarea sistemului de tranzactionare pe baza conturilor globale si, in prezent, are in lucru o noua versiune a sistemului de tranzactionare, precum si modificarea codului BVB, pentru a oferi intermediarilor posibilitatea sa opteze fie pentru conturi globale, fie pentru cele individuale.

Totodata, BVB estimeaza ca termenul pentru finalizarea moului model operational va fi de sase saptamani. Brokerii vor avea de ales intre cele doua sisteme de tranzactionare, dar nu vor putea utiliza decat unul.

Momentul trecerii la conturile globale urmand sa fie optiunea fiecarui participant. Totodata, BVB va pastra mecanismul de prevalidare pentru vanzare atat pentru conturile individuale, cat si pentru cele globale.

Conturile globale permite firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.

Programul pilot de utilizare a conturilor globale a fost lansat la inceputul anului trecut, odata cu listarea actiunilor Erste Group pe piata de la Bucuresti.

In cadrul programului pilot, Depozitarul Central si Bursa de Valori Bucuresti evalueaza lunar aplicarea mecanismului de prevalidare a instrumentelor financiare si a sistemului de conturi globale, transmitand la sfarsitul fiecarei luni rezultatele evaluarii catre CNVM. 

#BVB, # brokeraj, # tranzactii, # actiuni , #stiri BVB