Persoanele fizice ar putea avea dreptul sa cumpere actiuni la casele de compensare

Luni, 01 Februarie 2010, ora 23:46
1100 citiri
Persoanele fizice ar putea avea dreptul sa cumpere actiuni la casele de compensare

CNVM vrea sa permita persoanelor fizice sa detina actiuni la casele de compensare si sa dea dreptul investitorilor sa utilizeze scrisori de garantie bancara pentru constituirea a maxim 50% din garantia care trebuie depusa la o firma de brokeraj pentru a tranzactiona derivate.

Propunerile sunt prezentate intr-un proiect de modificare a regulamentului de autorizare si functionare a Depozitarului Central, caselor de compensare si contrapartilor centrale emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in 2005.

Potrivit actualului regulament, numai persoanele juridice pot sa detina actiuni la o casa de compensare sau contraparte centrala. In Romania activeaza doua case de comensare, respectiv Casa de Compensare Bucuresti si Casa Romana de Compensatie Sibiu.

Casa de Compensare Bucuresti are 187 de actionari, dintre care Bursa de Valori Bucuresti detine 50,9% din titluri. Bursa de la Sibiu este cel mai mare actionar al Casei Romane de Compensatie, cu o particpatie de 41,19%, restul titlurilor fiind in posesia a 71 firme.

Propunerea CNVM pentru introducerea scrisorilor de garantie bancara pe lista titlurilor acceptate pentru constituirea marjelor ar putea avea un efect pozitiv asupra pietei de capital, intrucat investitorii trebuie in prezent sa puna gaj bani si/sau titluri din portofoliu, care nu pot fi tranzactionate decat daca sunt inlocuite de alte titluri sau bani.

CNVM propune si introducerea unor prevederi care sa permita investitorilor care tranzactioneaza in afara unei piete reglementate sau a unui sistem alternativ, atat in Romania, cat si in strainatate, sa stabileasca de comun acord data la care sa faca plata operatiunilor respective.

In prezent, tranzactiile se deconteaza la trei zile dupa realizarea transferului. In plus, pentru investitorii care tranzactioneaza pe bursele externe actiunile unor companii care nu sunt inregistrate la un depozitar central din Romania Comisia propune transferul titlurilor fara plata banilor, momentul platii urmand sa fie stabilit de comun acord de cumparator si vanzator.

Comisia vrea, totodata, sa oblige conducerile depozitarilor sa ii transmita trimestrial o balanta de verificare analitica si un raport in care sa fie incluse evolutia principalilor indicatori economico-financiari, situatia activelor financiare cu grad ridicat de lichiditate.

In raport trebuie explicati si factorii care au dus la modificarile aparute in comparatie cu informatiile din raportul anterior. Pe piata autohtona de capital activeaza doi depozitari centrali - Depozitarul Central de la Bucuresti, parte a grupului BVB, si Depozitarul Sibex, infiintat de bursa din Sibiu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#bursa, #bvb, #sif, #persoane fizice, #actiuni , #stiri BVB