Orice intermediar va putea cumpara o licenta de tranzactionare de la Bursa

Miercuri, 19 Aprilie 2006, ora 04:16
969 citiri

Bursa de Valori Bucuresti va fi obligata sa vinda, la cerere, oricarei persoane juridice autorizate ca intermediar, o licenta netransmisibila de tranzactionare, dupa modificarea actului constitutiv al acestei institutii, in adunarea generala convocata la finele acestei luni.Presedintele BVB, Septimiu Stoica, ne-a declarat ca A"principala modificare a actului constitutiv consta in ruperea legaturii dintre licentele de tranzactionare si participatiile companiilor la capitalul social al BVB.A" Pina in acest moment, daca o societate de servicii de investitii financiare isi vindea licenta de tranzactionare, actiunile comune pe care le detinea erau transformate in actiuni preferentiale, care confera detinatorului dreptul la dividende, dar nu ii acorda si dreptul de vot in adunarea generala a societatii.

Modificarea actului constitutiv va da dreptul actionarilor sa isi pastreze titlurile detinute cu toate drepturile aferente chiar daca renunta la calitatea de operator pe piata. Aceasta modificare este una din cerintele pe care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare le-a formulat la finele lunii ianuarie. La acea data, CNVM a autorizat Bursa de Valori Bucuresti ca operator de piata, urmind ca aceasta sa mai realizeze anumite modificari intr-o perioada de 45 de zile. Bursa nu s-a conformat acestui termen si a mai obtinut o aminare, pina in data de 15 mai.

Septimiu Stoica ne-a declarat ca A"datorita faptului ca Bursa are de la inceputul acestui an un nou Consiliu de Administratie, CNVM a cerut noii conduceri sa revada aceste norme.A" La aceeasi data a fost autorizata ca operator de piata si Bursa din Sibiu, care a reusit insa in termenul acordat sa rezolve solicitarile CNVM. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a mai cerut Bursei sibiene ca pina la data aderarii sa isi majoreze capitalul social pina la 5 milioane de euro.

Alaturi de modificarile actului constitutiv, CNVM a solicitat Bursei de Valori Bucuresti si regulamentul de organizare si functionare. Septimiu Stoica ne-a declarat ca A"acest regulament a fost aprobat prin delegare doar de Consiliul de Administratie al Bursei de Valori astfel ca a fost deja depus la CNVMA".

Bursa de Valori Bucuresti are un capital social de 22,6 milioane RON. In prezent, actionariatul este compus din 68 de societati de investitii financiare si Asociatia Nationala a Brokerilor (ANSVM). Trei dintre aceste SSIF nu au facut parte si din actionariatul A"RasdaqA" astfel ca, dupa fuziune, participatia lor la capitalul social al BVB s-a diminuat.

Alexandra Maris

Bursa

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !