Noul director al Broker Cluj vrea sa aduca firma in topul celor mai activi intermediari din piata

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 13:35
1461 citiri
Noul director al Broker Cluj vrea sa aduca firma in topul celor mai activi intermediari din piata

Noul director general al Broker Cluj, Grigore Chis, vrea sa aduca firma printre printre primii cinci intermediari din Romania, dupa volumele tranzactionate, prin diversificarea serviciilor oferite prin internet si axarea strategiei pe clientii de retail, transmite corespondentul NewsIn.

Grigore Chis mai intentionaza sa reorganizeze compania astfel incat sa ii creasca profitabilitatea si controlul, urmand totodata sa aplice reguli procedurale mai stricte, pentru a preveni aparitia unor nereguli similare celor descoperite la inceputul anului.

"Broker Cluj, chiar daca a avut scandalul pe care l-a avut, a fost, este si va ramane un brand national in piata de capital, mai ales ca avantajul nostru major este acela ca suntem listati", a spus Chis, in cadrul unei conferinte de presa.

"Este ambitia mea sa aduc Broker Cluj in topul primilor cinci intermediari si, totodata, pe langa pozitia aceasta, ne dorim profitabilitate", a adaugat nou director general al casei de brokeraj.

Grigore Chis a adaugat ca, desi casa de brokeraj se va axa pe clientii de retail, va incerca sa atraga si clienti straini de tip corporativ, precum si o crestere a nivelului de servicii oferite pe internet. "Practic, tinta noastra sunt clientii de 20-45-50 de ani care au acces la internet.

Ei reprezinta clasa de mijloc. Noi dorim sa realizam consiliere pe internet", a explicat Chis.

Potrivit acestuia, pana la sfarsitul anului, zece sucursale ale Broker Cluj se vor transforma in agentii, cu un singur angajat, iar comanda pentru tranzactiile bursiere va fi semnalata la centru, unde aceasta va fi operata.

Astfel, colaboratorii din viitoarele agentii nu vor mai avea contact direct cu banii clientilor, directorul general al Broker Cluj considerand ca, astfel, controlul exercitat asupra activitatii va fi mai mare.

"Vom desfiinta tot ceea ce insemna sucursale, le vom transforma in agentii.

Tot ce va tine de bani, circuitul banilor, se va face din centrala, asa cum este normal si firesc in orice societate.

Angajatii din sucursale vor avea la dispozitie fie disponibilizarea, fie sa aduca venituri prin trecerea lor pe broker delegati", a precizat Grigore Chis.

Noul sef de la Broker a subliniat ca societatea nu isi permite sa tina angajati care nu aduc venituri, ci sunt purtatori de cheltuieli, avand in vedere situatia economica a pietei, dar si cea a firmei.

Tot legat de control, noul director general a spus ca, domenidupa sanctiunile si controalele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), domeniul controlului va fi unul mai strict aplicat decat prevad normele institutiei.

"Imi doresc sa introduc tot ce tine in Broker de proceduri interne, proceduri de lucru, procedurile care exista la nivelul Uniunii Europene, imi doresc sa trec peste procedurile pe care le pretinde CNVM, vreau sa fiu in privinta asta mai strict decat imi cere CNMV", a subliniat Grigore Chis.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, presedintele consiliului de administratie, Anton Ionescu, a spus ca se va opera o modificare la actul constitutiv, care va fi aprobata in urmatoarea adunare generala din martie 2010, modificare prin care presedintele consiliului de administratie si directorul general nu mai putea fi aceeasi persoana.

"Avand in vedere experienta nefericita pe care am avut-o, am decis in consiliu ca functiile de presedinte al consiliului de administratiei si cea de director general sa nu poata fi cumulate.

Totodata, nu pot fi cumulate mai mult de doua functii dintre cea de presedinte al consiliului de administratie, director general si sef al departamentului de control", a spus Ionescu.

El a adaugat ca o alta decizie, deja implementata de consiliul de administratie, este posibilitatea ca angajatii sa aiba participare la profit, urmand sa fie stabilite exact criteriile de performanta.

Totodata, in perioada urmatoarea, Broker Cluj va selecta o casa de avocatura care sa ajute firma la recuperarea datoriilor, care sunt, potrivit lui Ionescu "semnificative".

Presedintele consiliului Broker Cluj a afirmat ca deja au fost purtate discutii cu Urban&Asociatii si cu Bejenaru&Asociatii in vederea externalizarii serviciului juridic.

Departamentul juridic al Broker Cluj va efectua, dupa aceasta etapa, doar consiliere juridica pe piata de capital pentru clienti. Consiliul de administratie al Broker Cluj a numit joi o noua echipa executiva, Grigore Chis urmand sa ocupe din 1 iulie functia de director general, iar Florica Venter pe cea de director general adjunct.

Totodata, Darie Moldovan, care a fost director general adjunct in perioada interimatului, va fi revocat din functie. Grigore Chis a lucrat pentru Broker in perioada 1999-2005, plecand la BT Asset chiar dupa listarea la bursa a casei de brokeraj.

Chis are o experienta de 12 ani pe piata de capital.

In a doua jumatate a lunii aprilie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ii avizase pe Florica Venter si pe Darie Moldovan in functiile de director general interimar, respectiv director adjunct ai Broker Cluj, dupa ce fosta conducere fusese destituita, pentru mai multe nereguli descoperite la casa de brokeraj.

In luna aprilie, CNVM le-a interzis, fostilor sefi de la Broker Cluj, Petru Prunea si Adrian Ceuca, sa mai desfasoare activitati pe piata de capital pentru cinci, respectiv trei ani, iar casa de brokeraj a fost amendata cu 724.000 lei.

In acelasi timp, la acea data, arbitrul pietei de capital a amendat 19 angajati ai Broker Cluj din cadrul sucursalelor Alba, Timisoara, Baia Mare si Cluj, dupa ce a descoperit mai multe nereguli in activitatea acestora, valoarea totala a amenzilor ridicandu-se la 67.500 lei.

Broker Cluj a intrat in vizorul CNVM dupa ce, in ianuarie, au iesit la iveala probleme la sucursala din Deva, motiv pentru care Comisia a luat atunci decizia de a suspenda pentru doua saptamani autorizatia de functionare a casei de brokeraj si actiunile tranzactionate pe Bursa.

Neregulile se refereau la o frauda estimata la cateva zeci de miliarde de lei vechi, savarsita prin ridicarea unor sume de bani cu chitante false.

Dupa anuntarea noii conduceri de la Broker, actiunile companiei, tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat o apreciere substantiala.

Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare de vineri, titlurile Broker Cluj (BRK) aveau un avans de 7,88%, la 0,178 lei/unitate, nivel care ii confera societatii o valoare de piata de 51,5 milioane lei (12,17 milioane euro). Titlurile Broker Cluj sunt listate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul BRK. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii, # CNVM, # servicii, # BVB , #stiri BVB