Octavian Badescu: Povestea unei listari de succes pe Bursa

Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:30
3616 citiri
Octavian Badescu: Povestea unei listari de succes pe Bursa
Foto: indodii.ro

Listarea la bursa este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. O spune chiar Octavian Badescu, antreprenorul care tocmai a trecut prin aceasta experienta alaturi de proiectul sau, Sameday Courier.

De fapt, Sameday se numara printre primele companii care vor fi listate in februarie in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare administrat de BVB.

"Prin listare se pot atinge mai multe obiective: (..) se reliefeaza o valoare a companiei recunoscuta de piata. Se poate obtine capital de dezvoltare. Creste credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente. Creste expunerea", puncteaza antreprenorul.

A ales sa faca acum aceasta miscare intrucat contextul este unul potrivit, atat din punct de vedere al companiei cat si al evolutiei pietei de capital si a Romaniei si economiei Europei in ansamblu, explica Octavian Badescu.

Ce asteptari are de la aceasta listare, cum crede ca va fi "viata dupa listare" si de ce antreprenorii romani sunt reticenti cand vine vorba despre listarea la Bursa, explica fondatorul Sameday Courier, intr-un interviu acordat Business24.

De ce ati ales sa va listati la bursa?

Listarea este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. Este o experienta noua si pentru noi, vom vedea cum vor evolua lucrurile, cunoastem la nivel teoretic posibilele avantajele si dezavantaje.

Estimarea noastra este ca avantajele vor domina riscurile. Iar noua nu ne-a lipsit niciodata curajul de a accepta provocari, de a ne diferentia, de a incerca abordari inovative, disruptive, in toate actiunile noastre.

Prin listare se pot atinge mai multe obiective: pentru noi, in primul rand, se reliefeaza o valoare a companiei recunoscuta de piata. Se poate obtine capital de dezvoltare. Creste credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente. Creste expunerea.

Poti folosi propriile actiuni pentru a achizitiona alte companii in viitor. Poti transforma in cash o parte din portofoliul investitional al actionarilor.

Atunci cand noi - actionarii - am luat decizia listarii, am avut in vedere toate aceste aspecte.

Am ales sa o facem acum intrucat contextul ni se pare unul potrivit, atat din punct de vedere al companiei (a performat si are si premise de a performa mai mult in continuare), al domeniului nostru de activitate, cat si al evolutiei pietei de capital si a Romaniei si economiei Europei in ansamblu.

Vom vedea daca realitatile vor confirma calculele noastre logice.

De ce ati optat pentru o listare tehnica si nu pentru o majorare de capital?

Raspunsul este simplu: pentru ca acum nu avem nevoie de acest lucru.

Sameday este o companie intr-o forma OK ca si profit, ca si cash-flow, este in postura de a oferi si dividende.

Pe de alta parte, desigur ca suntem deschisi si pentru discutii cu alti investitori pe tema unei posibile majorari de capital, menite a accelera o crestere mai mare in raport cu planurile noastre actuale. Listarea la bursa faciliteaza si accesarea unei astfel de modalitati de finantare.

Insa, inclusiv pentru a usura aceste eventuale discutii ulterioare, mai intai de toate este bine sa existe o evaluare cat mai obiectiva, data de piata, a companiei.

Acum vor fi o mica parte din actiuni puse pe piata la dispozitia investitorilor si, nu spunem "nu", exista si varianta cresterii de capital in viitor, cu toate ca in acest moment compania nu duce lipsa nici de capital, nici de alternative de finantare si in plus nici nu are datorii, iar baza financiara a actionariatului este oricum suficient de solida.

Avand in vedere argumentele enuntate mai sus, intr-o piata ca AeRO, considerata nu doar mai promitatoare ca return, dar poate ca si mai riscanta decat piata principala, Sameday este, fara indoiala, una dintre alternativele cele mai sigure de plasament.

Obligatia noastra ca si companie listata este sa cream un free-float de 10% sau sa avem minim 30 de actionari; suntem practic nevoiti sa cedam equity pentru a fi pe bursa.

Si, stiind pe ce contam, nu avem motive sa ne diluam prea mult, mai ales nu inainte de a reduce discount-ul in raport cu valoarea actuala companiei, perspectivele fiind de crestere.

Ne-am angajat sa facilitam atingerea acestui obiectiv legat de structura actionariatului in perioada urmatoare, prin punerea la dispozitia pietei a actiunilor cu un anumit discount, nu foarte mare, dar totusi semnificativ (si care se va diminua gradual pe masura ce investitorii vor intra la cumparare) in raport cu evaluarea realizata de catre consultantii autorizati.

In orice caz, achizitia de actiuni in acest interval de pret va genera investitorilor, in 2-3 luni deja, incasarea unui dividend (aferent rezultatelor din 2014) cu un randament sensibil superior dobanzii bancare, situat probabil in jurul valorii de 0,35 lei per actiune.

Din datele pe care le avem la acest moment, reiese ca Sameday va inregistra crestere pe indicatori relevanti si in 2015, are toate premisele sa o faca, iar evolutia valorii actiunilor nu ma indoiesc ca va reflecta aceasta. Iar actionarii cu ponderea cea mai mare sunt primii interesati in aceasta directie.

Logica si estimarile arata ca, cine va intra acum in actionariat alaturi de noi, o va face la cel mai mic pret posibil si ca vor fi multumiti in perioada urmatoare.

Este sigur insa ca vom avea o responsabilitate in plus si fata de acestia, cu atat mai mult cu cat se pare ca unii dintre ei vor fi chiar actualii nostri colegi, angajati interesati sa investeasca in compania pentru care lucreaza, ceea ce este foarte bine, denota ceva.

Suntem antreprenori, am pornit "de jos" utilizand resurse personale si implicit avem respect pentru capital si pentru cei care si-l investesc - abordare, din pacate, mai rara prin partile noastre...

Ce argumente are compania pentru a convinge investitorii?

Cred realmente ca Sameday este o oportunitate investitionala demna de luat in calcul. Parte din argumente au fost enuntate anterior.

Luati in considerare faptul ca, daca vom creste de o maniera rezonabila, iar anumite tipuri de costuri care au afectat profitul in 2014 nu vor mai fi necesar a fi efectuate si in acest an, data fiind dimensiunea relativ redusa a companiei, randamentul dividendului se poate dubla acum de la un an la altul, fara a afecta dezvoltarea graduala a companiei in continuare.

La acestea se mai adauga anumite elemente de context, sa le luam pe rand:

Contextul European, care prin emisiunile de moneda poate predispune la inflatie si prin dobanzile reduse favorizeaza investitiile.

Romania nu este ferita de aceste evolutii, randamentele dobanzilor sunt mici si aici, a tine prea multi bani in banca nu ajuta si intr-o anumita masura poate deveni chiar periculos, daca ne amintim ceea ce s-a intamplat in Cipru.

In egala masura, Romania este o piata subevaluata din punct de vedere al activelor si in care exista si suficient spatiu pentru dezvoltare.

Domeniul in care activeaza compania, este unul "pe val", comertul online va continua sa ia proportii si piata impreuna cu el.

Sameday este acum practic singura alternativa in cazul in care vrei sa investesti sau sa-ti diversifici portofoliul intr-un domeniu in crestere, care iti place, dar la care tu personal nu te pricepi (si este deci riscant si scump sa iti faci o firma "de la zero"), insa actionarii majoritari au demonstrat ca da. Si intr-o companie care a depasit stadiul de copilarie.

Plasamentele pe bursa devin din ce in ce mai atractive, iar in cazul AeRO, pe langa faptul ca este la inceput, mai exista o specificitate, in premiera: cu o investitie relativ redusa, devii un actionar mai semnificativ decat esti la o companie de pe piata principala sau la una dominata de stat, impactezi deciziile intr-o masura mai mare, poate ca poti ajunge si in Board.

Care este valoarea companiei si la ce pret vor fi actiunile puse pe piata?

Evaluarea actuala este de cca 9 mil. lei, distribuite la 1 milion de actiuni.

In aceasta perioada punem la dispozitia cumparatorilor gradual un numar de actiuni suficient indeplinirii conditiilor de free-float.

Apoi strategia va depinde si de interesul manifestat de investitori, sa lasam insa timpul si rezultatele sa isi spuna cuvantul.

Vom lansa actiunile pe piata la un pret probabil intre 7,6 si 9 lei, gradual, incepand de la pragul inferior.

Daca avem insa in vedere EPS-ul (indicatorul "earnings per share") preconizat, consideram ca o valoare viitoare a actiunilor ar putea fi cuprinsa in intervalul 10-15 lei per actiune, intr-un termen de 1-2 ani.

Dar vom vedea ce spune si "piata".

Ce asteptari aveti de la listare?

Este prematur si dificil de estimat cum vor evolua lucrurile intrucat si platforma AeRO a BVB in sine este la inceput.

Probabil insa ca si noi, ca si dl. Sobolewski, avem un optimism in privinda acestor proiecte noi, optimism care are o baza in spate generata de expertiza fiecaruia in domeniul in care activeaza. Plus experienta antreprenoriala.

Ne asteptam sa atingem obiectivele legate de structura actionariatului si sa reducem discount-ul.

Principalul obiectiv al oricarui antreprenor este cresterea valorii companiei, maximizarea, celelalte tinte fiind fie secundare, fie subsecvente. Aceasta inseamna cresterea cifrei de afaceri, a profitului, iar in acest scop serviciile oferite de noi trebuie sa fie la standarde foarte ridicate.

Suntem constienti si de faptul ca, datorita circumstantelor, vom avea un impact pe o arie semnificativ mai larga decat propria companie.

In masura in care noi ne vom atinge obiectivele mai sus-mentionate, tot mai multe afaceri vor fi incurajate sa se listeze si investitorii vor avea la dispozitie mai multe oportunitati, iar piata se va dezvolta.

In acelasi timp, desi improbabila, o evolutie mai putin fericita a noastra din orice punct de vedere poate afecta intreaga piata si - in particular - intregul domeniu de activitate al nostru, impactand negativ potentialul viitoarelor listari.

Poate parea paradoxal, insa daca Sameday evolueaza bine, in opinia mea, inclusiv concurentii nostri vor avea un atu in plus la o eventuala intentie de deschidere a actionariatului, indiferent de forma sa.

Ce va face Sameday dupa listare?

Si dupa listare ramanem in continuare adeptii unei pozitionari adecvate, fanii diferentierii, inovarii, adeptii focalizarii pe acele nise pe care detinem avantaje competitive si a specularii oportunitatilor pe care piata le ofera in anumite perioade.

Sameday va face in continuare ceea ce stie mai bine, tinand cont de faptul ca, pe zi ce trece, "samedaismul" devine noua religie in curierat.

Care credeti ca sunt motivele pentru care antreprenorii romani sunt reticenti cand vine vorba despre a veni pe bursa?

Antreprenoriatul in Romania are o istorie relativ recenta, iar companiile locale sunt in general antreprenoriale.

Dar marii jucatori din domeniu, multinationalele, sunt in general listate, doar ca nu in Romania. Si in curierat fenomenul este acelasi.

Exista si o reticenta, unul dintre factori fiind si insuficienta cunoastere a acestei optiuni si reticenta la a deschide actionariatul.

Poate si reticenta la a deschide accesul la anumite informatii sau la posibile limitari si alte probleme care pot aparea pentru ca intr-o S.A. listata, minoritarii au un cuvant mai important de spus.

Gestionarea relatiei intre doi actionari este complexa in sine, cu cat numarul creste, potentialele disfunctionalitati se pot multiplica in proportie geometrica, deci pot veni si dezavantaje, nu exista "pranz gratis", cum se spune.

Poate ca unora le este si putin teama ca "piata" nu le va evalua afacerea conform asteptarilor, de aceea si asteapta pentru a vedea mai intai ce se intampla cu altii.

Fiecare companie are propria strategie, in functie si de propriile nevoi. Cred insa ca peste 5-10 ani in Romania vor fi mult mai multe companii listate, in toate domeniile.

#Octavian Badescu Sameday Courier, #avantaje listare bursa, #listare bursa Sameday Courier, #listare bursa 2015 , #stiri BVB